maandag 25 april 2016

Mijmering 49 Fiets poetsen in een uurtje, ladder als berging en extra rucola teelt ruimte.

Beste mensen,

Laten we vrolijk zijn en niet piekeren,
want de ergste ongelukken gebeuren nooit....

Annemiek
49 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Onder hoge planten die in kuipen staan kan je prima rucola telen. De grond losmaken zaaien en daarna in/harken. Water geven en de tijd doet de rest.
 
Tip 2
De eerste rucola is te oogsten als de plantjes nog klein zijn. De jonge blaadjes zijn heerlijk. Laat een derde ongemoeid voor de zaad teelt. De bloemetjes zijn ook te eten en decoratief op sla als eetbare garnering.
Rucola tweede fase staat ook al boven de grond in een pot. De derde serie onderaan de tomatenplanten zorgt voor oogst als serie een en twee uitgeput zijn. Rucola oogsten door de blaadjes een stukje boven de grond af te knippen net als bij snij sla. Daardoor blijft het hart oftewel groeipunt van het plantje intact en brengt de rucola nieuw blad.
 
Tip 3
De jonge koolplantjes zijn nu zo groot dat ze het gaasdekje raken en kan het gaas verwijdert worden. Floor komt er niet aan en de duiven hopelijk ook niet. De gaasdekjes worden opgerold en met een fiets spin aan de aluminium ladder vast gehangen die aan de muur achter de schuur hangt. De ladder is te kort voor inbrekers en te gammel en scheef maar helemaal geschikt om bossen rijshout en rollen gaas aan op te hangen hoog aan de muur maar nog net op handbereik heeft geen mens er last van. Een ladder als berging is super handig. In de schuur hangt een eenpersoons bed/spiraal aan touwen aan de balken. Ik kan er net onderdoor lopen al ben ik groot ( 1.76) Prachtige berging voor de tuinstoelkussens of wat je maar wil...
 
Tip 4
Mijn e-bike oftewel elektrische fiets krijgt een grote beurt en er moet een nieuwe voorband op. De remblokjes zijn totaal versleten en ja voordat de echte warme dagen komen met fietstochten zal de fietsenmaker er eens goed naar kijken. Je brengt geen vuile fiets naar de fietsenmaker dus stond op mijn programma FIETS POETSEN en niet mijn leukste werkje....
Toch is het een kleinigheid en gebeurd in een uurtje. De fiets werd bovenaan het trapje van het hofje gezet zodat ik niet hoef te bukken wat me moeilijk afgaat. Met een sopje afwasmiddel ( nee geen SUNSODA) werd met een zachte afwasborstel het vuil van de wielen verwijderd. Met een oud theepotje werd uit de regenton ernaast het sop met vuil direct afgespoeld. Eerst de ene kant en werd de fiets gekeerd waarna de andere kant een beurt kreeg. De tassen van de fiets gehaald en de batterijen op de oplader. Aan het elektrische gedeelte mag natuurlijk
geen water komen. Doordat de fiets met schoon water werd afgespoeld kon hij drogen in de wind en bleven geen strepen of vlekken achter. Met autowas op een vochtige doek werden de zwarte schoen strepen van de lak gehaald.
 
Tip 5
De tas kan met de stofzuiger als hij aan de fiets blijft hangen maar ik kieperde de tas om. Met een vochtige doek zijn de tassen schoongemaakt en weer op de fiets gegespt. Net een uurtje werk en helemaal goed zodat de fietsenmaker ook prettiger werkt met een schone fiets.
 
Tip 6
Een sopje gooi je niet zomaar weg. Wat overbleef in de emmer ook al was het vuil sop kan gebruikt voor iets dat nog vuiler is en dat was de regentonnen. Met de oude bezem werden de tonnen afgeschrobd en nagespoeld met de gieter met regenwater uit de ton. Toen bleef nog wat sop over en werd een stukje kinderkoppen muur van mijn groenteborders op hoogte afgeschrobd. Elke dag zal ik met de rest afwas sop een stukje muur schrobben en is na twee weken de muur helemaal schoon. Het kost je dagelijks een beetje energie en dat merk je minder dan de muur in een dag schrobben waarna ik een dag plat lig. Het sop en de troep werd met de gieter regenwater afgespoeld.....
 
Mijn leventje....
In mijn jeugd heb ik een hekel aan fiets poetsen overgehouden. Vader had aan de “kloplat” waar de vloerkleden en matten geklopt werden beugels gehangen waar stuur en bagagedrager inpasten zodat de fiets opgehangen kon worden. Het vuil moest eerst verwijdert worden en de fiets gedroogd. Daarna met POL de rvs en/of aluminium delen ingewreven en uitgepoetst. Daarna de lakdelen met autowas en opgewreven. Je kon er ervan op aan dat je fiets zeker eenmaal per drie weken gepoetst moest worden. In de winter in de kelder, de fiets op de kop gezet en in de zomer buiten hangend aan die “kloplat.” Als je dacht dat je klaar was kon het voorkomen dat moeder vond dat haar fiets en die van vader ook nog een beurt moesten krijgen of ze zag dat ik de spaken had overgeslagen. Nu heb ik er minder moeite mee ( de spaken sla ik nog steeds over) dan toen, omdat ik eigen baas ben en niet het grote verdriet van voorheen hoef te voelen dat er nooit tijd was om te spelen........ Ik speel de hele dag als ik wil... met plantjes en aarde en... en... Ik ga zomaar naar een vriendinneke en hoef niet op tijd thuis te zijn om de tafel te dekken en de afwas te doen. Nou ja.....dat doe ik wel natuurlijk maar wanneer ik wil en zeker niet meer in de schema’s van het militaire opleidingskamp van mevrouw van Vlijmen de Smet zoals mijn moeder heet in het eerste boek dat ik schreef HEIMWEE NAAR HEUSDEN.... Waar gedachten al niet naar toe dwalen bij het poetsen van mijn fiets. Het is gebeurd en de start van prachtige fietstochten hoop ik als de zon aan warmte wint..........En de fiets poets ik weer net voor de winter en zeker niet om de drie weken....want controle is er niet meer.
 
Annemiek