maandag 10 april 2017

Mijmering 39 Eieren verven, taartjes en roomboter eendjes....

Beste mensen,

Een glimlach geeft een gouden randje aan een groet,
een glimlach is als boter
dus smeer maar royaal uit....

Annemiek.
 
39 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Tijd om courget en pompoen voor te zaaien. In bakjes in closetrolletjes gevuld met potgrond. Elk rolletje een zaadje, een glas water per bakje (a 22 rolletjes) en een glasplaat erop. Tien dagen later komen de plantjes op. De ene week de courgettes en de week erop de pompoen. De courgettes zijn na 14 dagen al tweebladige plantjes en kunnen onder het afdak in de luwte. Het weer is goed en harden ze af tot donkergroene sterkte planten. Na het vierde blad kunnen ze in de volle grond, d.w.z.  als er geen vorst dreigt.... Indien nodig verdwijnen de bakjes zo weer naar binnen.
 
De pompoen staat in het consuminderhuis met glasplaatjes op de bakjes....
In de moestuin kan nog bonte wortel gezaaid en zomerwortel die vanzelf winterwortel wordt als ik hem laat staan.......Ik heb nog nooit verschil gemerkt.
 
Tip 2
De daslook staat in bloei en de eetbare bloem kwam op zondag op de gemengde sla, fleurigheid ten top. De rabarberplant kreeg drie bloemknoppen en verliest daardoor kracht. De stengels met de bloemknoppen werden uit de plant gedraaid en in een nostalgische kan gezet. Decoratieve blommenstruis van het “boerenland” op tafel.....
 
Tip 3
Eieren verven voor Pasen kan met natuurlijke kleurstof die je overal vinden kan. Rode uienschil in een pannetje water waar je de eieren in kookt.(met altijd een flinke scheut azijn)  Vier minuten aan de kook houden en het gas uit. Laat de eitjes maar liggen tot het water lauw is. De meeste eieren die je in de supermarkt vindt zijn bruin, maar soms kun je ook witte vinden. De kleur van de eieren is van invloed op de uiteindelijke kleur na het verven. Rode kool maakt witte eieren blauw, maar maakt bruine eieren meer groen. Bieten maken witte eieren roze, maar maken bruine eieren meer donkerrood. De bruine eieren krijgen over het algemeen een diepere kleur, de witte eieren een heldere kleur, maar nooit de scheut azijn vergeten.
 
De lichtgele kleur krijg je door een eetlepel kurkuma in het kookwater te strooien en verder hetzelfde als bij de uienschillen. Het gekleurde water kan na afkoeling in een pot met deksel en kan je nogmaals kleuren of doorgeven aan buurvrouw of vrienden.
Hoe langer je de eieren in de kleurstof laat liggen, hoe intenser de kleur wordt. Bij bieten of bessensap bijvoorbeeld, worden de eieren roze als je ze er kort in laat liggen en rood als je ze langer laat liggen. Bij spinazie varieert de kleur van grijs tot groen, dus in het geval van spinazie kun je de eieren er beter langer in laten liggen als je een groene kleur wilt. De eieren af laten koelen en met zonnebloemolie invetten met een stukje closetpapier. De glans verdiept de kleur. Na enkele uren zijn de glimmende eieren matglanzend.

Tip 4
Pasen in zicht en al aardbeitjes te koop. De Spaanse koop ik nooit want die zijn te lang onderweg geweest en brachten daardoor schade aan het milieu. Ik ga voor de Hollandse aardbeitjes die onder tunnels geteeld worden en wacht geduldig tot ze er zijn. Intussen worden de kruisbessen in de vriezer opgemaakt want in de tuin zitten al minibesjes aan de kruisbesstruik. Wat er ook op komt..... taartbodempjes van zandtaartdeeg kan je beter altijd in voorraad hebben. Je kan ze als roomboterkoekjes bewaren in een trommel of gewoon op een bord met een hergebruik plastic zak erom. Wel veertien dagen lang..........
Recept roomboter taartbodempjes:
Ingrediënten:
250 gram roomboter
150 gram suiker
1 zakje bakpoeder
1 ei
kopje melk
bloem.

Werkwijze: De oven voorverwarmen op 180 graden en taartvormpjes ( met randje) invetten met boter en met bloem bestrooien. Alle ingrediënten in een deeg kom met ongeveer 300 gram bloem. De boter met twee messen in stukjes snijden en met de hand de ingrediënten kneden tot een samenhangende deeg. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. De helft van het deeg uitrollen tot een dunne lap en de vormpjes ermee bekleden en in de oven zetten. Je kan natuurlijk ook een grote biscuitvorm gebruiken voor een grote taart. Ik hou van vele kleine tweepersoons taartjes. De taartbodempjes kunnen immers bewaard en heb je vele dagen feest als er bezoek komt. Wat over blijft van zo’n grote taart “ruim” ik zelf op en kom weer een kilo bij.

Van de rest deeg maakte ik roomboter eendjes die met losgeklopt ei werden bestreken met een kwastje. Alles in de oven en de gaar tijd is ongeveer 45 minuut tot lichtbruin. Als je geen eendjes vormpje hebt dan maar blommen of hartjes wat je maar aan steekvormpjes hebt.

De bodempjes met het heft van een mes uit de vormpjes tikken en als de onderkant nog te licht van kleur is kunnen ze zo nog 10 minuut in de oven zonder vorm. De koekjes kunnen in een kom met deksel want ik wil geen koektrommel die maar in de weg staat...

Tip 5...De kruisbessen zijn vorig jaar van eigen struik geplukt en na kort afspoelen met de schaar van de “kopjes en kontjes” ontdaan. Direct in porties ingevroren vinden ze hun weg door het jaar op taartjes. nu mogen de laatste opgemaakt. Uit de vriezer in een pannetje met een eetlepel water en twee eetlepels suiker op hoog gas. Af en toe omscheppen kan als ze nog keihard bevroren zijn. Na vijf minuten op laag gas sudderen met de deksel op de pan en zijn ze al bijna ontdooit. Ze hebben inmiddels vocht losgelaten maar zijn nog redelijk in model. Het sap wordt gebonden door een opgehoopte eetlepel aardappelzetmeel in twee eetlepels water in een beker op te roeren en het papje bij de kruisbessen om te scheppen op hoog gas. De melkachtige vloeistof wordt nu doorzichtig en gebonden. Gas uit en af laten koelen zonder deksel. Taartina gebruiken hoeft niet en is te duur. Maïzena zou melkachtig ( blind) blijven dus gebruiken we ook niet. Alle soorten fruit met sap is met aardappelzetmeel te binden tot heldere sap kleur...Zo eenvoudig is dat.

Mijn leventje...Ik was even druk met zaaien en de zomer tuinrubriek schrijven voor Genoeg magazine. Schrijven doe ik bij gouden zonnedagen heel vroeg in de ochtend en laat in de avond met midden op de dag zaaien in de zon. April doet wat ze wil en dat is maar goed. De plantjes waren toe aan wat minder warm anders kregen de vroege soorten het idee in de verkeerde maand gezaaid te zijn. De wind moest er even door en stabiliseren voor de volgende groeispurt. De kleur van de blaadjes zijn nu weer meer donkergroen dan geelgroen en komt het goed. Allerlei soorten bonen wil ik nog voor/zaaien zeker de klimmers droogbonen die een lang seizoen nodig hebben. Ze komen volgende week aan de beurt als de pompoenen op zijn gekomen en door verhuisd naar mijn huis waar ik crèche houdt oftewel elke dag verzorging met hun natje en droogje. 

Bij mij voor het raam geen echtpaar haas zoals bij de meeste huizen. Blokker of Hema heeft volgens mij miljoenen van die popjes ingeslagen en verkocht. Huis aan huis staan ze afgewisseld met een huis waar groene bakjes opkomend gewas voor de ruiten staat.... dat huis is het mijne. Met grote letters staat op de bakjes wat erin groeit en te lezen vanaf de straat. De tekst aan de zijkanten geschreven zou beter zijn geweest vooral de tekst “oud zaad courget.” Het is niet anders en we gaan de Pasen ermee door. Mijn tuin vol bloei is Pasen en voorjaar tegelijk en gelukkig is nog de helft van de tuinen in ons straatje geen beton of kiezelstenen tuin. Buurman noemt mijn tuin ”tenminste beter dan kiezel” en zo denk ik over zijn tuin ook want onze smaken verschillen zeer en dat mag. Ik kan me voorstellen dat hij geen klimbonen en rabarber in de voortuin wil. Ik heb voorzichtig de bonenrekken al geplaatst en vertelt dat daar tweekleurige bloemen aankomen en dat is ook zo. Dat er later lange bonen aankomen zie je wellicht niet tussen het groene blad. In die tijd zijn de topinamboer op hoogte en die zijn familie van de zonnebloemen. Dat ik in oktober/november de knollen als een woelrat opgraaf en opeet is van later zorg. Rond die tijd zijn mensen minder in tuinen bezig en hebben geen oog voor wat die zot nu weer aan het doen is. Voor mij maakt het niets uit maar ik wil geen mensen van streek maken die menen dat in tuinen beton en kiezel hoort....
Annemiek.