woensdag 13 juli 2022

Mijmering 56 Gevulde courget, spinazie in bladerdeeg, hittegolf wrapjes en de nieuwe beeld tomtom voor op de fiets...

Beste mensen, 

Ben eens wat liever voor jezelf

en start met “ontspullen” van alles wat je van jezelf MOET.”

Annemiek.

 
Mijmering 56 2022.
 
Tip.
Eindelijk heb ik een deel van de vergeten groente boomspinazie geoogst. 

De toppen eruit geknipt wetende dat de plant
dan breder zal worden. 

Een recept bedacht dat je ook met gewone spinazie kan maken dus aan de slag...
 
Ingrediënten recept Spinazie in bladerdeeg:
 
1 vergietje spinazie
peper/zout
2 eieren
beetje brie of geiten kaas
4 velletjes bladerdeeg.
 
Werkwijze:
De lapjes bladerdeeg ontdooien per twee naast elkaar met een beetje bloem eronder. 

Ondertussen de gewassen en grof geknipte spinazie in stukken geknipt laten slinken in iets olie in een wokje.
 
Twee eitjes in een beker loskloppen en met peper/zout mengen met de spinazie tot het ei stolt. 

De inmiddels ontdooide lapjes bladerdeeg per twee uitrollen tot een langwerpig lap, 

waar in het midden een lijntje van de ei/spinazie komt...
 
Het bladerdeeg dichtvouwen. 

De pakketjes komen in een vuurvast ovenschaaltje.

Bovenkant natmaken en in het oventje op 190 graden ongeveer 30 minuut bakken. 

Na 20 minuut heb ik plakjes brie op de pakketjes gelegd. 

De brie kan ook  in stukjes bij de spinazie in de pakketjes... en eigenlijk hoort dat ook. 

Tja... ik zag ze opeens liggen toen de pakketjes al dicht gevouwen waren. 

Proberen maar en een heerlijke traktatie... als hoofdmaaltijd en in stukjes bij de borrel... tijdens een zwoele zomeravond...

Koop als je alleen woont (of twee kleine eters) een klein oventje,

waarin je dergelijke kleine gerechtjes in kan maken of twee broodjes afbakken. 

Het bespaart stroom als de grote oven niet aan hoeft. 


Het oventje schuif je zo in de kast uit het zicht en schoonmaken doe je als het nog warm is, 

voor je gaat eten, dan vliegt het vuil eraf. 

De bodem kan zelfs naar buiten geklapt. 

Gemakkelijker kan niet...



Tip 2
Ingrediënten:  Gevulde courgette
 
1 courget
enkele dikke champignons of meer kleine
1 tomaat
halve paprika
1 ui
teen knoflook
peper/zout/kerrie
tijm en/of oregano
 
Werkwijze:
De courget in de lengte middendoor snijden... 

Met een lepel de zaden een beetje wegkrabben 

en de courgetjes in een ingevet vuurvast schoteltje leggen. 


Ik maak kleine gerechtjes in het kleine oventje waar precies een ovenschaaltje inpast.
 
Het is werken op maat en niets mis mee... 

De courget werd dan ook ingekort en het teveel in kleine stukjes mee gebakken met de vulling.
 
De ui snipperen en fruiten in een wokje of koekenpan. Iets later de gesnipperde knoflook toevoegen. 

De champignons afborstelen, afspoelen en in stukjes gesneden toevoegen. 

De halve paprika en tomaat wassen en in stukjes snijden. 

Alles in de wok roerbakken, inclusief de stukjes courget en in 5
minuut gedeeltelijk garen met peper/zout/kerrie en blaadjes oregano of tijm.
 
 De vulling op de courget leggen en met geraspte kaas bedekken. 

Daarop kunnen eventueel pijnboompitten maar dat gooien ze tegenwoordig overal op en in...dus doe ik niet mee. 


De oven hoeft niet voorverwarmd en het gerechtje kan 15 minuut in de oven op 190 graden.

De courget bodem is dan heerlijk beetgaar...
 

Tip 3
Komende week worden heel hoge temperaturen gemeld dus leg witte lakens klaar om niet alleen dakkoepels op platte daken mee af te dekken, 

maar ook ramen aan de zonzijde waar je geen zonwering of gordijnen hebt. 

De mooie hortensia’s in de tuin in volle bloei kunnen ook een wit laken gebruiken dat je met wasknijpers aan de takken vastzet. 


Zo verbranden ze niet. 

De planten water geven kan je beter heel laat in de avond doen...en vergeet jezelf niet met zeker drie liter water per dag.
 
Tip 4 en mijn leventje...
Heel vroeg in de ochtend boodschappen doen is aan te raden ook al bleef de nachttemperatuur in Limburg 18 graden. 

Het is te doen en werd voor dagen spul ingekocht zeker voor het beestje... 

Vandaag staat salata niçoise op het menu omdat mijn tuintje bonenoogst gratis in de aanbieding had. 


Iets van de ingrediënten zou ik ook kunnen gebruiken voor twee gevulde zomerwraps....dacht ik zo...voor de lunch.
 
Binnen opgehokt bleef de temperatuur 23 graden terwijl het buiten 32 graden was. 

Deuren en ramen dicht en wat doet een mens als ik dan?


Recepten proberen... Wraps zelf maken op de elektrische kookplaat had ik nog niet geoefend terwijl op het gas me spelenderwijs afging. 

Hoe maak je wraps?
 
Wat bloem in een kom met een snuf zout en een beetje warm water uit de kraan. 

Met de garde mengen en verdunnen tot ietsje dikker dan melk.

Gebruik een pan met antiaanbaklaag en vet die in met olie.

Kook/pit aan en de pan even goed verwarmen terwijl je de nodige beslag in de pan laat lopen. 


Hou de pan eventueel schuin zodat beslag uitloopt en de hele bodem dun is bedekt. 

Kookpit lager en je ziet wanneer de wrap droogt aan de kleur.

De wrap omkeren en andere kant drogen maar niet bruinen... De eerste mislukte en moest het beslag dunner... niets mis mee.


Even wennen en de andere drie lukten al is een derde bij het omkeren gesneuveld. Omdat ik goei eten niet weggooi...nou ja.
 
De lauwe wraps werden ingesmeerd met een beetje yoghurtdressing waarop slablaadjes stukje tomaat en afgekoelde beetgare gekookte boontjes. 

Scheut olijfolie en werd de wrap in envelopjes stijl dichtgevouwen en met een stokje van de
seringenboom vastgezet. 

Tipje dressing erop en enkele eetbare blommen van de bernagie oftewel komkommerkruid. Is het geen plaatje? 

Een wrapje bleef niet recht overeind staan en dat schijnt meer voor te komen. Je hoort die gevulde wrapjes uit de hand op te eten en daar hoort dan een servet of stukje alu folie omheen.

Weer door de commercie bedacht natuurlijk en heb ik een liggend wrapje gemaakt en gewoon dichtgevouwen. 

Uit gewoonte twee stokjes erin maar dat hoeft niet als het ding plat ligt.  Tja en dan heb je door al dat oefenen allemaal in je maag tijdens een lunchje die een hoofdmaaltijd werd en zijn de ingrediënten van de salata niçoise in de koeling verdwenen. Morgen maar want aan eten moet ik even niet denken... 
 
Kelly mijn hulp die in Eygelshoven woont vlakbij de markt heeft een sluiproute om naar Landgraaf te komen. Omgekeerd kan dat natuurlijk ook en toen ze naar huis ging heeft ze onderweg bij splitsingen foto’s genomen waarop je de weg tussen akkers ziet en een hand van haar met een vinger wijzend naar welk pad ik moet nemen. 

Wat een gouden vondst van een lief mens met heel veel inlevingsvermogen. Een auto kan er niet komen maar toch een verhard weggetje zag ik op de foto’s. Je moet het maar weten...en fiets ik zo, de wegversperring omzeilend, een korte route naar de markt... 

Het lijkt wel oorlog en Annemiek in het verzet. Zou bij me gepast hebben... mijn chaotisch gedrag demonstrerend en ondertussen... Daar zijn ze tijdens mijn werk ook altijd ingelopen denkend dat ik veel niet meekreeg...ja ja...
 
Annemiek