Ben eens wat liever voor jezelf
en start met “ontspullen” van alles wat je van jezelf MOET.”
Annemiek.
Mijmering 56 2022.
Tip.
Eindelijk heb ik een deel van de vergeten groente
boomspinazie geoogst.
Een recept bedacht dat je ook met gewone spinazie kan maken dus aan
de slag...
Ingrediënten recept Spinazie in bladerdeeg:
1 vergietje spinazie
2 eieren
beetje brie of geiten kaas
4 velletjes bladerdeeg.
Werkwijze:
De lapjes bladerdeeg ontdooien per twee naast elkaar met
een beetje bloem eronder.
Ondertussen de gewassen en
grof geknipte spinazie in stukken geknipt laten slinken in iets olie in een
wokje.
Twee eitjes in een beker loskloppen en met peper/zout mengen met de
spinazie tot het ei stolt.
De inmiddels ontdooide lapjes bladerdeeg per twee
uitrollen tot een langwerpig lap,
Het bladerdeeg dichtvouwen.
De pakketjes komen in een vuurvast ovenschaaltje.
Bovenkant natmaken en in het oventje op 190
graden ongeveer 30 minuut bakken.
De brie kan ook in stukjes bij de spinazie in de pakketjes... en eigenlijk hoort dat ook.
Tja... ik zag ze opeens liggen toen de pakketjes al dicht gevouwen waren.
Proberen maar en een heerlijke traktatie... als hoofdmaaltijd en in stukjes bij de borrel... tijdens een zwoele zomeravond...
Koop als je alleen woont (of twee kleine eters) een klein oventje,
waarin je dergelijke kleine gerechtjes in kan maken of twee broodjes afbakken.
Het bespaart stroom als de grote oven niet aan hoeft.
Het oventje schuif je zo in de kast uit het zicht en schoonmaken doe je als het nog warm is,
voor je gaat eten, dan vliegt het vuil eraf.
De bodem kan zelfs naar buiten geklapt.
Gemakkelijker kan niet...
Ingrediënten: Gevulde courgette
1 courget
enkele dikke champignons of meer kleine
1 tomaat
halve paprika
1 ui
teen knoflook
tijm en/of oregano
Werkwijze:
De courget in de lengte middendoor snijden...
Met een
lepel de zaden een beetje wegkrabben
Ik maak kleine gerechtjes in het kleine oventje waar precies
een ovenschaaltje inpast.
Het is werken op maat en niets mis mee...
De courget
werd dan ook ingekort en het teveel in kleine stukjes mee gebakken met de
vulling.
De ui snipperen en fruiten in een wokje of koekenpan. Iets
later de gesnipperde knoflook toevoegen.
De champignons afborstelen, afspoelen
en in stukjes gesneden toevoegen.
De halve paprika en tomaat wassen en in
stukjes snijden.
Alles in de wok roerbakken, inclusief de stukjes courget en in
5
minuut gedeeltelijk garen met peper/zout/kerrie en blaadjes oregano of tijm.
minuut gedeeltelijk garen met peper/zout/kerrie en blaadjes oregano of tijm.
De vulling op de courget leggen en met geraspte kaas bedekken.
Daarop kunnen
eventueel pijnboompitten maar dat gooien ze tegenwoordig overal op en in...dus
doe ik niet mee.
De oven hoeft niet voorverwarmd en het gerechtje kan 15 minuut
in de oven op 190 graden.
De courget bodem is dan heerlijk
beetgaar...
Tip 3
Komende week worden heel hoge temperaturen gemeld dus leg
witte lakens klaar om niet alleen dakkoepels op platte daken mee af te dekken,
maar ook ramen aan de zonzijde waar je geen zonwering of gordijnen hebt.
De
mooie hortensia’s in de tuin in volle bloei kunnen ook een wit laken gebruiken
dat je met wasknijpers aan de takken vastzet.
Zo verbranden ze niet.
De planten
water geven kan je beter heel laat in de avond doen...en vergeet jezelf niet met
zeker drie liter water per dag.
Tip 4 en mijn leventje...
Heel vroeg in de ochtend boodschappen doen is aan te raden
ook al bleef de nachttemperatuur in Limburg 18 graden.
Het is te doen en werd
voor dagen spul ingekocht zeker voor het beestje...
Vandaag staat salata niçoise op het menu omdat mijn tuintje
bonenoogst gratis in de aanbieding had.
Iets van de ingrediënten zou ik ook
kunnen gebruiken voor twee gevulde zomerwraps....dacht ik zo...voor de
lunch.
Binnen
opgehokt bleef de temperatuur 23 graden terwijl het buiten 32 graden was.
Recepten proberen... Wraps zelf
maken op de elektrische kookplaat had ik nog niet geoefend terwijl op het gas me
spelenderwijs afging.
Hoe maak je wraps?
Met de garde mengen en verdunnen tot ietsje dikker dan melk.
Gebruik een pan met antiaanbaklaag en vet die in met olie.
Kook/pit aan en de pan
even goed verwarmen terwijl je de nodige beslag in de pan laat lopen.
Hou de pan
eventueel schuin zodat beslag uitloopt en de hele bodem dun is bedekt.
Kookpit
lager en je ziet wanneer de wrap droogt aan de kleur.
De wrap omkeren en andere
kant drogen maar niet bruinen... De eerste mislukte en moest het beslag
dunner... niets mis mee.
Even wennen en de andere drie lukten al is een derde
bij het omkeren gesneuveld. Omdat ik goei eten niet weggooi...nou
ja.
De lauwe wraps werden ingesmeerd met een beetje
yoghurtdressing waarop slablaadjes stukje tomaat en afgekoelde beetgare gekookte
boontjes.
Scheut olijfolie en werd de wrap in envelopjes stijl dichtgevouwen en
met een stokje van de
seringenboom vastgezet.
seringenboom vastgezet.
Tipje dressing erop en enkele
eetbare blommen van de bernagie oftewel komkommerkruid. Is het geen plaatje?
Een
wrapje bleef niet recht overeind staan en dat schijnt meer voor te komen. Je
hoort die gevulde wrapjes uit de hand op te eten en daar hoort dan een servet of
stukje alu folie omheen.
Weer door de commercie bedacht natuurlijk en heb ik een liggend wrapje
gemaakt en gewoon dichtgevouwen.
Uit gewoonte twee stokjes erin maar dat hoeft
niet als het ding plat ligt. Tja en dan heb je door al dat oefenen allemaal
in je maag tijdens een lunchje die een hoofdmaaltijd werd en zijn de
ingrediënten van de salata niçoise in de
koeling verdwenen. Morgen maar want aan eten moet ik even niet
denken...
Kelly mijn hulp die in Eygelshoven woont vlakbij de markt
heeft een sluiproute om naar Landgraaf te komen. Omgekeerd kan dat natuurlijk
ook en toen ze naar huis ging heeft ze onderweg bij splitsingen foto’s genomen
waarop je de weg tussen akkers ziet en een hand van haar met een vinger wijzend
naar welk pad ik moet nemen.
Wat een gouden vondst van een lief mens met heel
veel inlevingsvermogen. Een auto kan er niet komen maar toch een verhard
weggetje zag ik op de foto’s. Je moet het maar weten...en fiets ik zo, de
wegversperring omzeilend, een korte route naar de markt...
Het lijkt wel oorlog
en Annemiek in het verzet. Zou bij me gepast hebben... mijn chaotisch gedrag
demonstrerend en ondertussen... Daar zijn ze tijdens mijn werk ook altijd
ingelopen denkend dat ik veel niet meekreeg...ja ja...
Annemiek