zondag 14 mei 2023

Mijmering 40 Slowjuicer, de strijd tegen slakken, stoel terug naar de natuur, groentepulpkoekjes en consuminder slagroomgebakjes…

Beste mensen,

Natuur is leven…

De natuur is doortrokken van  vitaliteit

kom je daarmee in contact dan wordt je opgeladen

en kun je weer sterker in het leven staan......

 Annemiek

Mijmering 40 2023.

Tip…Bij Sonja zag ik een duurzame slowjuicer en dat leek me helemaal iets voor mij. 

Ze heeft voorgedaan hoe zoiets werkt en het sap was hemels. 

Omdat mijn biologische groenten en kruidentuin vaak overvloed brengt en op de markt groente/fruit bijna niets kost, kom je wel aan meer dan de aangeraden 200 gram groente en fruit per dag. 

Zeker iets voor mensen die moeite hebben met die hoeveelheid.
 en kinderen die niets van groente moeten hebben.

Wortelloof kan verwerkt samen met de wortels en appel courget mandarijn paprika pastinaak met een tipje munt…binnen 5 minuut tot dik sap. 

Experimenteren maar wat je lekker lijkt.

Lang heb ik erover nagedacht welke slowjuicer het zou worden. 

De duurzame juicer kost 650,00 euro… 

Dat haal ik er niet meer uit en besloot ik om te proberen een
goedkope te bestellen bij tweedekansje. 

Een website waar spullen met grote korting van de hand gaan. 

Mijn juicer… inmiddels binnen, is van plastic met rvs onderdelen en omdat ik zuinig met spul omga moet het kunnen. 


Het ding kostte 59,99 en kwam ik bij de bestelling een cent tekort om van de gratis bezorging gebruik te
kunnen maken. 

Toen heb ik maar een vergrootglas besteld van 4,95 die handig is bij brieven met kleine tekst.

Sonja kwam langs en kon ze me gelijk tips doorgeven hoe met het apparaat om te gaan. 

Ik moest echt wennen aan het ding en volgens mij was het een worstjes maker. 

Die worstjes was het pulp dat uit de juicer kwam nadat ik wat
uitgedroogde wortels had willen uitpersen samen met een courget. 

Een appel en paprika plus wortel ging beter, daar had je meer sap van. Logisch natuurlijk.

Van de pulp heb ik groente koekjes gemaakt met een ei, snuf zout en wat zelfrijzend bakmeel en ging niets verloren…

Ik heb al geleerd de draderige pulp van rabarber en bleekselderij eruit
te vissen. 

Een geweldige vitamine boost dat sap, zeker voor iemand als ik die al een beetje (ver)slikproblemen krijgt. 

Alles wat vloeibaar is zal met verdikkingsmiddel gemengd moeten worden (wat ik niet zal doen.) 

Het dik sap past dus helemaal bij mij en stuurde “Hij die de sla laat groeien” Sonja op mijn pad… 

We hebben heel veel overeenkomsten en konden wel zussen zijn…dus heb ik weer een zus erbij.

Tip 2… De lavasplant hou ik graag kort en een paar hoge stengels afgeknipt werden te drogen gehangen in het trappenhuis. 

Donker en luchtig om in de winter ook lavas in soepjes te kunnen doen…

Tip 3… De komkommerplantjes kregen een plek aan de rand van de borders rondom mijn hofje. 

Als ze gaan groeien en ranken krijgen worden ze langs afhangende touwen geleid. 

Komkommers hoeven niet te klimmen en kunnen hangplant worden bij
gebrek aan plaats in de tuin. 

Helaas begonnen de slakken direct aan het blad. 

Het is altijd een hele opgave baby plantjes te laten overleven, naar puber en volwassen zijn. 

Bij een volwassen plant is het verlies van een blad geen probleem,

kleintjes worden geheel in een nacht door de slakken geruimd.

Tip 4… Als de regen stopt zullen de slakken  minderen en/of verdwijnen en tot die tijd gaan bodemloze bloempotten over de jonkies…

De laatste pompoenplanten werden in de tuin gepland, 

een kleine soort die goed te bewaren is in de winter. 

Ook die kregen een bodemloze bloempot als huisje.

Een stuk vitrage werd in passende stukjes geknipt en als “dak” over de bloempotten gespannen met een elastiekje. 

Ik kan de plantjes zelfs water geven door het “dak” 

en de enigste toegang voor slakken zou ondergronds door een tunneltje moeten zijn. 

We zullen zien.

Met stukjes spandraad aan een kant omgebogen tot een haakje werden de potjes vastgezet. 

Op twee plaatsen werden de haakjes in de vitrage vastgehaakt en de stevige draad in de grond gestoken. 

Wat een werk zal je denken maar alles is te hergebruiken volgend jaar…

Tip 5… Hij is zo mooi van vorm, de rotan stoel waar geen mens meer op kan zitten. 

Versleten op de zitting en hoeft niet naar het milieu park. 

Hij mag wegdromen daar onder de oude seringenboom onder de vogelmand en met roodborstjes en mezen op zijn rug op zijn gemakje terug naar de natuur.

Een restje novilon kwam op de zitting waarop een restje gaas dat op zes punten met stevig spandraad me een naald werd vastgezet. 

Door en door aan de zij en achterkanten van de stoel…. met extra spandraden onder de novilon door.

Het gaas draagt de novilon, de aarde en de plantjes en is de rotan zitting niet belast. 

Op het gaas een laag aarde en al wat huislook als beginnetje. 

De rand werd afgewerkt met het kruipspul waar mijn tuin vol mee staat als kastrandjes aan kastplanken. 

Ik zal nog een mos/kussentje maken voor
in de rug van de fauteuil… 

Eerst maar weer mos verzamelen…

want op de zitting moet ook nog een beetje…

Tip 6… Voor de derde keer sla gezaaid en door de slakken opgevreten, daar zal ik iets aan moeten doen...

Een vierkante mand werd bekleed met een stuk jute van een aardappelzak. 

Daarop aarde goed onderzocht op slakken. 

De bovenste laag potgrond waarin de snij sla werd gezaaid. 

Met wasknijpers de jute vastgezet kwam een rest vitrage erop 

met een stuk touw vastgebonden. 

De regen kan erdoor en een slak zeker niet. 

De tijd zal het leren of we nog sla uit eigen tuin mogen eten dit seizoen. 

De slakken blijven van de rucola en de bloedzuring af. 

Niet hun smaakje neem ik aan…

Mijn leventje…  In het aardbeiplanten bed op “Het Laand” zijn nog gaten 

en werden planten van mijn moestuin aan huis naar “Het Laand” verhuisd. 

Meimaand groeimaand zit de groei er heftig in dus ook in het onkruid.


Vanaf nu tweemaal per week tussen de rijen opharken voorkomt dat je bukken moet. 

Het piep jonge onkruid verdroogd wel…

Met de juicer in gedachten heb ik ruim groente en fruit gekocht op de markt. 

Al drie dagen op een rij wil ik het diksap als lunch nemen

 en werd de lunch hoofdmaaltijd omdat de pulp koekjes zo lekker zijn. 

Ik zou de pulp kunnen invriezen of drogen maar weggooien zeker niet.

Terwijl ik dit schrijf weet ik opeens nog een formidabele verwerking

 dus laat je verrassen bij de volgende mijmering.

De Hollandse aardbeien zijn nog duur, 

ook op de markt (drie bakken 5 euro) en ben ik toch gezwicht. 

Yoghurt met aardbei bij de groente koekjes was perfect.

Tot slot natuurlijk de inmiddels beroemde consumindergebakjes 

(voor de zondag) 

en daar heb je fruit slagroom en een cake voor nodig. 

Even wachten tot 18.00 uur loonde de moeite 

en kon ik naast de cake ook weer vijf luxe broodjes voor een euro scoren. 

Daar doe ik twee dagen mee… Consuminderen blijft meer doen met minder…als je dat maar weet!

Annemiek