maandag 22 mei 2023

Mijmering 42 Vegaburger van groente pulp, onkruidvrij hofje, witte was, lijstjes, tipjes en micro plastic…

Beste mensen,

Wie zijn geluk niet kent,

leeft ongelukkig in rijk bezit...

 Annemiek

Mijmering 42 2023.

Tip… Als het weerbericht zon voorspelt kijk ik de mand met opgespaard vuil wasgoed na.

Deze keer  kan een machine witte was aangezet. 

Die gaat pas aan, wanneer een volle machine bij elkaar is gespaard. 

De was doe ik met zelfgemaakt wasmiddel SUNSODA waar (heel milieuvriendelijk) geen bleekmiddel inzit.

Eenmaal per jaar of zo komt een heel klein ietsepietsie beetje gloor in mijn witte was op een speciale manier. 

Alle kleine vervelende vlekjes zoals bloed, worden met een druppel gloor aangestipt net voordat de was in de wasmachine gaat… 

Vlekjes gegarandeerd eruit en de witte was is weer opgepimt naar witter dan wit…en natuurlijk kan je ook gaan voor 100% milieuvriendelijk en langzaam vergrijzend wit. 

Ik zou het moeten doen maar ben nog niet Roomser dan de Paus en sta mezelf die heel enkele keer toe.
De witte was in de zon drogen maakt witter…dat is zeker weet ik…

Tip 2… Je kan droogbonen 24 uur laten weken voordat je ze kookt of…. Zaait, dan kiemen ze sneller. 

De kievit bonen en boerentenen zijn van eigen oogst en ook dit jaar wil ik wel een klimmend gordijntje groen langs het hekje… 

Snijboontjes of… als ik ze langer laat hangen… droogboontjes die je jaren kan bewaren…

Tip 3… Eindelijk kwam ik er toe de hof te vegen. Lange plukjes onkruid werden moeizaam uitgetrokken en wegenzout gestrooid op plekken waar onkruid op wil schieten. 

De zon en de tijd doen de rest en is mijn hofje een zomerlang onkruidvrij…

Tip 4… Dagen achter elkaar zonneschijn en houden de slakken zich weer koest. 

De huisjes werden van het jong grut komkommer verwijderd. 

Op proef…als ze de uithuiszetting niet aankunnen, of slakken komen
om de hoek gluren, mogen de plantjes weer even onder dak…

Tip 5… Elke dag gaat wel wat groente en fruit door de slowjuicer. 

De verslaving groente koekjes van de pulp maken, heb ik weer in de hand  en werden deze keer vegaburgers gemaakt van de pulp samen met…groene linzen.

Ingrediënten groente/fruit pulp voor de vegaburgers. 

Natuurlijk kan je alle soorten groenten hiervoor nemen maar geen zoet fruit. 

Een appel kan nog net en tomaat die wel of niet bij groente hoort.

Van welke groente/fruit heb ik sap gemaakt: (voorbeeld maar kan met vele groente soorten)

3 puntpaprika

1 appel met schil

1 courget

1 tomaat

Ingrediënten voor de vegaburger:

De groente/fruit pulp die over bleef na het sap maken.

1 ei

500 gram groene linzen

1 ui

Scheut olijfolie

Bekertje havermout en misschien ietsje bloem

Peper/zout

Werkwijze: Het sap werd gedronken en gedeeltelijk bewaard in de koeling. 

De groene linzen werden vooraf gaar gekookt in15 minuut vanaf kookpunt. 

De linzen door een vergiet en buiten afkoelen. 

Wat er nog uitloopt van kooknat wordt opgevangen en komt wellicht nog van pas.

In een kom de groente/fruit pulp, de gesnipperde ui en peper/zout. 

Een scheutje olijfolie en een ei plus een bekertje havermout. 

Alles mengen met iets minder dan de helft van de gekookte afgekoelde linzen om grove structuur burgers te krijgen.

De rest van de linzen door de moulinex (keukenmachine) en mengen met de inhoud kom. 

Eventueel ietsje bloem of paneermeel erbij of kooknat als de substantie te nat of te droog is.

Ballen ervan rollen en iets platter drukken. 

Op een bestoven bord (met bloem of paneermeel) de ballen enkele
uren in de koelkast leggen. 

Daarna zijn ze steviger en gemakkelijk te paneren. 

Rol ze door paneermeel, losgeklopt ei en weer door paneermeel.

 Verpakken en in de vriezer… ik doe twee in een hergebruik zakje en meestal gebruik ik een vegaburger en gaat de tweede weer terug in de vriezer.

Natuurlijk wilde ik de burger met de groente pulp proberen en werd op maandag een hamburger gemaakt met vegetarische burger. 

De smaak van de burger was lekkerder dan die ik voorheen maakte. 

Ik ga experimenteren met kikkererwten en witte bonen plus groente pulp. Terug naar de vega hamburger

Bruin hard broodje open gesneden en besmeerd. 

Belegd met blaadjes rucola uit de tuin en een drupje sweet chilisaus bij gebrek aan tomatenketchup… (Die blijft erin want dat smaakt veel lekkerder en koop ik nooit meer tomatenketchup) en uienringen erop.

De vega burger werd in bevroren toestand aan weerskanten op laag pitje gebruind (half ontdooid) even uit de pan genomen en overdwars doorgesneden.  

Je hebt dan twee schijven in de pan. 

Als de burgers bruin, helemaal ontdooid en warm zijn op de sla leggen tipje chilisaus, sla uienringen en schijf twee… of hoe je het maar wil…

Saté prikkers om de burger mee vast te zetten koop ik nooit zoals je ziet. Die groeien bij mij in de tuin met sierkopje en al…

Tip 6…Voor ik vertrek voor een lange fietstocht lees ik het lijstje aan de binnenkant van de kamerkast. Zo kan ik nooit iets vergeten…

Een lijstje voor consuminderkringen komt ernaast te hangen want vanmorgen was ik weer eens iets vergeten…

Tip 7… Hoe moe ik ook was na mijn fietstocht, sap maken lukt altijd.

 Het verlangen naar deze gezonde boost is gewoon te groot. 

Verder werd de houten kom direct gebruikt met wat sla en jonge spinazieblaadjes gemengd met stukjes appel. 

Snuf zout/peper scheut olijfolie, scheut kruidenazijn en vlierbloesemsiroop. 

Even husselen en drie groentekoekjes erop… 

Om nog te koken na een lange fietstocht, daarvoor ben ik te moe, maar dit lukt me wel…

Tip 8… De bieslook op “het laand” staat in bloei en10 cm boven de aarde heb ik de hele plant afgeknipt. 

De blommen staan nu in een beeldig kannetje op de kast en de jonge bieslook kan weer uitlopen…

want jong zijn ze toch het lekkerst.

Tip 9… De kabel van apparaten zoals de moulinex blijft mooi rond het apparaat zitten 

als je een post/elastiek net voor de stekker bevestigd en die om de moulinex trekt, 

of de mixer, tosti ijzer, roodrooster enz.

Mijn leventje…Zondagmiddag ben ik gestart met conditie opbouwen op de fiets. 

Het kan weer en naar “Nonke Buuske” was op en neer 28 km. 

Deze zondag speelde daar een thema uit vroeger tijden… 

Kantklossen en spinnen was te zien en een
meneer die houten voorwerpen maakte.

In een houten kom kon je de jaarringen van de boom zien en de kom was zo groot als de boom dik was… 

Die kom staat nu bij mij thuis…

De meneer die op een spinnenwiel bezig was vertelde hoe in de prehistorie het spinnen op een stokje was uitgevonden. 

Je kon als vrouw met de hand spinnen,  een baby aan de borst voeden, en de schapen hoeden. 


Herders spinden ook op stokjes en breiden sokken. 

Het ging langzaam maar aan het einde van de dag toch een streng wol.

Op de foto zie je hoe door de eeuwen heen verbeteringen in spinstokjes werden uitgevonden 

(spinnen met de hand)  tot aan het spinnenwiel toe…(spinnen met hand
en voet.)

Het kantklossen was me te kriegel voor mijn slechte ogen. 

Het is gemakkelijker dan het lijkt vertelden de dames. 

Een van de kantklossers breide ook dekens waar ze foto’s van had.

 Mijn middag naar Nonke Buuske verliep verder met samen koffie en vlaai met betreffende mevrouw en een diepgaand gesprek. 

We hadden vele raakvlakken en ik ben niet verder gekomen dan  het erf van “Nonke Buuske.” Geen kip gezien…
volgende keer beter…

Tijdens de consuminderkring vanmorgen hebben we micro plastic behandeld omdat we dagelijks een dobbelsteentje groot binnen krijgen. 

Vermijd zoveel mogelijk plastic keukengereedschap, kommen, vergiet plastic snijplanken spatels enz… 

Het is een begin. Micro plasticvrij is Nivea verzorgingsproducten. Een heel betaalbaar merk.

Het plastic mijden gaat dus veel verder dan de plastic tasjes weigeren bij de super en op de markt. 

En de zelf meegebrachte zakjes van stof zijn natuurlijk nog beter dan papieren zakken die de supers meegeven. 

Papier wordt gemaakt van bomen… 

We zijn onderweg naar de volmaaktheid die we nooit bereiken maar we zitten op de goede weg… mijn dierbare leden van onze consuminder kringen.

Annemiek