maandag 10 juli 2017

Mijmering 71 Crowdfunding voor de landelijke genoegdag, taartrecept en courget reifkoek....

Beste mensen,

Met vele mensen en
Vele kleine beetjes verzetten we bergen...

Annemiek.
 
71 Consumindermijmering 10 juli 2017.
 
Tip.
De aardbeien light confituur in de voorraadkast nodigt uit om een taartje te bakken. Bestuursvergadering van het consuminderhuis en ik trakteer. Er komt een glutenvrij taartje bij. Natuurlijk neem ik geen kant-en-klaar Moskovisch meel van Aveve want die is duur en smaakt niet zo lekker dan mijn biscuit. Bovendien
hebben ze dat niet glutenvrij.
 
Ingrediënten:
8 eieren
eenmaal 70 gram suiker
eenmaal 110 gram suiker
120 gram bloem
80 gram maïzena
grote springvorm
 
Werkwijze:
Kook een steelpannetje water en zet de oven op 180 graden voorverwarmen. Zorg dat de ruimte tochtvrij is en warm.
Neem twee mengkommen en zet een kom in een bak waar het kokend water inkomt. Daar komen de eigelen in en worden verwarmd geklopt. Maar eerst naar de eieren die uiteraard op kamertemperatuur zijn. Splits de eieren eventueel boven een kopje per ei zodat bij ongelukjes niet alle eigeel of eiwit onbruikbaar wordt. Er mag geen sprankje eigeel bij het wit maar omgekeerd mag het wel. Het eigeel in de verwarmde mengkom en het eiwit in de andere mengkom. Bij het eigeel komt 70 gram suiker en met de mixer lang kloppen tot er bellen in het beslag ontstaan en het als een lint van de gardes loopt. leg een theedoek over het eigeelbeslag.
 
Spoel de gardes goed uit en droog ze na. Mix het eiwit en voeg steeds iets van de 110 gram suiker toe. Het eiwit is goed als het in de kom blijft zitten als je de kom op de kop houdt. Giet het kokend water dat inmiddels gedeeltelijk is afgekoeld in een mega grote kom... om de kom te verwarmen. Droog de kom en spatel het geslagen eiwit en eigeel over in de kom. De bloem en maïzena met een snuf zout voorzichtig via een fijnmazige zeef in etappes door het beslag scheppen. Zo rustig mogelijk en met zo weinig mogelijk beweging. Het beslag kan in een beboterde springvorm bepoederd met bloem. Het teveel aan beslag kan eventueel in een biscuitvormpje klein model. Je kan de bodempjes bewaren in een plastic zakje.......
 
Als de biscuit is afgebakken en gaar, af laten koelen op een treefje.( kan je testen door met een breinaald inprikken, die droog eruit moet komen)c Na enkele uren zeker drie doosjes gekoelde slagroom kloppen met drie schepjes suiker. De biscuit open snijden en wat druppels amaretto likeur op beide kanten sprenkelen. Ik heb nog steeds Cointreau sinasappel likeur, lang geleden gekregen van de woensdag vriend, en dat blijft goed houdbaar (evenals de woensdagvriend) Een laagje slagroom op beide kanten smeren en op een kant een dikke laag aardbei light confituur. Als je die niet hebt neem dan vlaaivulling of een dunnere laag light jam van de super, die meestal te zoet zijn. De delen op elkaar leggen en rondom besmeren met slagroom. Je kan daar koekkruimels op drukken van breuk koekjes of maak ze zelf breuk van goedkope koekjes. Besmeer de bovenkant en zet in de koeling. Ik heb amandelsnippers in de wok geroosterd en na afkoeling op de taart gestrooid, dat was voor mij genoeg versiering. Natuurlijk kan je zo’n taart opspuiten met slagroom gespoten in mooie krullen maar meng dan klopvast door de slagroom als je hem klopt......
Een tip bij het decoreren van de taart... zet hem op de plaat van de springvorm wat gemakkelijker werkt met zijkant besmeren en zeker met kruimels daarop drukken. Kruimels op een bord en de taart op je linkerhand boven het bord. Met je rechterhand de kruimels op de zijkant drukken boven het bord. 
 
Tip 2
Bij mijn oogst rondje door de tuin scoorde ik o.a. twee courgetjes waarvan een tot reifkoekjes werd verwerkt. Simpel snel eten op tafel wat wel nodig is bij het schrijven van de tuinrubriek en de schilder in huis.  De courget wassen en raspen met schil zaden en al. Een gesnipperd uitje erdoor en peper/zout. een ei plus de nodige bloem om de massa een beetje samenhangend te maken. Zonnebloemolie in een wok en hoopjes beslag die op hoog gas dicht schroeien. Op laag gas garen en op tijd keren met een pannenkoekmes. De reifkoekjes direct serveren maar koud kan ook dus bewaar iets voor morgen...
 
Mijn leventje....
Ik merk dat er fouten zijn ingeslopen bij het versturen van de mijmeringmail. Als je een van de vorige mijmeringen niet kreeg meldt je dan even en stuur ik hem na. Je kan ze ook bekijken direct op mijn blog http://annemieksmijmeringen.blogspot.nl/ Verder is aanmelden op mijn facebook pagina ook mogelijk waar de mijmeringen op worden gezet meteen na het publiceren. Dus kijk wat voor jou het handigste is....
 
Heleen van der Sanden van uitgeverij GENOEG werkt hard aan een  crowdfunding voor de GROTE LANDELIJKE GENOEGDAG  in Amsterdam op 17 september. Bijzonderheden vind je op de volgende link. https://www.voordekunst.nl/projecten/5797 Heleen heeft iets meer dan de helft van het benodigde bedrag bij elkaar en natuurlijk heb ik ook gedoneerd maar er is meer.....
 
Aan de zijlijn van de tekst vindt je o.a. de volgende mededeling.” Je ontvangt 2 boeken van Annemiek van Deursen (bekend van haar tuinrubriek in Genoeg): 'De eerlijke moestuin' en 'Eten uit de eerlijke moestuin', met de groetjes van Annemiek.” Als je vanaf 19 euro stort op de crowdfunding.
 
Ik zie dat er al 8 mensen mijn boeken hebben besteld en er zijn nog 22 setjes beschikbaar. Daar helpen we Heleen weer mee en promoten consuminderen, meer doen met minder, duurzaam, hergebruik en en........ Alles waar ik voor sta. Zeer de moeite waard om naar toe te gaan om weer helemaal enthousiast te raken en nog beter voor de Aarde te zorgen. Bekende gastsprekers en veel te doen ( zie link) en als je niet gaat... steun dan toch de crowdfunding zodat dit prachtig werk door kan gaan. We hebben nog 12 dagen en 56 % is binnen. Als het niet doorgaat krijg je zowiezo je geld terug gestort. Maar dat willen we toch niet........Doe je mee? Allemaal stompen naar die 100% ........ Of Heleen nog slapen kan weet ik niet want het is reuze spannend........ en kort dag.
 
Annemiek