dinsdag 10 oktober 2017

Mijmering 102 Pompoensoep en luxe peperkoek om te bewaren... als het lukt.

Beste mensen,

Onbeschreven herfstblad
dat neerdaalt aan mijn voeten...
Je bent een gedicht...

Annemiek 

102 Consumindermijmering  2017.
 

Tip.

Van onze sponsors kregen we een mand met kastanjes en ze moeten binnen een week verwerkt en worden uitgedeeld. Hoe verwerk je kastanjes? Met een scherp mes een kruisje insnijden in het zachtste deel en de kastanjes in een pan water aan de kook brengen. Drie minuut aan kookpunt houden waardoor het water onder de schil trekt en de schil zachter word. Het schillen is daardoor gemakkelijker. Als je geen tijd hebt voor verdere verwerking kunnen de geschilde kastanjes in de vriezer....

 
Tip 2

De knapkoek is bijna op en lang bewaard smaakt hij nog steeds goed. (drie weken?) Tijd om iets anders te maken dat lang houdbaar is. Luxe peperkoek......

 
Ingrediënten luxe peperkoek.
 
1 beker bruine basterdsuiker
3/4 beker water
1 beker stukjes walnoten
anderhalve beker bloem
1 zakje bakpoeder
210 gram dadels zonder pit
2 theelepels pimentpoeder
50 gram boter
1 ei.
 
Werkwijze:
Omdat ik het bestuur van ons Consuminderhuis wilde trakteren tijdens de bestuursvergadering werden de ingrediënten verdubbelt. De dames die kleding uitzoeken kregen ook hun deel..... Omdat de walnoten best duur zijn gebruikte ik de helft van de hoeveelheid. Je kan ook best een deel van de dadels vervangen door (goedkopere) rozijnen.
 
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Meng de basterdsuiker, in stukjes geknipte dadels, de rozijnen, de boter en het water in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Laat buiten afkoelen... Meng de in stukjes gesneden walnoot met een geklutst ei in een kommetje en laat even rusten. In een grote kom de bloem bakpoeder en pimentpoeder mengen met de ei/walnoten en de inmiddels afgekoelde inhoud van het pannetje. Roer met de houten lepel en bekijk of het beslag de dikte van cakebeslag heeft. Er kan eventueel een beetje bloem bij. Het beslag in een ingevette langwerpige cakevorm scheppen waarvan ik eentje heb dus werd een kleine ronde cakevorm erbij gezet. In de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuut garen. De peperkoek uit de vorm nemen en af laten koelen. De peperkoek in plakken snijden en besmeren met boter... Heerlijk om altijd iets van in huis te hebben.
 
Tip 3
Pompoensoep.
Ingrediënten:
een derde wortel
op twee derde pompoen stukken.
2 a 3 groente bouillonblokken
1 liter water
peterselie als je hebt
room als je wil
 
Werkwijze:
De pompoen in stukken snijden en eventueel harde schil verwijderen. De wortels afschrobben met een kokosborstel en in stukjes snijden. De stukken wortel en pompoen in 1 liter water met de  bouillonblokken garen met eventueel nog wat peper/zout. (proeven) De blender erdoor of de soep door de pasvite en eventueel wat water toevoegen. Verse peterselie fijn geknipt erdoor roeren en een scheutje witte wijn of sherry. Ik gebruik hiervoor witte port die op moet en voor koken heel geschikt is. Misschien nog wat zout en in de soepkop een toefje crème fraiche koksroom of slagroom. Het mag ook een scheutje koffiemelk zijn....
 

Mijn leventje...

Soep voor twee dagen en een emmertje voor de vriezer. Antonia kreeg een pannetje soep warm aan de deur afgeleverd met een stuk luxe peperkoek en hoe heerlijk zal dat zijn. Tijdens de broodlijn in het consuminderhuis werden al tien van de 102 pompoenen uitgedeeld waarvan enkelen met afgebroken stengel die direct worden verwerkt. We moeten zeker weten dat de mensen de pompoenen niet als decoratie op de stoep leggen en ze vervolgens laten bevriezen.... Dat zou heel erg jammer zijn. Bianca gaf aan met haar zoon samen een pompoen uit te hollen voor Halloween maar de inhoud te verwerken en daar ken ik haar wel voor. Ze gooit nooit voedsel weg.....

Als ik bedenk dat de pompoenen van opgespaarde zaden werden geteeld op een liefdevolle plek op de heuvel, weet ik dat er veel goeds onder hun "vel" zit. De blije gezichten van onze mensen die inmiddels wel weten wat je daar allemaal mee kan doen, geeft voldoening. Ik vertel hen hoe deze rijkdom te bewaren door wekelijks  te keren en hebben ze altijd voedsel in huis als het even tegen zit. In de kookworkshop van komende vrijdag maken we pompoensoep en pompoenpannenkoekjes... het is maar dat je het weet.... De deelnemers krijgen allemaal een pompoen mee naar huis om mee aan de slag te gaan.......

Annemiek