maandag 31 oktober 2016

Mijmering 128 Topinamboer verwerken stoeltje met mos bekleden en mega winkel trauma.

Beste mensen,

Verander je leven stap voor stap als je op dood spoor bent beland
en de wereld zal weer voor je open gaan...

Annemiek.
 
 
128 Consumindermijmering 2016.
 
Winterharde kruiden in potten laten overwinteren is geen goed idee. Ook al zijn ze winterhard in de volle grond zullen ze zeker niet bevriezen noch verdrogen want moeder natuur kan beter dan wij het vocht doseren dat de planten nodig hebben in koude tijden. Teveel vocht kan weglopen en te weinig is niet aan de orde. Na de winter kan de wortelkluit door twee of drie worden gedeeld om de plant te vermeerderen en een ervan eventueel weer in een pot met nieuwe potgrond of om weg te geven.........Lege potten was ik met SUNSODA om eventueel schimmels weg te wassen. Schone potten komen in de schuur.......
 
Tip 2 
De metershoge zonnebloemen werden van de laatste gedroogde bloemen ontdaan en de bladeren van de stengels gerist. De stengels werden te drogen gelegd onder het afdak waar ze meer houterig worden en komend seizoen als steuntje in de tuin worden gebruikt. Bovendien zijn twee of drie stukken afgezaagde steel mooi in herfst of Kerststukken , maar dan wel horizontaal verwerkt....De na gedroogde zonnebloemen in het gaas kregen een plek in de woonkamer bij de pompoen en de nog na te drogen bloemen in het gaashuisje buiten onder het afdak. Ze worden verwerkt in taartjes voor de vogels maar nog even niet. Vogels vinden nog voldoende voedsel in de natuur........
 
Tip 3
De laatste pepertjes werden geplukt van de planten en de kunstwerk kipjes van Betsy Moonen binnen gehaald. Ze moeten nog in bad om daarna boven bij de eendjes te overwinteren in de logeerkamer... Door verzorging gaan je spullen langer mee...
 
Tip 4
Misschien kan je je herinneren dat ik in het voorjaar geverticuteerd mos uit een gazon rond potplanten legde. Daardoor droogde de plant minder snel uit bij hete zomerdagen. Bij de meeste potten is dat “dood” mos aan de groei gegaan en ik kan het nu in plakken van de potten halen, inclusief wortel/aarde plakje. Lange smalle plakken om het Franse stoeltje mee op te knappen waar het mos vanaf raakte na drie jaar. Met een wikkelklos werd het mos om de spijltjes gewikkeld toen ik even rusten moest en mijn handen door wilden gaan. Door het wortel/aarde laagje zou het zomaar kunnen zijn dat het mos zeer lang meegaat. De pootjes omwikkelen komt nog....... Op de zitting kwam na wat zoeken een laag plat mandje dat precies paste. Onderin de mand heb ik een laag bladeren gelegd met daarop potgrond en twee viooltjes. De aarde werd afgedekt met mos waardoor de mand een werd met het stoeltje. De zon was te fel voor een foto maar je kan het toch wel zien.......
 
Tip 5
De vorst ging nog niet over de topinamboer maar smaken doen ze al prima. Na de vorst zullen de knollen zoeter worden. Zoals je ziet worden de bladeren al geel en dit jaar hebben de topinamboerplanten gebloeid. Topinamboer oftewel aardpeer gemengd met aardappels bespaard je aardappels en oh wat zijn ze gezond. De naam aardpeer wordt niet door iedereen gebruikt. Er zijn meerdere namen in omloop zoals topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalem-artisjok. De aardpeer is een knol die, net als de aardappel, onder de grond groeit. Van oudsher was het voedsel voor de armen, want de aardpeer was erg gemakkelijk om te telen: Zelfs op de meest arme grond groeit de aardpeer prima, en onkruidverdelgers zijn niet nodig want dit gewas groeit sneller dan het meeste onkruid. Ongedierte komt er ook niet op af, zodat insecticiden ( gebruiken we niet) niet nodig zijn. Ook verarming van de grond doordat de aardpeer een aantal jaren op hetzelfde stukje grond wordt verbouwd is niet van toepassing. Al met al een heel gemakkelijk te verbouwen knol. Een knol waar, met name door de liefhebbers van bio-producten, veel voordelen aan toegedicht worden. Met name voordelen voor de gezondheid. Maar daarover meer..... zie link http://www.optimalegezondheid.com/de-aardpeer-een-vergeten-groente/
 
Tip 5
De aardperen werden afgeschrobd met de kokosborstel en de aardappels geschild. In kleine stukken werden de gewassen knollen gekookt met weinig water. Doordat ik de topinamboer niet schilde werd de puree wat grauw van kleur maar daar zit ik niet mee. Je kan de knollen ook schillen en dan is er verlies want ze zijn grillig van vorm. Met een scheut melk bij het kookwater blijven de knollen wit en de puree ook. De puree bereiden zoals aardappelpuree. Knollen afgieten nootmuskaat en scheut melk en klontje boter erbij en met de mixer erdoor. Ik heb een kropje andijvie fijn gesneden en met een scheutje kruidenazijn gemend en peper/zout. Er kon nog een gesnipperd uitje door maar had ik even geen puf voor. De andijvie werd door de kokende puree geschept zeker een minuut op het gas laten en wordt de andijvie wat slapper en heeeeeel lekker...
 
Terwijl de knollen op het gas stonden heb ik twee kleine Vega burgertjes uit de vriezer gehaald. Uit het zakje zo in het kleine pannetje met iets zonnebloemolie even op hoog gas en na een minuut op een klein pitje met de deksel op de pan. De burgers keren en zijn ze als het stamppotje klaar is ontdooid verwarmd en bruin. Gaat het te vlug met de burgertjes zet het gas dan even uit en later weer eventjes aan.
 
Mijn leventje...
Ik ben op de fiets naar Heerlen geweest. Mijn OV dalurenkaart had ik digitaal stop gezet en in de kleine lettertjes stond dat ik de beĆ«indiging “op moest halen” bij een NS automaat zoals je een vrij reizen dag ook ophaalt. Deed ik dit niet voor 1 november dan zou het abonnement gewoon weer starten en de kosten afgehouden worden. Klopt... en omdat ik kleine lettertjes lees is mij dit gluiperig gedoe bekend doch het “ophalen” lukte niet......Bellen met de NS is onmogelijk door te komen en als je een tijd aan de lijn op je beurt wacht zegt een lieve juffrouw dat door de drukte het gesprek wordt beĆ«indigd.  Dus op naar het dichtstbijzijnde station met loket met een belangrijke persoon erachter en dat is Heerlen. Daar werd de fout herstelt en ben ik eindelijk van het abonnement af. Als ik lange treinreizen maak ga ik wel met een KRUIDVAT kaartje en de korte stukken zijn betaalbaar. De 85 euro per jaar voor de dalurenkaart plus zeven dagen vrij reizen wordt door mij te weinig gebruik van gemaakt....
 
Ik ga steeds meer voor simpel eenvoudig leven en heb wederom een trauma opgedaan door voor het consuminderhuis met Theo in Duitsland geleisuiker te halen die daar heel goedkoop is. Wel de helft van hier in Nederland en de grens is tien minuut verder nietwaar. We kwamen in een mega super waarvan ik de naam niet eens wil weten en alleen al van chocola hadden ze twee gangen. Ik ben een paar keer zoek geraakt in die gangen dol gedraaid tussen twee gangen ontbijtproducten en niet ter zake doende aardewerk beeldjes van de grootste kitsch die je maar kan denken. Gangen vol troep en zelfs grafstukken van 30 euro die ik voor een euro uit de tuin en de heg pluk. Een meneer liep ermee te zeulen met een bijpassend gezicht naast zijn vrouw die de mega winkelwagen vulde. Terwijl Theo de geleisuiker zocht kwam hij met Aachener printen aanzeulen die hij me cadeau wilde doen omdat hij een blik maaltijdzooi wilde kopen in mijn bijzijn. De samenhang ontging me even tot ik even later zag dat er zweinenbraten in zat en hij zal me wel hebben willen lijmen denk ik. Terwijl ik met mijn “ iel stemgeluidje” hem de jas uitveegde dat ik geen printen wilde en omstanders zich ermee dreigden te bemoeien heeft hij de printen maar snel weggelegd. Als je de fout in wil gaan dan met open vizier zonder goed makerijtjes Theo. We hebben de geleisuiker gevonden en er waren maar 42 pakken of zo. Voorlopig voldoende en de benzine waard omdat we ook nog de tank volgooiden met goedkope over de grens benzine. Daar rijden we weer drie weken de broodlijn en de logistiek mee vertelde Theo en normaal twee weken. Dat misverstand in denken gun ik meneer en doe mijn uiterste best om korte logistiek ritjes te boeken komende drie weken zodat hij gelijk krijgt want een mens wil wel eens gelijk krijgen nietwaar........ Ik ben een gezegend mens omdat Theo ook wel alleen die geleisuiker kan halen eenmaal per jaar en ik gelukkig nooit meer mee hoef. Ik ga wel naar de markt en de kleine super maar vooral in mijn tuin shoppen. Daar groeit geen chocola en hoef ik ook niet twee gangen af te zien.......want chocola is niet goed voor dit mens.
 
Ik ben vandaag nog even naar het maankwartier geweest in centrum Heerlen. Maanplein in wording en oh wat wordt het mooi. Allure in een stad die me nooit heeft kunnen boeien. Als alles af is en de terrasjes ongetwijfeld staan zal er een knusse gezelligheid heersen dat voel je nu al. De maantoren is een plaatje alleen moeilijk bereikbaar voor gehandicapten die of de steile trap of het steil oplopende voetpad moeten nemen. Niet bereikbaar per fiets en misschien is dat maar goed ook. De sfeer nodigt uit tot romantiek zag ik toen op de bovenste tree van de trap driftig gezoend werd door twee dames. Geen gezicht in het openbaar als het zoenen aan blijft houden en met de billen op die koude steen geeft maar blaasontsteking. Ik heb dit zoenen in gezelschap nooit gewild toen mijn zoon op vrijersvoeten ging en tegenover me op de bank wilde gaan zoenen. Op de bank liggen was ook zoiets dat ik nooit heb geduld. Een bank is om te zitten en als je liggen wil dan in bed. Nu heb ik een pracht sta-op-stoel en als het even niet gaat lig ik een uurtje plat in de woonkamer maar dan ben ik alleen in huis en dan stoor je geen mens al ga je op de eetkamertafel liggen.......
 
Annemiek

zondag 30 oktober 2016

Mijmering 127 zuurkool zelf maken en knolselderij in een pot op de vensterbank...

Beste mensen,

Met open handen alles wat op je pad komt aanvaarden....
want je krijgt kracht naar dragen...

Annemiek.
 
 
127 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Valappels gekregen van Wiel uit Thorn en daar zijn we heel erg blij mee. Ze werden uitgezocht en de kneusjes apart van de gave appeltjes gelegd. De kneusjes worden op zeer korte termijn geschild en verwerkt tot moes. De gave appels kunnen bewaard in de schuur en verwerkt in oliebollen en beignets in december. en zeker nog een appeltaartje voor de kookworkshop in het consuminderhuis. Wel elke week de appeltjes even nakijken evenals de aardappels. Je weet een rotte appel in de mand.... De aardappels gemengd met enkele appels voorkomt uitschieten heb ik geleerd van vader....dus ook enkele appeltjes in de aardappelkist.
 
Tip 2
Walnoten gekregen van het piepjonge boompje van Sandra moeten eerst wat drogen in de fruitmand. Niet op maar naast elkaar. Grote hoeveelheden walnoten droogde ik altijd op de zoldervloer. Goed ventileren door het dakraam een beetje open zetten. Af en toe keren ( deed ik met de hark) is aan te raden. Na vier weken zijn de noten wel droog en kunnen in een pantykous. Stop de benen maar vol en hang de panty aan een haak. Op deze manier bewaard kunnen de noten nog nadrogen. Hoe weet je dat de noten droog zijn? Je hoeft alleen maar een noot te pakken en heen en weer te schudden. Schudt de binnenste noot mee dan is hij droog genoeg.
 
Tip 3
Dit jaar heb ik geen knolselderij in de moestuin... gewoon vergeten. Op de markt verkopen ze knolselderij met het groen er nog aan. Snij de bovenste plak van de knol met het groen en trek de lelijke bladeren eraf. Zet de plak in een terracotta pot met potgrond op een onderzetter en geef goed water. Op de vensterbank in de woonkamer of keuken een heerlijke soepgroenten voorraad. Knip maar van de plant want er komen steeds weer nieuwe blaadjes........ Voor in wintersoepen.
 
Tip 4
Cup a soep koop ik nooit. Een pot tuinkruidenbouillon poeder is goedkoper. Een theelepeltje bouillonpoeder in een beker en een fijn geknipt blaadje van je selderijplant.
 
Tip 5
Als de stoep droog is droogt de was aan de lijn. Vroeg opgehangen en net voor het donker naar binnen heb ik twee machines droog gekregen. Een beetje klamme was kan nog nadrogen over lijntjes binnen gehangen of over stoelen net voor je slapen gaat....want buiten drogen is veel frisser dan drogen in de wasdroger. Bovendien lijdt je goeie goed van die droger die ook nog geld kost aan stroom....
 
Tip 6
Kalk strooien op de aarde om de PH waarde van de grond te verhogen naar 6 a 7 PH waarin de planten het goed doen. Te zure grond brengt kwakkelende plantjes. Eenmaal per jaar kalk strooien is prima. Ik spaar het hele jaar eierschalen die gemalen worden in de moulinex tot poeder. Het eigen gespaard kalkpoeder werd gestrooid met nog wat uit de zak gekocht bij van Cranenbroek of Aveve.
Het is aan te raden zeker drie maanden tussen kalk strooien en mest in brengen aan te houden. Kalk en mest werkt elkaar tegen....
 
Tip 7
Zuurkool zelf maken
Ingrediƫnten:
Op elke kilo witte kool 10 tot 20 gram zout.
Klein pakje karnemelk van een halve liter
 
Een beetje laat maar ik verwerkte nog een mega witte kool tot zuurkool. De tijd doet de rest door te fermenteren samen met het zout en de karnemelk. Met witte wijn zou het ook gaan en heb je wijnzuurkool. De witte kool werd fijn gesneden...nou ja, voor mij is dat fijn. Op de bodem van het schone vat kwam wat zout en tussen elke tien cm koolsnippers weer zout strooien tot de kool op is. Met een stamper de kool pletten
maar ik heb geen stamper en ik koop er ook geen. Met een plastic zak om mijn voet heb ik de kool gestampt tot het vocht eruit kwam. Om een beginnetje te maken met fermenteren kan een klein pakje karnemelk in de kool. Met wat grote bladeren van de kool werd de wordende zuurkool afgedekt. Een bordje erop met een steen in een plastic zak. Door de zwaarte van de steen komt het vocht boven zelfs tot op het bordje. Daardoor wordt de zuurkool afgesloten. Het vat werd gesloten met een passend bordje maar kan ook een deksel zijn. Een schone theedoek met knopen aan de hoeken trek je als een muts over het vat. De eerste vier dagen tot een week kan het vat op kamertemperatuur of buiten bij mooi weer. Daarna in de schuur of garage zetten of in de kelder. Elke week
even kijken...over twee weken zal er wat schimmel op het water komen. Schep die eraf (het kan geen kwaad, schimmelkaas is ook eetbaar en zeer lekker). Doe dit elke week totdat zich geen schimmel meer vormt. Na een week of drie even proeven of de zuurkool klaar is.Wil je een uitgebreider verslag? Kijk op volgende link
http://www.genoeg.nl/handig/keuken/zelf-zuurkool-maken/
 
Mijn leventje....
Herfstfeest bij Annemiek op het hofje. De seringhortensia werd gesnoeid met een derde van de toppen te snoeien en de lage takken tot het hart van de struik. Drogend papaverzaad gezeefd en in een pot met opschrift binnenshuis gezet. De papaver zaaddozen bijeen gebonden en onder het afdak opgehangen tot de kerststukken worden gemaakt. Samen met de zaaddozen van de kaardenbol worden ze in Herfst en kerststukken verwerkt. De laatste sla boontjes geplukt en de planten uitgetrokken. Plantenresten geruimd en de borders krijgen een laagje kalkmeststof en gemalen eierschalen om de PH waarde van de grond te verhogen. De bladeren van de wilde wingerd vallen gestaag en van de kersenboom van buur. Alle blad komt op de borders waar de regenwormen de blaadjes in de aarde trekken. Door de bladeren slaat de grond niet dicht. Na een jaar mulchen zal ik toch een border
gedeeltelijk moeten omspitten en de woekerende lampionplantjes verwijderen. http://www.neerlandstuin.nl/planten/lampion.html Ze namen de border helemaal over en kregen de snijbiet en de bernagie het benauwd. Het is niet mijn bedoeling de hele border vol lampion te krijgen dus moet ik wel de aarde  op de kop zetten. Het voordeel van groenten in borders telen is wel dat rampen beperkt blijven tot een border.
 
Inmiddels drogen de pompoenen in het consuminderhuis en de kookworkshops zijn druk bezet. Gezelligheid ten top met pompoensoep koken en pompoenpannenkoekjes. Ieder die wil leren krijgt een pompoen mee naar huis en ook twee als het gezin groot is. De flespompoen is minder zoet en wat droger
hebben we gemerkt en de muskaatpompoen het lekkerste. De pindapompoen hebben we nog niet versneden want die is langer te bewaren weet ik en eveneens zeer goed van smaak. Komende week maken we pompoenmarmelade en dat zal voor velen een openbaring zijn......... Ik zal het recept delen....
 
Zaterdag op de fiets naar de markt in de motregen en blijheid ten top dat ik weer ietsje verder kan fietsen. Dat komt door de gewelddadige therapie die ik dagelijks doorworstel. Ik fiets de herfst door langs bomen met verkleurend blad en nevelige weilandjes, heuvel op en af.  Op mijn gemakje de markt over gewandeld waar om acht uur in de ochtend nog rust heerst.  Ik koop bij de vriendelijke meneer een mega kool 25 cent duurder dan bij die schreeuwlelijk zonder fatsoen en een duiveltje ontwaakt in mij als ik bij de schreeuwlelijk vraag welke soort pompoen hij verkoopt. Hij zou het niet weten maar een kleintje kost 5 euro zegt hij. Of ze zoet zijn weet hij ook niet. Ik gniffel een beetje en weet dat het klein pompoentje een muskaatpompoen is in steenkleur en lichtzoet van smaak is en veeeeels te duur maar ik maak de meneer niet wijzer. Meestal verkoopt hij gore sex praat bij zijn groenten en de mensen kwamen al minder en minder aan zijn kraam... Al doende leert men.
 
Dankbaarheid omdat ik weer tuinwerk kan doen al is het in beetjes. De blijheid en de energie van de aarde voelen. Het speciale herfstlicht dat tegen half zes wat vermoeid licht wordt en de schemering inzet als ik de laatste meters van het hofje veeg. Dankbaarheid voor het stukje beweeglijkheid wat terug kwam en vast willen houden. Dankbaarheid omdat mijn zoon morgen start met een nieuwe baan. Hij die de sla laat groeien strooide wat lichtjes in mijn bestaan...en daar mag je dankjewel voor zeggen...
 
Annemiek