zondag 13 augustus 2023

Mijmering 65 Taartvulling maken, minestronesoep, extra gevulde omelet, verzorging uurtjes inplannen en Nonke Buuske…

Beste mensen,

 Kies niet met je hoofd maar met je hart.

Je verstand is er om keuzes te begrijpen niet om ze te maken....

laat je vooral niet beïnvloeden door de medemens

die jouw keuzes misschien niet volgen kan....

Je bent je eigen regisseur....

Annemiek.

Mijmering 65 2023.

Tip… Niet veel honger en toch een pittige hapje brengt het lievelingseten van “onze pap” op het menu. 

Twee uien snipperen en fruiten en een hoop tomaatjes meebakken met peper/zout. 

Het laatste kapje van het brood erbij…

Tip 2…Bedenk aan welke huishoudelijke klus je een hekel hebt en doe de klus in etappes. 

Elke dag met de afwas een stukje… Bij mij is dat niet alleen de grote beurt keuken maar ook de koel/vriescombinatie van binnen.

De koelkast aan de beurt: 

Een dag de “plankjes” en de volgende dag de deur aan de binnenkant. 

Elke dag een beetje en de vervelende klus is weer geklaard.

Je goeie spul verslijt het meest door schoonmaken. 

Om zo weinig mogelijk zwaar geschut en tijd daaraan te besteden, 

bekleed ik de rekjes in de deur met een dubbel velletje closetpapier. 

Papier weg, doekje erdoor en nieuw velletje closetpapier. 

Zo blijft je dure koelkast langer mooi…

In de breedte past het velletje closetpapier precies probeer maar eens, die maten zijn standaard. 

Toch een laagje vuil in de rekjes? 

Je kan ze uit de deur schuiven en in de week leggen in een emmertje sop of zo.

Niet schuren! Dan maak je de kunststof ruw en wordt het alleen maar lelijker van.

Tip 3… Ingrediënten minestronesoep:

1 ui

Enkele worteltjes

Knoflook teentjes

Halve paprika

Pepertje

Handvol tuinbonen

Stukjes bleekselderij met selderijgroen

Enkele asperges

Half vergietje tomaatjes

Handvol penne rigate of wat je hebt

2 groentebouillonblokken

Werkwijze: De meeste groenten waren uit de tuin of ingevroren van tuin oogst. 

Natuurlijk hoeft niet elke beschreven groente erin, doen met wat je hebt. 

Van de oude fijnmazige zeef heb ik het handvat omgebogen 

zodat de bevroren tomaatjes allemaal tegelijk een minuut in de soep daalden. 

De velletjes laten daardoor los en gemakkelijk te verwijderen.

De gesnipperde ui in iets olie fruiten met de knoflook en met 1 liter water afblussen. 

De rest van de groente erbij en als laatste de pasta.

Een heerlijk zomersoepje waarin schijfjes van het laatste kaasbroodje werden gedompeld. 

Je kan de soep ook koud eten…

Tip 4… Misschien wist je nog niet hoe je van een lege tube tandpasta een “doosje” kan maken. 

Zo kan je nog drie dagen tandenpoetsen van het onderste uit de tube… 

De closetrol platslaan betekend minder verbruik als je (kleine) kinderen hebt

of een groot kind dat denk dat de rollen gratis af te halen zijn bij de super.

Tip 5… even geen uitgebloeide bloemen uit de plantjes geknipt 

kwam ik tot de ontdekking dat de veelkleurige schoonheden op mijn tuintafel (zie foto)  

zaadpluis produceren. 

Ik heb het pluis in een doosje gedaan en volgend voorjaar zaaien…

Weer een uitdaging…

Tip 6…De kruisbessen in de vriezer nemen best veel plaats in.

 

Marmelade light ervan maken lijkt me prima of nog beter taartvulling. 

Kant en klaar bij de hand in
kleine hoeveelheden…

Van Manuela kreeg ik vele kleine potjes die heel geschikt zijn. 

Perfect voor op kleine bodempjes of voor twee personen op een plak cake (of op ijs). 

Eventueel een dot slagroom erop. 

Dat noemen ze consumindergebakjes. 

Wat een rijkdom in de voorraadkast.

Taartvulling maken kan prima tijdens een verregende zaterdagochtend… 

De kruisbessen afwegen, aan de kook brengen en de nodige geleisuiker 2:1 erbij. 

Dat betekend 1 pond geleisuiker op een kilo fruit…

Ik heb de hoeveelheid naar boven afgerond en ruim 3 pond geleisuiker genomen op 2728 gram fruit,

omdat taartvulling dikker moet zijn dan confituur … (Zie berekening).

De werkwijze staat achterop het pak geleisuiker. 

Kokend heet de prut in schone potten scheppen,

zonder de randen te raken.

De potten direct sluiten en op de kop zetten tot ze af zijn gekoeld.

Direct ook maar de bij elkaar gespaarde frambozen tot taartvulling verwerken… (vriezer). 

Van een te volle vriezer naar potjes vulling in de voorraadkast, 

dat ruimt op.

Tip 7… De potjes frambozen taartvulling nodigen weer uit tot griesmeel nagerechtjes. 

Een halve liter melk aan de kook brengen en zie achterkant pak 

de juiste hoeveelheid griesmeel naturel en suiker. 

Ik neem minder suiker om na het vullen van de bakjes direct een beetje suiker op de griesmeel te strooien. 

Dat voorkomt velvorming.

Tip 8…extra gevulde omelet… 

De bloemkool per stuk geprijsd, 

dan neem je de stevigste eh grootste 

want wat over is kan verwerkt in soepjes en gevulde omelet.

Een paar wortels uit de tuin en een deel bloemkool werden voorgegaard en verder:

Ingrediënten gevulde omelet:

Halve paprika

Half pepertje

Handvol tuinbonen uit de vriezer

Handvol erwtjes uit de vriezer

De nodige champignons

Bloemkoolroosjes

Enkele worteltjes

drie eieren.

Werkwijze: De bloemkool en worteltjes werden al eerder voor gegaard. 

Zonnebloemolie in de pan en de champignons in stukjes roerbakken,

met de stukjes paprika en peper plus iets zout. 

De diepvriesgroenten erbij en op het laatst de bloemkool en worteltjes.

Een omelet bakken en zie foto de “truuk” van het vullen…

Mijn leventje… Eenmaal per week een extra uurtje verzorging op je gemakje doet je goed. 

Ik neem op dat moment ruim de tijd om oksels en benen te scheren en eventuele teennagels knippen. 

Van boven tot onder in de bodylotion en in laten trekken in alle rust.

Dat schiet er bij de dagelijkse verzorging bij in. 

Die kost met alle attributen die aan/af gekoppeld moeten worden al zoveel extra tijd.

Voor de extra verzorg uurtjes plaatsvinden worden altijd eerst de stoffige klusjes gedaan zoals hof vegen,

 en/of de stofzuigerzakken legen boven de container. 

Dat doe je met twee vingers via het gaatje.

Als je je ogen sluit kan je beter in de hoekjes voelen waar nog stofvlokken zitten.

Probeer maar eens. 

Wist je dat de filterlapjes van de stofzuiger uitgeplukt en uitgewassen
weer hergebruikt kunnen worden?

 Het is maar dat je het weet.

De regendagen betekenden minder lange fietstochten en vandaag maar weer eens naar “Nonke Buuske.” 

Toch 35 km vanaf mijn huis heen en weer. 

Conditie heb je zolang je eraan werkt en zakt snel. 

Op het erf van het boerengehuchtje terug in de tijd zag ik Carla met haar lief waar ik tijdens de koffie met vlaai bij ben aangeschoven.

Maar eerst een rondgang langs de fruit wei en de kippen. Kijken hoe alles erbij staat...

De pracht haan die koning kraait en ze zitten in een riante behuizing. 

De kruidentuin zoals verwacht en de klein fruit tuin waar de bramen kleuren en de frambozen al zijn
geoogst...

Er was een nieuw prieeltje bij gebouwd en een hok voor opslag houtblokken waar de oven mee wordt gestookt. 

Vrijwilligers bakken op zaterdag (gesloten) de vlaaien in die “schanser oven” en hoe graag zou ik daar eens bij willen zijn. 

Misschien gewoon vragen…

De moestuin was deze keer iets minder dan de mijne maar dat ligt aan de groenten die ze telen.

Nonke Buuske het museum gehuchtje is een stichting geworden en ze hebben wat nieuwe vrijwilligers zie ik. 

De stichting startprobleempjes oftewel de spaanders die vielen zijn nauwelijks te zien 

en die trekken wel bij omdat overal tegelijk aan wordt gewerkt en dat is duidelijk zichtbaar. 

Een goede zaak zodat dit pracht museum gehuchtje blijft bestaan… Het heeft mijn hart gestolen…

Annemiek