Kies niet met je hoofd maar met je
hart.
Je verstand is er om keuzes te begrijpen niet
om ze te maken....
laat je vooral niet beïnvloeden door de
medemens
die jouw keuzes misschien niet volgen kan....
Je bent je eigen regisseur....
Mijmering 65 2023.
Tip… Niet veel honger en toch een pittige hapje brengt het lievelingseten van “onze pap” op het menu.
Twee uien snipperen en fruiten en een hoop tomaatjes meebakken met peper/zout.
Het laatste kapje van het brood erbij…Tip 2…Bedenk aan welke huishoudelijke klus je een hekel hebt en doe de klus in etappes.
Elke
dag met de afwas een stukje… Bij mij is dat niet alleen de grote beurt keuken
maar ook de koel/vriescombinatie van binnen.
De koelkast aan de beurt:
Een dag de “plankjes” en de volgende dag de deur aan de binnenkant.Elke dag een
beetje en de vervelende klus is weer geklaard.
Je goeie spul verslijt het meest door schoonmaken.
Om zo weinig mogelijk zwaar geschut en tijd daaraan te besteden,
bekleed ik de rekjes in de deur met een dubbel velletje closetpapier.
Papier weg, doekje erdoor en nieuw velletje closetpapier.Zo blijft je dure
koelkast langer mooi…
In de breedte past het velletje closetpapier precies probeer maar eens, die maten zijn standaard.
Toch een laagje vuil in de rekjes?
Je kan ze uit de deur schuiven en in de week leggen in een emmertje sop of zo.
Niet schuren!
Dan maak je de kunststof ruw en wordt het alleen maar lelijker van.
Tip
3… Ingrediënten minestronesoep:
1 ui
Knoflook teentjes
Halve paprika
Pepertje
Handvol tuinbonen
Enkele asperges
Half vergietje tomaatjes
Handvol penne rigate of wat
je hebt
2 groentebouillonblokken
Natuurlijk hoeft niet elke beschreven groente erin, doen met wat je hebt.
Van de oude fijnmazige zeef heb ik het handvat omgebogen
zodat de bevroren tomaatjes allemaal tegelijk een minuut in de soep daalden.De velletjes laten daardoor
los en gemakkelijk te verwijderen.
De gesnipperde ui in iets olie fruiten met de knoflook en met 1 liter water afblussen.
De rest van de groente erbij en als laatste de pasta.Een heerlijk zomersoepje
waarin schijfjes van het laatste kaasbroodje werden gedompeld.
Je kan de soep
ook koud eten…
Tip 4… Misschien wist je nog niet hoe je van een lege tube tandpasta een “doosje” kan maken.
Zo kan je nog drie dagen tandenpoetsen van het onderste uit de tube…De closetrol platslaan betekend minder verbruik als je (kleine) kinderen hebt
of een groot
kind dat denk dat de rollen gratis af te halen zijn bij de super.
Tip 5… even geen uitgebloeide bloemen uit de plantjes geknipt
kwam ik tot de ontdekking dat de veelkleurige schoonheden op mijn tuintafel (zie foto)zaadpluis produceren.
Ik heb het pluis in een doosje gedaan en volgend voorjaar zaaien…
Weer een uitdaging…
Marmelade light ervan maken lijkt me prima of nog beter taartvulling.
Kant en klaar bij de hand in
kleine hoeveelheden…
Perfect voor op kleine bodempjes of voor twee personen op een plak cake (of op ijs).
Eventueel een dot slagroom erop.
Dat noemen ze consumindergebakjes.
Wat een rijkdom in de voorraadkast.Taartvulling maken kan prima
tijdens een verregende zaterdagochtend…
De kruisbessen afwegen, aan de kook brengen en de nodige geleisuiker 2:1 erbij.
Dat betekend 1 pond geleisuiker op een kilo fruit…Ik heb de hoeveelheid naar boven afgerond en ruim 3 pond
geleisuiker genomen op 2728 gram fruit,
omdat taartvulling dikker moet zijn dan
confituur … (Zie berekening).
De werkwijze staat achterop het pak geleisuiker.
Kokend heet de prut in schone potten scheppen,zonder de randen te raken.
De potten direct sluiten en op de kop zetten tot ze af zijn gekoeld.
Direct ook maar de bij elkaar gespaarde frambozen tot taartvulling verwerken… (vriezer).
Van een te volle vriezer naar potjes vulling in de voorraadkast,dat ruimt op.
Tip 7… De potjes frambozen taartvulling nodigen weer uit tot griesmeel nagerechtjes.
Een halve liter melk aan de kook brengen en zie achterkant pak
de juiste hoeveelheid griesmeel naturel en suiker.Ik neem minder suiker om na het vullen van de bakjes direct een beetje suiker op de griesmeel te strooien.
Dat voorkomt velvorming.
Tip 8…extra gevulde omelet…
De bloemkool per stuk geprijsd,dan neem
je de stevigste eh grootste
want wat over is kan verwerkt in soepjes en gevulde
omelet.
Een paar wortels uit de tuin
en een deel bloemkool werden voorgegaard en verder:
Halve paprika
Half pepertje
Handvol tuinbonen uit de
vriezer
De nodige champignons
Bloemkoolroosjes
Enkele worteltjes
drie eieren.
Zonnebloemolie in de pan en de champignons in stukjes roerbakken,
met de stukjes paprika en peper plus iets zout.
De diepvriesgroenten erbij en op het laatst de bloemkool en
worteltjes.
Mijn leventje… Eenmaal per week een extra uurtje verzorging op je gemakje doet je goed.
Ik neem op dat moment ruim de tijd om oksels en benen te scheren en eventuele teennagels knippen.
Van boven tot onder in de bodylotion en in laten trekken in alle rust.
Dat schiet er bij de dagelijkse verzorging bij in.Die kost met alle attributen die aan/af gekoppeld moeten worden al
zoveel extra tijd.
Voor de extra verzorg uurtjes plaatsvinden worden altijd eerst de stoffige klusjes gedaan zoals hof vegen,
en/of de stofzuigerzakken legen boven de container.Dat doe je met twee vingers via het gaatje.
Als je je ogen sluit kan je beter in de hoekjes voelen waar nog stofvlokken zitten.
Probeer maar eens.
Wist je dat de filterlapjes van de stofzuiger uitgeplukt en uitgewassenweer hergebruikt kunnen worden?
Het is maar dat je het weet.
De regendagen betekenden minder lange fietstochten en vandaag maar weer eens naar “Nonke Buuske.”
Toch 35 km vanaf mijn huis heen en weer.
Conditie heb je zolang je eraan werkt en zakt snel.Op het erf van het boerengehuchtje terug in de tijd zag ik Carla met
haar lief waar ik tijdens de koffie met vlaai bij ben aangeschoven.
Maar eerst een rondgang langs de fruit wei en de kippen. Kijken hoe alles erbij staat...
De pracht haan die koning kraait en ze zitten in een riante behuizing.
De kruidentuin zoals verwacht en de klein fruit tuin waar de bramen kleuren en de frambozen al zijn
geoogst...
Er was een nieuw prieeltje bij gebouwd en een hok voor opslag houtblokken waar de oven mee wordt gestookt.
Vrijwilligers bakken op zaterdag (gesloten) de vlaaien in die “schanser oven” en hoe graag zou ik daar eens bij willen zijn.
Misschien gewoon vragen…
De moestuin was deze keer
iets minder dan de mijne maar dat ligt aan de groenten die ze telen.
Nonke Buuske het museum gehuchtje is een stichting geworden en ze hebben wat nieuwe vrijwilligers zie ik.
De stichting startprobleempjes oftewel de spaanders die vielen zijn nauwelijks te zien
en die trekken wel bij omdat overal tegelijk aan wordt gewerkt en dat is duidelijk zichtbaar.
Een goede zaak zodat dit pracht museum
gehuchtje blijft bestaan… Het heeft mijn hart gestolen…
Annemiek