maandag 28 juni 2021

Mijmering 50 Lavendel drogen en hoe te gebruiken, nostalgische "toetitch" bakken, de commercie met hun overbodigheid en tips...

 Mededeling van de website-beheerder voor de lezers die de Mijmeringen
automatisch
 
ontvangen via de mail:

Dit automatisch ontvangen eindigt helaas op 30 juni 2021. Volg Annemiek verder via Facebook, (vriend maken van Annemiek van Deursen) of voeg het blog toe aan je Blogger-leeslijst zie onderaan rechts van de blog van 


https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/ 

Natuurlijk stop ik niet met schrijven... en kan je bovenstaande niet helemaal volgen of lukt het niet...mail dan naar a-vandeursen@home.nl en help ik je...

Beste mensen,
 
In alles is muziek,
een kind in een tuin en de zon stovend op mijn blote armen
De poes en de prachtige hommel op de bloeiende boon.
Zonnedagen einde juni, met af en toe een bui....
 
Annemiek
 
Mijmering 50 2021.
 
Tip
Even sterk zijn als je de pracht bloeiende lavendel in je tuin tot 20 cm boven de aarde afknipt. Niet bloem voor bloem maar de hele reutemeteut in een keer wegsnoeien. 


Gedroogd kan je daar heel veel mee en door het afknippen voorkom je dat de plant volgend jaar lang en houterig wordt. De plant loopt zo weer uit en in de herfst is het een pracht groen bolletje geworden die de winter aankan...
 
Hoe droog je lavendel? Leg de afgeknipte bossen op je tuintafel en trek een handschoen aan. De bladeren worden van de stengels gerist en dat kan met drie stengels tegelijk. Leg de bloemen met de koppen op gelijke hoogte en bind de bloemen in bosjes volgens foto. De onderkant stengels op gelijke hoogte afknippen en de bosjes ophangen.

 
Bij mij is dat aan de staande lamp in de woonkamer en de lavendel is het eerste onderdeel van mijn zomersouvenir droogstuk dat ik in de herfst maak. 

Tijdens de zomer komt daar nog van alles bij van o.a. guldenroede tot boerenwormkruid kaardenbol papaverbollen en pompoenen. Misschien een tip voor jou om mee te drogen gaandeweg de zomer?
 
Lavendel verkleurd door de jaren heen en schuiven de boeketten in de kannen op. Van de meest verbleekte bos worden de bloemkoppen afgeknipt die zelfs vaal van kleur heerlijk ruiken. 

Je kan ze in een schaaltje in het pleetje zetten of elke week een deel opzuigen waardoor je stofzuiger lavendelgeur rond blaast...Je kan kanten kussentjes ermee vullen voor tussen je lingerie... of aan een haakje in je pleetje hangen... 

Elke keer als je in de bloemen rommelt of het zakje beweegt komt de lavendelgeur vrij... jarenlang dus gooi niet zomaar de oude vale lavendelbloemen weg...van jaren geleden.
 
Tip 2
De tomaten zijn bijna voor niets op de markt en goedkoop in de super. Tomaat eiersalade is een gemakkelijk heerlijk receptje voor de zaterdag. Eieren koken afkoelen en snijden. Tomaten snijden en met yoghurtdressing peper/zout omscheppen. Er kan bieslook bij of knoflookstengeltjes. Ik had nog de zelfgemaakte yoghurtdressing in de pot...
 
Tip 3
Zie je de flessentrekker op de foto? Met dit handig ding kan je
niet alleen potten en flessen leegtrekken maar ook fijn bij naaiwerk. 

Een smal bandje naaien en keren? Stik niet alleen de zijkant maar ook een kop/kant van het tunneltje dicht... zet daar einde steel van de rechtopstaande flessentrekker tegen en schuif het stof langs de steel zo naar de goede kant... 

Is het oogje van de flessentrekker te groot voor smalle
tunneltjes? Afknippen met een tangetje. Het ding ligt toch meestal in een lade...
 
Tip 4
Het pantykousje gezien met het bolletje raffia erin? Door een gaatje in het boordje steekt einde raffia en het uiteenvallend bolletje blijft in het kousje opgeruimd in de tuingereedschap mand. 

Ik heb ook een kousje voor dun touw. Bij gebrek aan
pantykousjes kan je sokken nemen.
 
Tip 5
Weet je nog dat ik van hedera snoeiafval een krans maakte? De felle zon droogde de bladeren tot bruin. Wegdoen? 

Om de dooie donder niet... Ik heb de bladeren een korte nette coupe gegeven en is de krans alweer een kunstwerkje...maar nu in het bruin.

 
Tip 6
Van milde yoghurt met aardbeien gaan we naadloos over naar milde yoghurt met frambozen... 

Pracht cadeautjes van ma natuur. De laatste rabarberstengels werden afgedraaid in de voortuin. 


Ze zijn niet zo dik als in de moestuin maar wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.


De stengels van blad ontdoen, wassen en in stukken knippen met de huishoudschaar. 

Met aanhangend water koken op hoog gas tot kookpunt en
direct lager. 

Opletten dat de boel niet aanbrand. Je kan met de staafmixer erdoor of de garde... voor mij was de houten lepel genoeg.

Op het laatste pas de suiker toevoegen en dat was bij mijn smaak en hoeveelheid rabarber drie eetlepels. 

Je kan de rabarber kokend heet in schone potten met
schroefdeksel gieten. Deksel erop en op de kop zetten...tot de rabarber afgekoeld is.
 
Tip 6 A
Opeens kreeg ik zin om een nostalgische “toetitch” te maken. Ik fantaseer daar hele verhalen bij over de boerderij van de vader van de woensdag vriend. 

In het verleden werd oogsten en werk op het veld met Max
het boerenpaard gedaan. 

De vele zonen die na en voor school mee moesten werken. Het weekend vroeg op...Pa had de wind eronder en was streng doch rechtvaardig. Ik maak uit de verhalen op dat ma niet echt de broek aanhad maar het niet veel scheelde...

Ieder had zijn of haar taak, ook de dag na het uitgaan
moesten de koeien voor dag en dauw gemolken. 

En ook in de avond voor de repetitie van de harmonie...
Ik zie de schanser oven voor me... achterop het erf waar de zware zuurdesembroden in werden gebakken en de vlaaien.

Daar was altijd wel “Toetitch” (betekend dichtslaan) bij waar appel, appelmoes of rabarber in ging. 

Van het laatste deeg werden appelbollen gemaakt. Een lapje deeg om een geschilde appel waar met een appelboor het klokhuis was
uitgehaald. 

Wat kaneel en suiker in dat gat en suiker buitenom het deeg... Voor de kinderen altijd feest...
 
Terug naar de “toetitch”...
Ingrediënten:
 
250 gram volle milde yoghurt of kwark
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
handje suiker
1 zakje bakpoeder
1 ei
bloem.
 
Werkwijze:
Alle ingrediënten in een kom en met de garde kort roeren. De oven voorverwarmen op 180 graden en een middelmaat vlaaivorm met bakpapier beleggen. 

Laat maar papier overhangen, dan pak je daaraan straks zo de vlaai uit de vorm...
 
Ongeveer een pond bloem in de kom en kort kneden. Al doende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.

De deeg/bol op je werkblad in tweeën delen en de grootste wordt voor onderin de vlaaivorm. 

Met de deegrol de bol uitrollen tot een dunne lap en de vlaaivorm ermee beleggen en met een vork gaatjes erin

prikken. 

Ruim rabarber erop en het rest/deeg uitrollen tot een dunne lap die bovenop komt als een deksel. 

Van de restjes deeg heb ik met een koekjessteker hartjes uitgestoken... en midden op de vlaai gelegd. 

Met een grote schaar de deksel inknippen en natmaken met
water. Met suiker bestrooien en in de oven tot de “toetitch” lichtbruin is. 

Nog een beetje warm heerlijk in punten gesneden bij de koffie. Afgekoeld kan je dunne “boterhammetjes” ervan snijden en driekwart zit al in delen in de vriezer... Wat een rijkdom....
 
Tip 7
Ik heb een tijdlang de papieren zakken van brood bewaard en hergebruikt in de super bij de volgende aankoop brood.. 

Nu Wilma voor ons allen zoveel fijnmazige gazen zakjes naaide, stop ik daar bij het shoppen een heel ongesneden brood in en in een ander een klein stokbroodje. 

Aan de kassa kijken ze daar niet van op.... Ik hoor wel eens van mensen dat brood in de zomer snel beschimmeld... 


Jawel in plastic verpakt en bij mij nooit! Zet gewoon aan de lucht dat brood, het kan niet meer dan ietsje droger worden maar de korst blijft heerlijk stevig.
 
Tip 8
De yoghurtdressing van Calvé heeft opeens een andere verpakking en ging de prijs omhoog. 


Die sta/flacon van nu maakte ik in het verleden  zelf, door de flacon op de kop in een afgeknipte plastic fles te zetten. 

Nu betaal ik voor dit gemak en kan de afweging maken dit merk te blijven kopen of goedkoper huismerk, of... yoghurtdressing zelf maken van volle yoghurt en mayonaise...

We hoeven echt niet mee met de keuzes van de
commercie...die ons afhankelijk wil maken en houden. Ik voel me belazerd door dat betaalde “gemak” moet ik zeggen. 

Ik ben in ieder geval heel zuinig met het gekochte spul en zal de flacon als hij leeg is hergebruiken door te vullen met zelfgemaakte yoghurtdressing... Yoghurt mayonaise tipje mosterd en schudden maar... Zoek je eigen smaak en hoeveelheden van elk ingrediënt...
 
Mijn leventje,
Bewuste keuzes maken is een goede zaak. Alles is duur geworden dus vergelijk prijs en smaak en hoeveelheid. Bij mij komt daar ook nog zoveel mogelijk plastic mijden bij.

Grootverpakkingen zijn goedkoper en natuurlijk gooi je nooit voedsel weg. Floor zal zich daar ook aan moeten houden en als ze haar bakje niet leeg eet zet ik haar wel een dag op alleen korrels. 

Mevrouw houd van afwisseling dus ga ik van duur naar goedkoop van vis naar vlees. Ik ben nog net niet zo gek dat ik kattensoep voor haar koop. 

Af en toe wat lekkers op de zondag of zo en zag ik een klein
eenpersoons rijstevlaaitje in de reclame met slagroom en vlokken. Daar hebben we lekker van zitten smikkelen onder het afdak terwijl het onweer losbarstte... Floor de nodige slagroom en ikke het vlaaitje. 

Jawel... bewuste keuzes waar ik achter kan staan...en zeker beter dan zomaar van alles in de winkelkar gooien. Dat past zelfs een miljonair niet...
 
Afgelopen donderdag waren Ahmed Fatima en ik bij de advocaat om de voortgang te bespreken van “De kinderen van Ahmed.” Het heeft geen zin hier de gecompliceerde zaak uit de doeken te doen. In grote lijn is het zo dat Ahmed op advies van de advocaat, een ander soort asiel heeft aangevraagd dan hij had. 


Daardoor mogen zijn kinderen als ze in Nederland aankomen ook blijven. Het heeft geen zin om de kinderen een tijdelijke verblijfsvergunning te laten krijgen. 

De aanvraag van betreffend asiel duurt ontzettend lang en zal rond september pas komen. Er waren wat communicatieproblemen bij de IND over de nationaliteit van Ahmed en zijn kinderen. 

Jemen of Somalië (buurlanden) en het oudste kind is in Jemen geboren en de jongere in Somalië...Wat maakt het uit maar... het vertraagd alweer. 

De oudste dochter wordt 14 december 18 en komt het probleem om de hoek kijken dat ze kind af is. In ieder geval komen de zeven kinderen in twee groepjes naar Nederland en als het in dit tempo doorgaat wordt dat in 2022. We gaan natuurlijk altijd door en we spreken elkaar moed in en werken door aan het huis van Ahmed en Fatima... 

Er kwam in de woonkamer een stevige tweezitter afgelopen week... Nu nog een hoekbank en we hebben de tijd zoals je leest... 
Het komt goed als God beleef oftewel Inshalla ' (إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ) 
 
Annemiek