donderdag 17 augustus 2023

Mijmering 66 Pompoenoogst, krieltjes, dagelijkse klussen en de wonderen van de doorgeef krant…

Beste mensen

Er zijn evenveel manieren om te leven en te groeien

als er mensen zijn.....

Als je maar open staat om te groeien.

Annemiek.

Mijmering 66 2023.

Tip… De krielaardappeltjes werden uit de eigen oogst geraapt… 

Gebakken krieltjes op het menu met bloemkool en bechamelsaus plus een vegaburger of…
championnekes. 

Die moeten eerst op.

Bechamelsaus kent vele variaties en de basis is altijd hetzelfde.

Halve eetlepel boter of margarine smelten (niet bruinen) en een halve eetlepel bloem erbij roeren. 

Kleine beetjes melk erbij en met een garde flink roeren zodat geen klontjes in de saus ontstaan. 

Variaties van bechamelsaus zijn:

Extra romige bechamelsaus maak je door een scheutje
slagroom toe te voegen.

Bechamelsaus met kerrie voor op bloemkool.

Bechamelsaus met een lepeltje mosterd.

Bechamelsaus met mosterd en worchestersaus.

Bechamelsaus met geraspte kaas.

Tot slot heb je ook nog bier /hamelsaus door een scheutje bier door de bechamelsaus te
roeren.

Terug naar het menu… De bloemkool in roosjes snijden en opzetten in een pan met water en iets zout. 

De gewassen krieltjes in een ander pannetje opzetten met iets water. 

Vanaf kookpunt na vier minuut de bloemkool die teveel is, eruit zeven, (met de schuimspaan.)

Die gaat na afkoeling in de vriezer voor o.a. soep of gevulde omelet.

De krieltjes bij kookpunt uitzetten, ze garen gratis nog even na totdat ze gebakken worden. 

De rest van de bloemkool beetgaar laten worden…

De champions afborstelen, kort afspoelen en in stukjes gesneden in de koekenpan bakken in zonnebloemolie. 

Snuf zout en kerrie erbij.

De krieltjes ondertussen middendoor snijden en als de champions klaar zijn, 

in dezelfde koekenpan bakken.

Bechamelsaus maken met een half theelepeltje kerrie erbij. 

Op het bord pas over de bloemkool gieten.

Tip 2… Jonge aardbei plant kindjes aan de uitlopers zet ik niet meer direct in potjes aarde. 

De al grotere stevige kids werden van de navelstreng van moeder geknipt en in een glazen kom water gezet. 

Ze staan in de schaduw van het huis op de kapel bank en als het goed is krijgen ze worteltjes.

Slierten met chioggia zaad dat al droogde werd van de plant geknipt.

De grotere zaden eruit geplukt om in een bakje onder het afdak na te drogen…

Tip 3…Sonja heeft de rijpe pompoenen in mijn tuin geoogst. 

Ze heeft elke stap onder controle en ik zou veel schade aanrichten.

Dankjewel Sonja…

De pompoen met wat letsel van gaas en stengel 

werd direct verwerkt tot pompoensoep en pompoen pannenkoekjes.

De rest mag na rijpen in de woonkamer.

Ingrediënten pompoenpannenkoekjes.

Stuk pompoen

Een ei

Snuf zout

Beetje bloem of havermeel

Poedersuiker.

Werkwijze: De pompoen stukken raspen en mengen met het ei, 

zout en een beetje bloem. 

Bloem toevoegen tot de pompoenrasp stevigheid heeft. 

Bakken in iets zonnebloemolie in de koekenpan op lage pit. 

Langzaam laten garen en bruinen…

Met poedersuiker bestrooien.

Ingrediënten pompoensoep:

Twee derde schoongemaakte pompoen stukjes

Een derde wortelstukjes

2a3 groentebouillonblokken

Eventueel scheutje room in elke soepkop

Eventueel scheutje sherry of witte wijn of witte port en zonder al die franje ook goed…

Werkwijze: De pompoen en wortel opzetten met 1 liter water en de groentebouillonblokken. Laten garen en de staafmixer erdoor.

 Eventueel scheutje wijn en/of room.

Tip 4… Pompoensoep van gisteren daar kan tomaat/ei salade bij. 

De tomaten groeien niet zo hard in de mega pot maar ze zitten oh zo vol van smaak.

 Er komt wat mayonaise bij en peterselie…

Mijn leventje… Het antieke kruidenrek kreeg een beurt als dagelijkse klus na de afwas, 

omdat het sopje best nog schoon was.

Bij het eieren koken werd van het kokend water een sopje gemaakt 

om de hergebruik plastic zakjes uit te wassen. 

Ze zijn niet echt vies en het sop werd hergebruikt om een keukenkastje
schoon te maken. 

De bekers zonder oor gebruik ik niet en kunnen weg. 

Een thermos erachteraan. 

Zoals je ziet gebruik ik de bovenste kastplank niet waar krantenpapier op werd gelegd. 

Papier weg en even uitvegen plus schoon wijkblad erop…

Dat doet me denken aan de tijd toen de hele buurt met een krant deed. 

Die kwam het eerst bij mij aan en ik las hem voor ik ging werken. 

Om de krant gemakkelijk naar de buren te schuiven had ik een stukje rioolbuis ingegraven tussen de twee tuinen. 

Er zat een deksel op zodat de krant bij regen niet nat zou worden.

Kranten doorgeven en gezamenlijk betalen werd al eeuwen gedaan. 

In het stadje van mijn jeugd ging de krant wel naar acht adressen.

 Gaandeweg de rij werd de prijs lager. 

De laatste meneer kreeg de krant gratis en was inmiddels twee of drie dagen oud. 

Om de betalende klanten in de rij toch profijt te geven van oude kranten,

deed de laatste klant om de beurt bij de hele rij een oude krant in de bus.

Oude kranten waren immers een rijk bezit

en je had daarin ook nog degradaties…

Met oude kranten stak je de kachel aan als je eerst de kachelpoets had uitgewreven met de krant. 

Schoenen werden ermee opgewreven, of opgezet om te drogen.

Oude kranten werden gebruikt als inleg zooltjes bij lekke schoenen of laarsjes.  

Bovenop keukenkastjes was ook een optie en als kastpapier. 

Aan de voorkant van de kastplank werd een kunstig geknipt wit randje van papier bevestigd met punaises 

en als je rijk was een gehaakt katoenen randje… 

Ik ben 50 jaar te laat geboren maar was dan wel eerder dood gegaan denk ik… 

Als dank voor mijn geboorte aan de "goede" kant van de eeuw moet ik heel vaak de andere kant uitkijken om niet dood te gaan van ergernis als je begrijpt wat ik bedoel…

Annemiek