woensdag 9 april 2025

Mijmering 28 Maaltijd salades, Knolselderij schnitzels en sex drugs en rock en roll in een verhaaltje...

Beste mensen,

De laatste serie vreugden in het leven zijn stiller, maar ook voller en dieper…

Annemiek.

Mijmering 28 2025.

Met de zon en hogere temperaturen komen de maaltijd salades weer op het menu.

Tip…Ingrediënten voor witlof/fruitsalade nummer EEN:

1 flinke stronk witlof

1 peer

1 appel

1 citroen

Peper/zout

Olijfolie/kruidenazijn of appelazijn

Iets zoet zoals honing of gewoon een schepje suiker.

Werkwijze: Het fruit wassen van klokhuis ontdoen en inclusief schil in kleine stukjes snijden. 

Direct mengen met het sap van een uitgeknepen citroen.

De stronk witlof in de lengte halveren, het harde stukje verwijderen en fijn snijden. 

Mengen met het fruit plus scheut olijfolie kruidenazijn peper/zout en iets zoets.

Ik knipte nog wat bloedzuring uit de tuin, de kleinste blaadjes zijn het lekkerste…

Tip 2…Appelbeignets oftewel fruitpannenkoekjes.

Ingrediënten:

2 kleine appeltjes of 1 grote schillen, met de appelboor het klokhuis verwijderen en in ringen snijden.

Van zelfrijzend bakmeel, melk snuf zout en een ei (hoeft niet) een dik beslag maken. 

De appelringen door het beslag sleuren en in een bodem zonnebloemolie bakken in de
stoofpan.

Tip 3…De aarde van akkers en tuinen in Limland zijn hard als beton. 

Paardenbloemen en kweegras kan je beter verwijderen uit je tuin. 

Ze vermenigvuldigen zich als een gek maar hoe steek je ze uit dat betonnen land?

Gewoon met de steekschop aan de aarde afschaven. 

De wortels zitten dan wel nog in de grond maar dat duurt een eeuwigheid voordat die weer blad en bloemen maken.


 Hoofdzaak is de bloemen komen niet tot zaad… Probeer maar eens het ruimt geweldig op…

Tip 4…Ingrediënten maaltijdsalade nummer TWEE:

1 Flinke stronk witlof

1 appel

Voorgekookte bonen wit of rood

Bieslook

Stukje brie of geitenkaas

Scheut olijfolie/kruidenazijn

Peper/zout

Iets zoets zoals honing of schepje suiker

Kleine blaadjes bloedzuring had ik in de tuin maar hoeft niet.

Werkwijze: Zie eerste salade.

Tipje: kant en klare bonen in pakje potje of zakje zijn best duur.

 Koop gedroogde witte of rode bonen bij een Turkse winkel en zet een kilo of zo 24 uur in de
week. 

Afspoelen en gaar koken. Door het vergiet, afkoelen en in kleine porties invriezen. 

Altijd bonen bij de hand. Teveel gedoe? Dan maar betalen… als je het verschil berekend merk je dat voorbewerkt wel erg duur is.

Tip 5… Knolselderij schnitzels…

Ingrediënten:

1 dikke snolselderij

1 ei

Paneermeel

Peper/zout paprikapoeder of zout en Arabische kruiden

Zonnebloemolie.

Werkwijze: De knolselderij in schijven snijden en van schil ontdoen. De schijven in water aan de kook brengen en 5 minuut garen.

Met de schuimspaan uit het kookvocht nemen en af laten koelen. Van de kleinere stukjes knol en het kookvocht met wat soepgroente kan je soep maken. 

Of in de soepzak in de vriezer.

De grote schijven al of niet halveren afkoelen en per portie invriezen. Een portie kan voor die dag gebruikt.

De schijven bestrooien met peper/zout en paprika of… wat ik deed met Arabische kruiden en ietsje zout.

De schijven door het losgeklopt ei en door paneermeel. Nogmaals door het ei en wederom paneermeel.

In een stoofpan zonnebloemolie verwarmen en de selderij schnitzels op lage pit bruinen en verwarmen. Verrukkelijk!

Mijn leventje… Over voorbewerken gesproken. Er is een onderzoek gedaan over bewerkt vlees. Gehakt frikandel braadworsten enz.… 

Mensen die geen bewerkt vlees eten leven langer. Voor mij heel logisch, je weet niet wat er allemaal in zit.

Ik ben vegetariër, al heel lang en eet ook geen vega schijven uit de super. Dan kan ik ook niet zien wat erin gaat.

Geef mij maar bonen zelfgemaakte vegaburgers eieren yoghurt en kaas. Ik hoor je al denken… wie weet wat in die kaas zit en… en…

Mijn hulp Jeffrey is weer geweest en krijg ik inspiratie om de puntjes op de ie te zetten.

Met een tandenborstel om kranen en het overloopgaatje, de koelkast bijgewerkt en een schoon closetpapier dekje in het flessenrek.

Mevrouw Boretti oftewel de oven kreeg een waslaagje evenals de koel/vries/combinatie. 

Vervolgens liep ik met mijn profielzolen door de tuin en… de keuken. Niet meer te redden die Annemiek.

Een kort verhaaltje dan maar? 

De weg naar mijn werk …Zomer 2018.
 
Vroeg in de morgen…suis ik van de heuvel richting consuminderhuis in Molenberg. De frisse wind op de fiets in de vroegte brengt me terug in de tijd…. 

Voortgezet onderwijs 55 jaar geleden in 1964. Mejuffer Overbeek… Ze gaf natuurkunde en zangles… een verstokte vrijgezel met degelijke steunschoenen met veters en een lange rechte grijze of donkerblauwe rok. 

Een hoog gesloten witte blouse met strik aan de hals…  haar grijze haar in een knot achterop haar hoofd. Ze kon zo uit 1900 zijn, tijdloos en stram….. Ik mocht haar wel, en hield toen al van alles uit de oude tijd al wist ik dat zelf nog niet….

De meiden in 1964 van onze klas…Mijn vriendin Nelleke en ik pasten daar niet bij. Nelleke met haar vlechten en eczeem en ik met mijn melkboerenhondenhaar en het ziekenfonds brilletje. 

De "meiden" hadden bijna allemaal hoog getoupeerd haar, met veel haarlak overeind gehouden en de pil was net uitgevonden... Daar was niet aan te komen zonder toestemming van de ouders hoorden we. Sex, de pil drugs en rock en roll was op het schoolplein het dagelijkse gespreksonderwerp. Een enkel meisje verliet vroegtijdig de school, die had “het” al gedaan met gevolgen… Meisjes van veertien en vijftien die naar de Alpha bar mochten of gewoon stiekem gingen want “iedereen” ging.


Juf Overbeek gruwde daar duidelijk van en zie….er moest wat frisse wind komen rond de zwaar opgemaakte kinderen. Juf besloot tijdens mooie dagen in plaats van zangles, met de hele klas pubers wandeltochten te maken door de natuur. Berg op en af door het omringende heuvelland. Eigenlijk waren het meer mars tochten door de bossen, de paden en de lanen op, met fris gemoed….
 
De getoupeerde haartjes en de hakjes, de in mini gestoken meisjes die zwaar verweer gaven en allemaal waren ze opeens “ongesteld” want dat was het toverwoord om ergens onderuit te komen. Daar had juf Overbeek dus geen boodschap aan…. Juf galmde onderweg een lied uit de pre historie, waar je zo heerlijk op marcheren kon, vertelde ze. De stoet nylons met ladders en opkruipende mini jurkjes, de “spinnen” getoupeerd haar die inzakten en de make-up die zweterig uitliep…juf leek het niet te zien en banjerde maar door.

Mijn vriendin Nelleke en ik  hadden nergens last van want we waren met 14 jaar nog kinderen. We droegen korte sokjes in stevige sandalen en wijde rokken. Als ik de keldertrap afrende om mijn fiets te halen was mijn BH-tje al uit en lag achter de weckflessen. Geen polonaise aan mijn lijf! Make-up mocht niet van moeder en de bossen waren ons bekend. We klommen regelmatig in bomen. Het lied dat Juf Overbeek ons leerde ken ik nog steeds  “Een vreemde arme snuiter, was moede van het wand’len…. Was moede… enz.… En liederen van de lente…

Charlotte en Annemiek in 2018 


Drie octaven of zo... en af en toe zing ik ze nog steeds om te kijken of ik die drie octaven nog haal. Op de fiets klinkt dat lekker als je de berg af flitst…van Landgraaf naar Molenberg in 2018. Een passerende meneer keek me vreemd aan terwijl ik net die hoge noten probeerde te halen…. 

Ik glimlach hem toe en neem vervolgens de berg naar de “witte wijk.” Ze denken maar wat ze willen... de meneren en duik ik de zaterdagstraat in….weer een heuvel op en op de top….ligt het Consuminderhuis Molenberg…. een groeiend thuis voor velen toen dit mens er nog de scepter zwaaide…Nu wil ik niet meer weten wie zich daar wel of niet thuis voelt...

 Annemiek.