woensdag 22 maart 2017

Mijmering 33 Voorjaarssalade voor twee dagen...

Beste mensen,

Ik weet nu wel dat de wereld niet vol vrienden is...
Ze is vol andere mensen die er alleen maar op wachten dat iemand hen aanspreekt....

Annemiek.
 
33 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Overwegend zonneschijn en start van de lente brengt verlangen naar een voorjaarssalade........ Een maaltijdsalade die je gemakkelijk twee dagen kan bewaren en gegeten wordt met warm stokbrood en boter. Een kop koffie erbij van zelf gemalen bonenkoffie maakt het compleet. We doen niet aan Senseo of espresso apparaten die aangeschaft en onderhouden moeten worden. Bovendien passen ze niet in mijn sobere keuken anno 1950.... De heerlijkste koffie zet je door water op te zetten in fluitketel of afgepast in een steelpannetje. Aan de kook langzaam opgieten op de koffie die net gemalen in een filterzakje in een houder op een beker staat of een thermoskan. De geur alleen al.....
 
Terug naar de voorjaarssalade....
Ingrediënten:
8 aardappels
2 of 3 stengels bleekselderij
handvol rozijnen
6 eieren
blik perziken
Calvé yoghurtdressing
doosje slagroom ( gekoeld)
peper/zout
eventueel bieslook
(daslook en/of pijpjes van de knoflookplant) als je hebt
(blaadjes bloedzuring ) als je hebt.
 
Werkwijze:
De aardappels schillen en opzetten met de eieren in voldoende water en iets zout. Als het water kookt 8 minuut verder de eieren verwijderen en in koud water laten “schrikken.” De aardappels nog zes minuut koken en afgieten. De stengels bleekselderij van draden ontdoen ( je gaat van een vergeten draad niet dood) en in zeer fijne reepjes snijden na de stengel eerst in de lente gedeeld te hebben. Eieren en aardappels afgekoeld in reepjes snijden met de eiersnijder ( zie voorbeeld) is een fluitje van een cent. De slagroom lobbig kloppen met de mixer. Slagroom met een halve fles yoghurtdressing... de aardappels eieren, bleekselderij en rozijnen voorzichtig omscheppen. Peper/zout toevoegen naar smaak en de eventuele kruiden met uitzondering van de bloedzuring die als eetbare decoratie op de borden komt. Eventueel yoghurtdressing toevoegen als de salade  te droog is. De salade koel weg zetten. Het blik perziken openmaken en afgieten. ( sap drinken) Ik heb voor de eetbare decoratie geen tomaten gekocht want die zijn nu niet te betalen en hebben geen smaak. De komkommer was in de reclame en doen we het daarmee...
 
Komkommersalade:
Een komkommer afwassen en met schil in fijne reepjes snijden met een mes. Dat is lekkerder dan die vliesdunne geschaafde velletjes. Maak een dressing van iets yoghurt olie/azijn eventueel kruidenazijn en ietsje mosterd en mayonaise. De bernagie komt al goed op en de bloemknoppen zitten zelfs in de plant. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107776-de-geneeskracht-van-bernagie-of-komkommerkruid.html Twee blaadjes werden versnipperd in de dressing. Dressing door komkommer scheppen en koel wegzetten........
 
De voorjaarssalade maak ik meestal op borden met de perziken bovenop. De bonte bloedzuring en een hoopje komkommer doet het goed wat betreft kleuren bij de gele perzik. Warm stokbrood erbij en een mooi gedekte tafel........
 
Tip 2
De stronk bleekselderij kwam op de vensterbank in een bakje water. Behandelen als blommen in een vaas en de bleekselderij gaat groeien en blijft heel lang goed. Wel twee maanden. Elke week water vernieuwen en stengels afsnijden indien nodig. In de koeling blijft de bleekselderij nog geen twee week goed en wordt slap en gaat rotten. In de “vaas” komen wortels aan de stronk en afgelopen winter heb ik een stronk in potgrond gezet toen er wortels aan de stronk kwamen. Ik knipte veel selderijblad van de “plant” voor in wintersoepen.
 
Mijn leventje

Ik ben niet zo goed in “kabbelen” ...en dan bedoel ik praten zonder iets te zeggen. Het weer en wat zo gebeurd in het dorp. Ik ga nog steeds diep... en straal dat ook uit, waardoor volwassen mannen en vrouwen  in de trein die ik helemaal niet ken, hun sores aan me vertellen. Zit ik opeens in een diepgaand gesprek over vriendschap liefde of wel of niet kinderen “nemen.” Tot mijn verbazing gaan mensen in mijn aanwezigheid soms spontaan huilen en ik hoop dat het niet is omdat ik zo ellendig gekleed ga of door mijn tanende “schoonheid.” Ik vind net dat ik het best goed doe, omdat ik met kleuren kiezen rekening houdt met de couperose op mijn wangen. Als ik in de tuin heb gewerkt en daarna afwas zijn de groeven in mijn handen zelfs schoon. Ik gebruik uier crème voor mijn

lippen in plaats van lipbalsem wat gewoon overbodig is dus gesprongen lippen heb ik evenmin. Niet om te

huilen dus... maar de woorden die uit dit mens komen brengen ontroering weet ik en daar is niets mis mee.....je hart te raken is beter dan de klets van waar “ze” het van doen en wie met wie vreemd gaat. Als ze maar leut hebben nietwaar zal het mij w... wezen....

 
 
Maart roert zijn staart en ondanks de vorst aan de grond hebben mijn kleuterplantjes niets geleden. Op de vensterbank achter glas komen de peterselieplantjes op en dat wordt voor de zomeroogst tot ver in de herfst als de gekochte plantjes uitgeput zijn. Van de gekochte plantjes oogst ik nu al. Ze zijn op de markt gekocht voor 20 cent per stuk en staan in bakjes op de sla ladder buiten. Wat ik zelf zaaide kost 29 cent voor wel honderd plantjes, maar je kan niet alles zelf zaaien door ruimtegebrek.De tomatenplanten op de vensterbank hebben nu al de grootte bereikt waarop ze in april verkocht worden op de markt voor 2,50 euro per stuk. Een flinke besparing... dat zelf zaaien van een zakje gekregen zaad of zelf gewonnen zaad uit tomaatjes. 31 planten a 2,50 euro is toch 77,50 euro. Natuurlijk ga ik die niet allemaal zelf zetten in de tuin en opeten. Weggeven in een leuk potje met hooi bekleedt is een pracht cadeautje maar dat komt nog.......in de mijmering. Alleen weet ik niet meer welke plantjes gele of rode tomaatjes brengen. Dat hoort nu weer echt bij mij.....Annemiek de chaoot...Er komen in ieder geval tomaatjes aan dat is zeker.....en geen wiettoppen.
 
Annemiek

dinsdag 21 maart 2017

Mijmering 32 Schema's in schoonmaak, familie lieveheersbeestjes en de moestuin.

Beste mensen,

Twee totaal verschillende mensen werken zwijgend naast elkaar in de tuin.
De aarde verbindt en zijn woorden overbodig ...

Annemiek.
 
32 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Het wekelijkse basis schema huisonderhoud is weer gedaan en hoe dat werkt zie je in mijmering 17. Eenmaal per week dit schema doorlopen brengt veel goeds. Je huis zakt niet in achterstallig onderhoud en je bent aan het einde van de week gewoon eens klaar met je werk. Vandaag beschrijf ik een variatie in het schema. Natuurlijk hoef je niet elke week de spiegels in huis schoon te maken ( zie mijmering 17) alleen als er zichtbare vlekken opzitten. De tijd die je daarmee uitspaart werd deze week ingezet voor bovenstuk ( afneembaar) klok en het consooltje met het Maria beeldje en Maria die in het sop ging. Ook werd de gedrapeerde worteldoek die op de grond ligt geruimd en eens goed uitgeklopt. Dat gebeurde al maanden niet meer en de herfstbladeren lagen er nog op. Nu alle pompoenen opgegeten zijn die erop overwinterden kon dat wel.... Zo neem ik elke week iets extra bij het basisschema.
Het mag niet langer dan 15 minuut duren...denk daar dus aan, anders lijkt het op grote klus en dat is niet de bedoeling van het basisschema... Natuurlijk heb jij andere spullen in huis dus andere extra dingen te doen.
 
Een fijne bijkomstigheid van eenmaal per week basis schema is wel dat alles even doorgenomen wordt. Ik vond een verloren pincet en vond een oplossing voor de losse pennen die op mijn bureau liggen. In een glas ermee. Je leert met nieuwe ogen kijken naar wat anders kan. Er ligt altijd een lijstje met pen omdat ik tussendoor nog te doen zaakjes tegen kom die ik opschrijf. Dat komt later.....
 
Met een vochtige doek stof afnemen betekend geen stof verplaatsen maar wegnemen en dat zie je wel in het vuile sop als je klaar bent. Start met de stofzuigerzak controleren en zet het sopje bij de hand zodat je niet steeds naar de keuken hoeft te lopen om je stofdoek uit te spoelen. Zet het sop hoog zodat je niet steeds hoeft te bukken.
 
Tip 2 en mijn leventje....
Zoals elke week neem ik een extra klus onderhanden op een andere dag dan het basis schema, tegelijk zou te vermoeiend zijn. De klus van deze week was de planken in de keuken verwijderen. Dit past bij mijn huis onderhoudsvriendelijk te maken. 20 jaar geleden of zo, vond ik die plankjes met mandjes decoratief. Nu zijn het stof en vetaanslagvangers zo dichtbij het fornuis. Niet bij te houden dus gaan ze weg. De vaatdoeken en theedoeken die ik erin bewaarde kregen een plek in een lade waar plaats werd gemaakt door voorraadbussen te ruimen. De manden gaan in de schuur of de tuin maar mogen eerst eens schoon regenen. De plankjes gaan weg naar hergebruik... voor wie ze hebben wil.
De beugels werden verwijdert en in het sop gezet. Ze worden bewaard want ze zijn van goede kwaliteit en kunnen nog eens gebruikt worden wie weet waar.......... De muur werd met SUNSODA afgeschrobd en bleef een schone muur met zes flinke boorgaten. Daar heb ik een nachtje over geslapen en kwamen de ideetjes. Creatief moet een mens zijn. Zoals je op de foto ziet werden de onderste twee boorgaten weer voorzien van schroef en kwam een beeldig bakje en filterzakjeshouder op die plek. De bovenste vier boorgaten kregen een lange koperen pollepel en twee bosjes lavendel. gemakkelijk schoon te houden want de pollepel kan zo afgenomen van de haak en de lavendel eenmaal per jaar vernieuwd na de lavendelbloei in de tuin.
 
De klusmeneer kwam deze week om te starten bij klus twee een gordijnkap verplaatsen en vond een familie lieveheersbeestjes ontwakend uit winterslaap. We hebben maar niet de dierenambulance gebeld maar de familie gered door ze geheel veilig tussen het mos te zetten in de mand onder het afdak. daar zitten meer lotgenoten en het is inmiddels een opvangcentrum voor lieveheersbeestjes.......
 
In de moestuin van het consuminderhuis werden de tuinboonplaten in de volle grond gezet door James en door mij de aardappels gepoot. Voor het eerst twee dagen te laat ( weersomstandigheden) want Sint Joep is al geweest. Ze zitten erin en het is goed zo.  Zie je hoe leuk die plantjes in de closetrolletjes bijeen gedrongen staan? Het werd tijd dat ze uit de voor zaai bakjes kwamen. Met de penwortel naar beneden werden ze in diepe ruime pootgaten gezet die gemaakt werden met een bollenpoter. Een groeistop kennen ze niet want de wortelkluitjes zijn nog net niet vergroeid met de buurplant. Water geven hoeft niet want de aarde is nog nat genoeg van de ochtendregen en de nacht brengt vorst aan de grond waar deze ijbeertjes best tegen kunnen. Ze staan trouwens beschut....
 
Zoals je ziet staan we op een plank tijdens het poten die gelegd werd op de pas omgespitte aarde om te voorkomen dat de grond weer wordt aangestampt. Door de plank wordt je gewicht verdeeld en is even opharken voldoende. De planken oppakken en neerleggen ( kantelen) doe ik met de cultivator en de pootgaten werden gemaakt op een lijn die werd gelegd door de steel van de cultivator recht neer te leggen en er even op te gaan staan. De pootgaten ( gemaakt met een bollenpoter) zijn 30 cm van elkaar in de rij en de rijen 40 cm van elkaar ( een een derde trottoirtegel) en de maat nam ik door de stoeptegels van het pad te bekijken. Door de tweede rij verspringend van de eerste rij te maken hebben de planten ( en aardappels) meer plaats in de toch beperkte ruimte. Ophogen doe ik pas als de planten net boven de grond komen en een tweede ophoging als de planten tien cm hoog boven de grond staan. Ophogen van aardappelplanten doe je om het onkruid tegen te gaan en de knollen onder de grond te houden. Aardappels die boven de grond groeien worden groen en bevatten solanine wat giftig is voor de mens. Aardappels worden eenmaal per vier jaar op dezelfde plek gezet ( wisselteelt) om ziekten te voorkomen zoals phytophtora. Alleen bij langdurige droogheid tijdens de bloei kan water gegeven worden. Verder kan in de dalletjes tussen de opgehoogde ruggen mulch gelegd worden als je die hebt maar hoeft niet. Het verbeterd de vocht huishouding......

 
aan het einde van de moestuin die niet groot is, is vorig jaar in tomatenplanten phytophtora  opgetreden die niet werd bestreden. De zieke planten bleven veel te lang in de grond waardoor sporen van de ziekte zeker drie jaar lang in de bodem blijven. Tomaten en aardappels mogen daar zeker de eerste vijf jaar niet worden geteeld. Het aardappelveldje aan het andere eind wordt dit jaar tweemaal licht beneveld met een middel om de ziekte te voorkomen. Ik ben daar niet voor maar het zal moeten zo dichtbij de zieke aarde. De wind neemt immers de sporen mee.... In Nederland is dit spuiten tegen de aardappelziekte een wettelijke plicht al houden veel amateur telers zich daar niet aan. Ons moestuintje blijft een oefentuintje voor beginners en dan kan er wel eens iets mis gaan. Het tuintje ziet er al mooi uit bij deze vroege start van het moestuinseizoen en de rust is helemaal aanwezig. De klussen als gras tussen stoeptegels verwijderen komt later wel als de planten pootaardappels en zaad maar in de grond zitten dan kan het groeien.... De tijd helemaal vergeten gaat een hele middag ongemerkt voorbij en wordt de mens stil en dromerig. De wind is nog net aangenaam als je maar bezig blijft en het blijft droog omdat de wind de wolken overdrijft. Deze werktemperatuur heeft mijn voorkeur en voor de Pasen moet alle zaad en gewas in de aarde staan met uitzondering van de warmte minnende groentesoorten. Ik neem de rust en de energie in mijn hoofd mee naar huis en leg mijn vermoeid lijf in de stoel waar ik indut met floor op mijn buik...........
 
Annemiek 

zondag 19 maart 2017

Mijmering 31 Groente fruit LENTE maaltijdsalade..

Beste mensen,

Bij kennissen ben je je voortdurend bewust
van het enigszins onwerkelijk beeld dat ze van je hebben.
Hij/zij zal je leven lang een kennis blijven....

Vele huwelijken zijn tussen kennissen. Soms is je broer of zus een kennis.
Je kunt drie uur in het gezelschap van iemand zijn en een vriend voor het leven hebben.

Deze persoon voelt als een werkelijke partner, broer of zus, vader of moeder zoals die zou moeten zijn...
in jouw beleving.....

Annemiek
 
31 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
 
Nu is de hang naar gebonden soepen en stamppotjes opeens voorbij. De lente in zicht brengt zin in lichte maaltijden met veel verse groenten en fruit ondanks de regen. Een maaltijd salade groenten en fruit voorziet helemaal in mijn behoefte. Een symfonie van zuur zoet en bitter met een zelfgemaakte dressing en eigenlijk kan er nog veel meer bij maar dat is dan voor een andere keer...........
 
Ingrediënten:
1 stronk witlof
1 mandarijn
1 appel
handje rozijnen
trosje druiven
beetje citroensap
scheutje azijn.
 
Voor de dressing:
2 Eetlepels yoghurt
1 eetlepel mayonaise
beetje citroensap
tipje mosterd
scheutje (kruiden) azijn
scheutje olie
versgemalen peper/zout.
 
Werkwijze:
Maak maar eerst de dressing en roer alle ingrediënten door elkaar. Even proeven en voeg toe wat naar je mening nog toegevoegd moet worden. Een beetje zoet door enkele korrels suiker misschien? De dressing kan enkele dagen in de koeling bewaard worden in een kommetje met schoteltje erop.
 
De buitenste bladeren van de witlof afhalen en het stronkje in fijne slierten snijden. Het bittere harde stukje niet mee snijden. In een kom de witlof direct mengen met een theelepel citroensap. De appel goed wassen, vierendelen en met schil in kleine stukjes snijden. De appel direct mengen met de witlof ( waar de citroen bij zit) De mandarijn schillen, van witte vliesjes ontdoen en de partjes doormidden knippen met de keukenschaar. Rozijnen toevoegen en de druiven wassen en eventueel doormidden snijden of knippen. Een klein scheutje azijn erbij en de groente/fruitsalade op een diep bord scheppen. De dressing in een streep overdwars op de salade. Direct serveren en rustig eten. De zoet/zuur/bittere smaakjes samen met de dressing is een symfonie en daar moet je tijd voor nemen.
 
Wat er nog meer bij kan? Smalle reepjes daslook of bieslook. Stukjes rucola of zevenblad. Een gekookt eitje in stukjes en/of verse ananas. Verder eetbare bloemen maar die zijn er nog niet en is het wachten op de witte daslookbloem. Er kan een bruin broodje bij maar dat hoeft niet eens........
 
Mijn leventje...
Elke dag door de tuin wandelend zie ik de miniplantjes opkomen. De snij/sla in de geveltuin en de pluk/sla in de pannetjes op de sla ladder. De raapsteel in de pot komt op in kleine ronde blaadjes en onder het gaas (bescherming tegen Floortjes woelen) komt de spinazie op. De woekerende daslook heeft haar wortelstelsel nog verder uitgebreid en dat is prima. De wind drijft de wolken voort en ik vecht op de trappers van de fiets tegen de wind. Ik hou wel van dat geweld...  De lieflijke bloemknopjes  van de sleutelbloemen zijn allemaal open gegaan op het rek. Overgezet uit de tuin in potjes potgrond geeft ze een groeispurt. Ik zag nog een kluitje gele bloei in de tuin die ik morgen ga overzetten. Het kost allemaal niets en brengt zoveel fleurigheid.... Als de wind gaat liggen komt de regen en de temperaturen zijn best hoog dus het deert niet......alle potten en kratten hebben afwateringsgaten en het teveel aan hemelwater kan weg stromen.
 
Ik heb wat administratie gedaan en via internet mijn aangifte 2016 voor de belastingdienst. Alle bedragen staan al ingevuld dus is het een kwestie van controleren. Ik kon zelfs aangeven of een pensioentje afgekocht werd of maandelijks uitbetaald. Je ziet aan het einde van de vragen serie wat je moet betalen of terug krijgt en dat komt in juni. Een proefberekening van de toeslagen leerde me dat ik terug moet betalen einde jaar en daar had ik al een vermoeden van.....Mijn AOW met de opgebouwde pensioentjes is maandelijks enkele honderdjes hoger dan de WAO die ik voorheen kreeg. Dan valt de huurtoeslag weg en het voelt goed moet ik zeggen daar niet meer afhankelijk van te zijn. Mijn arbeidsverleden daar ben ik trots op en zeker op
het feit dat na afgekeurd te zijn nog geen dag zonder werk te zijn geweest. Vrijwilligerswerk doen voor de gemeenschap voelt veel beter dan op de rug van de gemeenschap te liggen... Het extra inkomen elke maand uit de moestuin is ook meegenomen en dat is meer dan je zou denken. De wildpluk van vlierbloesem en vlierbessen en de tijm voor siroop. De bramen en frambozen en de kruisbessen plus aardbeien niet te vergeten....zorgt voor een goed gevoel dat zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven heet... Het besparen is niet zo belangrijk maar belangrijker is de winst op het milieu. Mijn eerlijk aarde aandeel is goed en wordt steeds beter.... De lege eierdozen gaan weer mee naar de super en worden hergebruikt. Zo weinig mogelijk spul in plastic verpakkingen proberen te kopen en fruit en groente worden altijd los gekocht. De sticker na het wegen op het stoffen tasje geplakt zodat ze bij de kassa de bedragen gewoon kunnen scannen. Je kan zelf zakjes en kleine doosjes meenemen om te hergebruiken voor kaas enz... Maar dat wist je al denk ik........
 
Annemiek