Je kunt niet leven zonder iemand die van je houdt,
die je de moeite waard vind...en een beetje op je let.Annemiek.
Tip.
Ik ben gisteren in het consuminderhuis begonnen met pindapompoen zaaien voor op de heuvel in Duitsland. We mogen de planten op die pracht heuvel uitzetten en de oogst was vorig jaar geweeeeeeeldig. Tientallen gezinnen hebben pompoenmarmelade gemaakt en soep en en....Het wordt de zesde generatie pindapompoen en elk jaar komen er meer knobbels op de schil terwijl de smaak perfect blijft. Naar mijn mening zijn ze steeds mooier geworden door de jaren heen want ik hou van die knobbels en bobbels. Tijdens de landelijke genoegdag hebben we zoveel zaad uitgedeeld dat ik net nog voldoende heb voor de heuvel........Ik zie in gedachten in heel Nederland nu die zesde generatie zich uitbreiden. Hoeveel ik zelf zaaide? 88 zaden waarvan zeker 50 planten worden uitgezet in de volle grond van de heuvel en de rest wordt weggegeven of zomaar ergens gepland in een verwaarloosd tuintje om met liefde en mooie grote bladeren het onkruid te bedekken........
Zaaien zoals bekend........Wederom een bodempje potgrond in een bakje en closetrolletjes rechtop in de bak in gesloten formatie. Handenvol potgrond op de rolletjes zodat ze gevuld worden, en nee niet de aarde met je vingers in die rolletjes aandrukken maar gewoon de bak enkele keren hard neerzetten. De potgrond zakt vanzelf in de rolletjes. Nog maar wat grond bijvullen tot bovenkant rolletje en weer hard neerzetten die bak. De zaden rechtop in de aarde steken dat vergemakkelijkt het kiemen, elk rolletje een zaadje. Verder afvullen met potgrond tot een cm boven bovenkant rolletjes en de aarde even aankloppen. Ongeveer 2 dl water verdelen over de bak en glasplaatje erop.....Niet meer gieten alleen dagelijks benevelen als de plantjes opkomen, de glasplaten eraf gaan en de grond te droog lijkt. Te nat brengt te lange stelen en zwakke planten met schimmel in de grond.
Ik zaaide langwerpige klimcourget en kleine klimmende bolletjes courget met de naam Jack be Little. Als er voldoende zaad is zaai dan maar wat meer om plantjes uit te delen. Een plantje in een leeg koffiepak met de zilverkant naar buiten en een lintje erom met een kaartje is zo heel erg leuk om te krijgen. De bolletjes courget kan je aan de plant graveren met hartjes of zo. Later in het jaar smaken ze gevuld met ragout heel erg lekker en er staat een recept van in het kookboek ETEN UIT DE EERLIJKE MOESTUIN. Je kan er soepkoppen van maken voor eenmalig gebruik of de uitgeholde bolletjes vullen met gesmolten vet gemengd met vogelvoer voor de vogels in de late herfst. De zaden drogen en bewaren en kost de oogst van volgend jaar helemaal niets.
Bonen hebben veel warmte nodig en zaaien voor half mei in de volle grond brengt zieke kwijnende planten. Ze liggen maar te liggen veel te lang in de koude aarde en rotten weg. Bonen horen na tien dagen op te komen en is dat niet zo dan is de aarde niet warm genoeg dus schoffel maar weg en wacht tot het warmer wordt en zaai opnieuw. Ik heb ze wederom voor gezaaid in het consuminderhuis in bakken en dat kan nu wel.
Ik zaaide boeren tenen, dat is een droogbonen soort van eigen zaadteelt. Een boon per closetrolletje want ze zijn mega groot. Grote bonen in grote peulen aan forse planten die ik tegen de afrastering van het moestuintje de hoogte in laat klimmen. De planten mogen tegen half mei in de volle grond. Ze doen een zomer en herfst lang over de groei tot oogst en bestormen de afrastering terwijl ik alleen maar toekijk en geniet. Ze groeien en bloeien met prachtig rode bloemen en krijgen mega bonen die geel en bruin worden en in oktober of zo gedroogd van de planten worden gehaald. Geen omkijken naar en zalige bonen om gedroogd te bewaren in glazen potten om vegaburgers van te maken. Mijn gratis “vlees” want bonen bevatten plantaardige eiwitten en hoeft geen diertje te sterven.
Een vijftiental bakken ingezaaide zaden kregen een glasplaat op de bakken en over tien dagen is er een menigte baby'tjes boven de grond..........wordt vervolgt.
Tip 2
Pasen en teveel gekookte eitjes? Ik heb er met wat gele tomaatjes een salade van gemaakt met verse bieslook knoflookpijpjes en blaadjes daslook. De dressing zelfgemaakt smaakt beter dan uit het flesje en die maak ik als volgt:
Mijn leventje....
Diep geraakt weet ik dat “hij die de sla laat groeien” haar in mijn richting schoof omdat hij allen lief heeft, de zwakken nog meer dan de sterken. Tja en ik weet dat de meneer van de kippenfarm haar direct zou inruilen voor een nieuw kipje en Madelon in de wei zou uitzetten. Zonder eten en drinken en de vos of de marter haar “opruimen” zou. Zo is die meneer....de natuur doet zijn werk noemt hij dat. Opruimen wat niet meer verkocht kan worden. Geen moment denk ik eraan haar te ruilen... Ze is per direct mijn lievelingskipje...De andere twee redden zich best... Fieke is de leider dat is wel duidelijk en nummer twee Heleen. Madelon staat onderaan de pikorde en zal ik steeds opletten dat zij haar lekkertjes ook krijgen zal. Zoals je ziet staat ze op het trappetje met het scheve pootje en zal ik de dierenarts om advies vragen komende week. Mijn mail vriendin van verre Janina in Canada heeft al advies gegeven en ze is ervaringsdeskundig met kipjes met gehandicapte pootjes. Madelon eet en drinkt gewoon mee en lijkt geen pijn te hebben. Ze beweegt zich onhandig voort en we volgen haar met zorg en aandacht....Pasen 2015 werd heel bijzonder door een gehandicapt kipje dat mocht blijven leven.....
Annemiek