zaterdag 22 april 2017

Mijmering 43 Recept van Melika: Verse vis op het menu........


Beste mensen,

Vertrouwen gaat over in kracht
Vertrouwen in jezelf is de grootste kracht ter wereld....

Annemiek.
 
43 Consumindermijmering 22 april 2017.
 
Tip.
Af en toe eet ik vis, deze keer in de kookworkshop van het consuminderhuis geleidt door Melika. Haar recept wil ik graag aan je doorgeven. Het is voor mij voor herhaling vatbaar al weet ik niet of ik dat schoonmaken zomaar zonder tranen kan omdat het toch diertjes zijn en eens leefden....De tijd zal het leren.
 
De ingrediënten voor het menu:
Per persoon
een verse makreel
2 aardappels
1 tomaat
1 dikke ui
peper/zout
dverse sla soorten.
 
Verder:
lavas ( als je hebt)
koriander ( als je daarvan houd)
lente ui
knoflook stengels of tenen knoflook
daslook kan ook ( als je hebt)
of rozemarijn ( als je hebt)
Alleen lente ui kan ook ...niet iedereen heeft een moestuin.
 
Werkwijze: De verse makreel kost gemiddeld 1,50 euro per stuk en een vis per persoon is een flinke maaltijd. Het schoonmaken van de vis als volgt: De kop en staart eraf met een mes en de vinnen met een keukenschaar verwijderen. De vis open snijden en je voelt vanzelf waar de graad zit. Daar snij je langs zodat de graad heel blijft. Wat in de vis zit verwijderen,( zie foto) inclusief het vlies, want dat maakt de vis bitter. De vis in een kom met water leggen. De vis goed wassen tot alle ongerechtigheden verwijderd zijn en laten uitdruipen in een vergiet. De aardappels schillen en in schijven en reepjes snijden. In een pan met water met iets zout koken en vanaf kookpunt zes minuut op laag gas beetgaar garen en afgieten. De aardappels bakken in olie.... maar niet te lang want ze moeten nog in de oven.
 
De oven voorverwarmen op 200 graden....
De ui snipperen en de tomaten wassen, in schijven snijden en eventueel van hart stukje ontdoen al hoeft dat voor mij niet. In een koekenpan en/of wok de tomaten bakken op hoog gas en in een andere pan de uien fruiten. De lavas en koriander snijden en de lente ui eventueel daslook of knoflook. Wat je hebt en waar je van houdt. Alleen lente ui en knoflook is prima en bak dit even mee op het laatst met de ui en de tomaat.
 
De vis op een bakplaat leggen en bestrooien met peper/zout en de ui/knoflook lente ui en de tomaat. Afdekken met aluminiumfolie. De gebakken aardappels op een ovenplaat en de lavas en koriander erdoor mengen of alleen rozemarijn of....alleen de aardappels. Alles in de oven en na 15 minuut de aluminiumfolie van de vis halen zodat de bovenlaag bruint. Ondertussen maak je de sla met de dressing aan zoals je gewend bent.....
Smakelijk eten met dank aan Melika.......
 
Mijn leventje....
De matige vorst sloeg er hard in en van de zes tomatenplanten aan de zijkant van mijn huis is er eentje bevroren waar ik vergeten was een flanelletje over te leggen. Onder het afdak is alles nog prima in vorm al staan de planten stil in groei. Door de kapelletjes bank die hoger is dan de aardbeien in de border werd de kou iets tegen gehouden en de aardbeienplanten bloeien volop verder. Na de verraderlijke vorstnacht heb ik de kweekbakken met courgettes planten buiten gezet onder het afdak en staan ze te harden. Elke avond bekijk ik de weerberichten en bij gemelde vorst mogen de planten overnachten binnenshuis. Vandaag komen de pompoenplanten van het consuminderhuis naar mijn huis op de vensterbank van de woonkamer. Daar zullen ze blijven tot half mei....want ik neem met de pompoenplanten geen enkel risico........
 
Ik heb een week vrijaf van het consuminderhuis en dat kan door het fantastisch team dat daar staat.... Jozé Theo en kevin en vele mensen van de kerngroep die hun werk uitstekend doen met hart en ziel. De mensen op de kledingafdeling de logistiek de naailes, handwerk/les en de kookworkshop plus de fietsenmaker en de klussendienst.  Vanaf de oprichting van het huis is mijn doel geweest mezelf overbodig te maken. Daarvoor moet je de juiste mensen binnen krijgen en ik volg daarin mijn gevoel. Loslaten kan je pas als je echt vertrouwen hebt en een baby kan ook niet lopen zonder de kruipperiode. Het voelt heel goed de coördinatie even over te dragen omdat het team het aankan. Het betekend voor mij een week per twee maanden vrij om aan privé zaken toe te komen zoals tuinieren en schrijven aan mijn vijfde boek. Als ik alle touwtjes van de coördinatie zou blijven vasthouden ten aller tijden dan zou ik een ego zijn en dat ben ik zeker niet. Ik geef liever de budget consuminder kringen en de workshops achter de coulissen en weet dat ik daar op zijn plaats ben. Met een blij gevoel gaat het team de uitdaging aan en ik weet zeker dat alles goed zal verlopen.....
 
Annemiek