In de natuur kan je leren
dat je een onderdeel van een prachtig geheel
bent....
Annemiek.
47 Consumindermijmering 2016.
Van pluksla pluk je steeds de buitenste bladeren.
Vroeg oogsten als er nog vele slasoorten in de groei staan en wachten tot die
allemaal groot blad geven is niet aan te raden. Nu heb je al eerste oogst op een
boterham. Eerst sla dan kaas met schijfjes tomaat en peterselie zo uit de
geveltuin. Wat blaadjes daslook en dat is me toch een heerlijkheid die je
nergens zo vers kan kopen. Elke dag een andere sla soort zoals bloedzuring en
mini rucola kan ook al fijn gesnipperd op de tomaat. Daarvan moet je langzaam
genieten buiten in de zonneschijn met een boek. Ik voel me wederom een rijk
mens...
Tip 2
De grote soort pompoen voor/gezaaid groeit het
bakje uit en tijd om in grotere potten te zetten. Dat doe je als volgt: Potten
vullen met potgrond en met de bollenpoter een gat maken in de aarde van de pot.
Het closetrolletje past erin tot aan de bodem, zo niet dan druk maar een
beetje. Daarna de pot bijvullen met potgrond. Er komt een klein stokje in en wie
bewaard die heeft wat. Deze stokjes zijn van de tomaten paprika en peperplanten
van de markt van jaren her. Met reepjes sok werden de planten aan de stokjes
gebonden.
Tip 3
De heilige boontjes die te vroeg in de volle grond
moesten kregen geen water . De aarde heeft vocht op dit moment en de te lange
stelen hoeven niet nog een stuk te groeien. Teveel water gekregen tijdens het
voorzaaien..... Zie je hoe goed ze eruit zien? De bladeren werden al steviger en
dat was de bedoeling. Wordt vervolgd of ze het halen.......
Tip 4
Ik zou het zevenblad “onkruid” moeten aanpakken maar
je kan er zoveel mee. Vandaag maakte ik zevenblad pesto als volgt:
Ingrediënten:
1 vergiet zevenblad zonder stengels.
1 bekertje walnoten
olijfolie
zeezout
Werkwijze:
Het zevenblad wassen en fijn malen in de
keukenmachine. Een bekertje walnoten (van dop ontdaan) malen en met het
zevenblad mengen. 2 eetlepels goede olijfolie erbij en roeren. Wat zeezout naar
smaak en/of olie zevenblad of noten toevoegen tot de juiste smaak en
samenstelling die je bevalt. De pesto moet goed smeuïg zijn. Pesto kan je in de
koeling bewaren in een potje gladgestreken en met een laagje olijfolie bovenop.
En lekker dat het is.......op een stukje stokbrood bij een glas wijn of bij
soep.
Spaghetti zevenblad.
Ingrediënten:
halve eetlepel boter of margarine
halve eetlepel bloem
stukje brie of camembert
vleugje room of koffiemelk
de nodige spaghetti
Water opzetten in een pannetje voor de spaghetti.
Zevenblad wassen en met aanhangend water in de wok in iets olie smoren. Eerst
hoog gas dan laag......Dat duurt wel een minuut of tien.
Als het zevenblad geslonken is dan fijn snijden met
twee messen op een werkblad en terug in de wok met iets zeezout. Deksel erop om
warm te blijven. De boter smelten in een klein pannetje maar niet bruinen. De
bloem erbij roeren en wat melk of water uit de spaghetti pan. Zoveel als nodig
om een mooie saus te krijgen. Wat zeezout toevoegen en een vleugje koksroom of
koffiemelk. Als de spaghetti gaar is afgieten en enkele druppels olie erdoor
roeren. Op een diep bord de spaghetti met in het midden de groente. Daarop
stukjes camembert of brie en de saus. Er kan nog wat zeezout met bonte peper
over.
Mijn leventje....
Het zevenblad blijft nog even staan want ik wil nog
wat pesto maken en invriezen in een ijsblokjesbakje. Na het invriezen kunnen de
blokjes uit het bakje samen in een zakje en kan steeds een blokje gepakt worden.
Door het zakje te sluiten met zo’n plastic broodclipje zijn de blokjes pesto
gemakkelijk te nemen en het zakje weer sluiten. In ieder geval blijft het potje
zevenblad met het laagje olie enkele dagen goed in de koeling. De volgende keer
maak ik pesto met zevenblad en daslook voor de zachte knoflooksmaak toevoeging.
Wat een rijkdom in de tuin.......
Als je denkt dat ik een kas heb vergis je, je. Dat
is mijn woonkamer waar die grote schalen met planten op tafel staan. Dat zijn 16
pompoenen van de 40. Waar ik ze allemaal moet zetten tot einde mei is me een
raadsel. Theo stelde voor nog een eetkamertafel tijdelijk erbij te zetten of
twee.....Dat wil ik niet. Alle vensterbanken staan vol en de tafel. De hele
club zal morgen naar buiten moeten naar het stoepje in de geveltuin en als er
vorst aan de grond komt zal er een laken over moeten. Dat heb ik vorig jaar ook
gedaan. Floor de poes die om zes uur buiten wordt gelaten vond dat laken wel
leuk met al die bobbels eronder. Ze is hier en daar gaan liggen en meppen tegen
die bobbels om te kijken of ze bewogen. Meer dan de helft van de planten had een gebroken stengel en moest
ik hals over kop bij/zaaien. Daardoor was de oogst wat laat in het
jaar........Dat zal me dit jaar niet meer gebeuren want Floor gaat pas buiten
als het laken is geruimd......Zichtbare plantjes laat ze ongemoeid.
Annemiek