maandag 29 februari 2016

Mijmering 25 Winterharde sla, hooien op kleine schaal en blije tafeltjes....

Beste mensen,

Maak een oase die blijheid brengt, in en rondom je huis,
om het leven in al zijn facetten te genieten....
Ook als het even heel veel moeite kost.

Annemiek
 
25 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Bloedzuring heeft pijlvormige bladeren en pracht rode nerven. Het is bloedzuiverend en laxerend. Het is een winterharde plant dus komt elk voorjaar gratis terug. Het blad is een plaatje tussen bonte sla of als eetbare decoratie op schotels zoals salade Nicoise. Zoals je ziet komt het gewas al voorzichtig op in de potten en staat in de geveltuin bij de kiemende slazaadjes onder glas.........Bloedzuring is gemakkelijk te telen, af en toe wat koemestkorrels en vochtig houden. Eenmaal aanschaffen en levenslang gratis de pracht blaadjes.
 
Tip 2
De aardbeiplantjes in de wasteil zien er goed uit. Eerdaags zal ik de bruine blaadjes eruit knippen. De aarde waar ze instaan zit vol compost en wat oude stalmest. Er komen nog wat koemestkorrels rondom de planten vandaag........Deze aardbeien zijn doordragers en geven van juni tot september oogst. Ik zou van de teil een kasje kunnen maken door een plastic kap te plaatsen boven de teil en daardoor de bloei en oogst vervroegen.
De planten zijn gestekt van de “oudjes”van vorig jaar. Komend seizoen zullen ze matig oogst geven en volgend jaar veel met in het derde jaar weer minder oogst en is het zaak in 2018 weer stekjes te hebben van 2017. Aardbeiplanten drie jaar oud kan je beter ruimen. Zoals je leest koop ik nooit aardbeiplanten...
 
Tip 3
Het oude rotantafeltje gaat langzaam terug naar de natuur in verschillende fases. In den beginne stond het tafeltje nieuw en vrolijk te glimmen bij een kennis in de serre... Toen die tafeltjes niet meer in waren mocht ik het hebben en heeft het jaren op mijn hofje gestaan de laatste jaren getooid met een schaal bloeiende plantjes tegen een donkergroene hederamuur. Toen was het tafeltje misschien nog wel vrolijker dan toen het nieuw was. Het bovenblad is rot geworden en het randje. Er zit wat rot in de pootjes hier en daar en als je dacht dat het wicht nu naar het milieupark gaat heb je het mis. De pootjes en de dwars stokjes worden steunstokjes bij de erwtenplanten tussen het rijshout en de ringen worden kransen misschien wel voor Pasen en/of om het voorjaar te eren en die malle boogjes? Die zet ik in de geveltuin kratten als de pluksla opkomt en zo groot is dat het glas er niet meer op past en de nachten nog te koud zijn. Tijdens de nachten zullen de boogjes het flanelletje dragen dat de plantjes warm houdt.... Misschien is het tafeltje in onderdelen nu nog vrolijker omdat ze zoveel belangrijk werk mag doen en niet voor haar tijd bij de vuilnis werd gezet. Hergebruik en met respect behandeld....daar worden tafeltjes gemaakt van grondstoffen van de aarde zo blij van........
 
Tip 4
Waar eens het kippenhok en de ren stonden is de aarde rijk aan mest. Mest maakt zuur en de ideale zuurgraad voor groenteteelt is rond de 6 PH. Om de zuurgraad te verhogen heb ik voor de winter ruim kalk gestrooid. Er zitten dikke wortels van wilde wingerd in de aarde en ingegraven stukken gaas dat verwijdert moest worden. Elke dag een stukje van dit zware werk en moest de aarde flink op de schop. Ik kwam veel aardwormen tegen die ik stoorde in hun werk van compost en bladeren door de aarde te werken. Het deed me verdriet al dat ingrijpen in bodemleven maar ik heb beloofd dat het de eerste en tevens laatste keer spitten zou zijn want we gaan ook op dit stuk mulchen. De stenen en wortels puin en gaas moest er nu eenmaal uit.... Veel aardwormen betekend goede evenwichtige gezonde aarde en ik ben er blij mee. Het is de erfenis van de kipjes..... Komend jaar zullen  tomatenplanten staan in beschutting tegen het gaas waar buur aan zijn kant een doek tegen spande. Peterselie bevordert de groei van tomaten en verbetert de smaak van uien. Een rijtje uien dan peterselie en de tomaten tegen de omheining lijkt me een goede zet. Afwisselend blad en wortelpeterselie...... met aan het begin en einde van dit perceeltje een rek met klimboontjes zou wel iets zijn... maar daar moet ik nog even over denken.
 
Tip 5
De bevroren stengels van de oost Indische kers heb ik te drogen gelegd in de zon. Het is mooi “hooi” voor een bedje in het mandje van Floor in de geveltuin.
 
Mijn leventje....
Ik ontvang wat meer personen tegelijk op bezoek tegenwoordig en het geliefde plekje onder het afdak zal komende zomer iets groter zijn. Het blauwe rek dat toch veel plaats innam werd verplaatst naar het hofje en zal vol potten geur en fleur komen. Kruiden en eetbare bloemen denk ik...... een stekplekje vooral waar ik mijn kinders goed in de gaten kan houden. Met het vele regenwater uit de regentonnen werden stukjes modderige klinkertjes geschrobd en de zon ruimt de algenaanslag wel verder op. Elke dag overdenk ik nieuwe ideetjes en vele kleine werkjes maken een grote klus klaar. Je haalt met tuinwerk de lente dichterbij en opruimen nu brengt een frisse neus en betekend straks meer tijd om te zaaien en planten poten in de volle grond. De vele mandjes potten en pannetjes kunnen weer gevuld met aarde op de houten ladder. Wie zei ook alweer dat ze een klein betegeld tuintje had en daardoor geen groente kan telen? Ik bewijs het tegendeel..... en reik jou misschien wel ideetjes aan? 
 
Annemiek