woensdag 22 maart 2017

Mijmering 33 Voorjaarssalade voor twee dagen...

Beste mensen,

Ik weet nu wel dat de wereld niet vol vrienden is...
Ze is vol andere mensen die er alleen maar op wachten dat iemand hen aanspreekt....

Annemiek.
 
33 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Overwegend zonneschijn en start van de lente brengt verlangen naar een voorjaarssalade........ Een maaltijdsalade die je gemakkelijk twee dagen kan bewaren en gegeten wordt met warm stokbrood en boter. Een kop koffie erbij van zelf gemalen bonenkoffie maakt het compleet. We doen niet aan Senseo of espresso apparaten die aangeschaft en onderhouden moeten worden. Bovendien passen ze niet in mijn sobere keuken anno 1950.... De heerlijkste koffie zet je door water op te zetten in fluitketel of afgepast in een steelpannetje. Aan de kook langzaam opgieten op de koffie die net gemalen in een filterzakje in een houder op een beker staat of een thermoskan. De geur alleen al.....
 
Terug naar de voorjaarssalade....
Ingrediënten:
8 aardappels
2 of 3 stengels bleekselderij
handvol rozijnen
6 eieren
blik perziken
Calvé yoghurtdressing
doosje slagroom ( gekoeld)
peper/zout
eventueel bieslook
(daslook en/of pijpjes van de knoflookplant) als je hebt
(blaadjes bloedzuring ) als je hebt.
 
Werkwijze:
De aardappels schillen en opzetten met de eieren in voldoende water en iets zout. Als het water kookt 8 minuut verder de eieren verwijderen en in koud water laten “schrikken.” De aardappels nog zes minuut koken en afgieten. De stengels bleekselderij van draden ontdoen ( je gaat van een vergeten draad niet dood) en in zeer fijne reepjes snijden na de stengel eerst in de lente gedeeld te hebben. Eieren en aardappels afgekoeld in reepjes snijden met de eiersnijder ( zie voorbeeld) is een fluitje van een cent. De slagroom lobbig kloppen met de mixer. Slagroom met een halve fles yoghurtdressing... de aardappels eieren, bleekselderij en rozijnen voorzichtig omscheppen. Peper/zout toevoegen naar smaak en de eventuele kruiden met uitzondering van de bloedzuring die als eetbare decoratie op de borden komt. Eventueel yoghurtdressing toevoegen als de salade  te droog is. De salade koel weg zetten. Het blik perziken openmaken en afgieten. ( sap drinken) Ik heb voor de eetbare decoratie geen tomaten gekocht want die zijn nu niet te betalen en hebben geen smaak. De komkommer was in de reclame en doen we het daarmee...
 
Komkommersalade:
Een komkommer afwassen en met schil in fijne reepjes snijden met een mes. Dat is lekkerder dan die vliesdunne geschaafde velletjes. Maak een dressing van iets yoghurt olie/azijn eventueel kruidenazijn en ietsje mosterd en mayonaise. De bernagie komt al goed op en de bloemknoppen zitten zelfs in de plant. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107776-de-geneeskracht-van-bernagie-of-komkommerkruid.html Twee blaadjes werden versnipperd in de dressing. Dressing door komkommer scheppen en koel wegzetten........
 
De voorjaarssalade maak ik meestal op borden met de perziken bovenop. De bonte bloedzuring en een hoopje komkommer doet het goed wat betreft kleuren bij de gele perzik. Warm stokbrood erbij en een mooi gedekte tafel........
 
Tip 2
De stronk bleekselderij kwam op de vensterbank in een bakje water. Behandelen als blommen in een vaas en de bleekselderij gaat groeien en blijft heel lang goed. Wel twee maanden. Elke week water vernieuwen en stengels afsnijden indien nodig. In de koeling blijft de bleekselderij nog geen twee week goed en wordt slap en gaat rotten. In de “vaas” komen wortels aan de stronk en afgelopen winter heb ik een stronk in potgrond gezet toen er wortels aan de stronk kwamen. Ik knipte veel selderijblad van de “plant” voor in wintersoepen.
 
Mijn leventje

Ik ben niet zo goed in “kabbelen” ...en dan bedoel ik praten zonder iets te zeggen. Het weer en wat zo gebeurd in het dorp. Ik ga nog steeds diep... en straal dat ook uit, waardoor volwassen mannen en vrouwen  in de trein die ik helemaal niet ken, hun sores aan me vertellen. Zit ik opeens in een diepgaand gesprek over vriendschap liefde of wel of niet kinderen “nemen.” Tot mijn verbazing gaan mensen in mijn aanwezigheid soms spontaan huilen en ik hoop dat het niet is omdat ik zo ellendig gekleed ga of door mijn tanende “schoonheid.” Ik vind net dat ik het best goed doe, omdat ik met kleuren kiezen rekening houdt met de couperose op mijn wangen. Als ik in de tuin heb gewerkt en daarna afwas zijn de groeven in mijn handen zelfs schoon. Ik gebruik uier crème voor mijn

lippen in plaats van lipbalsem wat gewoon overbodig is dus gesprongen lippen heb ik evenmin. Niet om te

huilen dus... maar de woorden die uit dit mens komen brengen ontroering weet ik en daar is niets mis mee.....je hart te raken is beter dan de klets van waar “ze” het van doen en wie met wie vreemd gaat. Als ze maar leut hebben nietwaar zal het mij w... wezen....

 
 
Maart roert zijn staart en ondanks de vorst aan de grond hebben mijn kleuterplantjes niets geleden. Op de vensterbank achter glas komen de peterselieplantjes op en dat wordt voor de zomeroogst tot ver in de herfst als de gekochte plantjes uitgeput zijn. Van de gekochte plantjes oogst ik nu al. Ze zijn op de markt gekocht voor 20 cent per stuk en staan in bakjes op de sla ladder buiten. Wat ik zelf zaaide kost 29 cent voor wel honderd plantjes, maar je kan niet alles zelf zaaien door ruimtegebrek.De tomatenplanten op de vensterbank hebben nu al de grootte bereikt waarop ze in april verkocht worden op de markt voor 2,50 euro per stuk. Een flinke besparing... dat zelf zaaien van een zakje gekregen zaad of zelf gewonnen zaad uit tomaatjes. 31 planten a 2,50 euro is toch 77,50 euro. Natuurlijk ga ik die niet allemaal zelf zetten in de tuin en opeten. Weggeven in een leuk potje met hooi bekleedt is een pracht cadeautje maar dat komt nog.......in de mijmering. Alleen weet ik niet meer welke plantjes gele of rode tomaatjes brengen. Dat hoort nu weer echt bij mij.....Annemiek de chaoot...Er komen in ieder geval tomaatjes aan dat is zeker.....en geen wiettoppen.
 
Annemiek