zondag 10 januari 2016

Mijmering 5 Hergebruik stofzuigerzak, snijbiet/roerei pasta en knoflookkaas...


Beste mensen,

Geluk moeten we onderweg zoeken
niet aan het eind van de weg
dan is de reis afgelopen...

Annemiek
5 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
De beste stofzuigers zonder zak zijn van het merk karcher. Ze kosten een vermogen. Iets minder merk zijn vooral zwaar in gewicht. Nog goedkoper verliezen zeer snel zuigkracht.
Ik zweer bij MIELE ( betaalbaar duurzaam en goed) maar er zit een zak in. Die zakken zijn duur. Voorheen heb ik al eens een stoffen hergebruik zak gekocht met een ritssluiting. Ze laten stof door en komen we weer uit bij de originele dure stofzuigerzakken uit. Je kan door het gaatje met een
tangetje of twee vingers de stof eruit pulken. Er zitten binnenin de zak een soort linten waardoor stof uit pulken wordt vermoeilijkt. Zak van onderen openknippen en de stof er gemakkelijker uitschudden is een optie....
Met een oud handvegertje werd de zak na het legen aan de buitenkant  stofvrij geborsteld en met een stukje duc tape weer dicht geplakt. Voor de zekerheid wat paperclips op de duc tape. Dat stukje tape is goedkoper dan nieuwe zakken. Ik neem aan dat een tweede en derde keer hergebruik ook lukken zal......
 
Tip 2
weekend en even weg van de snelweg heb ik geen zin in supermarkten en boodschappen doen. Er is nog regenboogsnijbiet in de tuin en door de zachte winterdagen in Limland zijn er zelfs jonge blaadjes die er zeer smakelijk uitzien. De grotere stengels worden zonder blad gebruikt en de kleintjes met blad gaan ze allemaal samen in het badje....Snijbiet roerei pasta op het menu. Recept als volgt:
 
Snijbietstelen en/of blad. Spinazieblad kan ook en gemakkelijker te koop.
per persoon een bekertje pasta
enkele eieren om roerei te maken
scheutje koksroom of slagroom
eventueel geraspte kaas maar hoeft niet
 
Water opzetten voor de pasta. Bij kookpunt een bekertje pasta per persoon in het kokend water.
De stengels (in reepjes gesneden) moeten langer garen dan het blad. De stengels roerbakken in iets olie in de wok met peper/zout tot beetgaar ( 10 minuut) Na vijf minuut het gesneden blad toevoegen en mee roerbakken.
Ondertussen roerei maken als volgt... Klontje boter in een koekenpannetje en twee geklutste eieren in de pan. De eieren roeren op hoog gas tot ze gestold en gaar zijn. Eieren en een scheutje room bij de snijbiet in de wok. Gas direct uit en alles omscheppen. Ik neem aan dat weinigen  nog snijbiet in de tuin hebben staan maar met spinazie kan het ook. Lekker gezond en zo klaar. Er kwam wat geraspte kaas op maar hoeft niet... ei en de scheut room is ook al “a la crème” genoeg.....
 
Tip 3
De groenten waren natuurlijk teveel voor een persoon maar wat over was bleef in de wok. Afgekoeld is het een lekker hartig broodbeleg voor op een geroosterde boterham.
 
Tip 4
Door het zachte weer groeit de knoflook in de potten op mijn hofje als een tierelier. Alweer een hartig broodbeleg.Knoflook kaas maak je als volgt: Een filterhouder met een lapje of stoffen filterzakje ( of een papieren filterzakje) vol yoghurt gieten en laten staan op een beker. Hoe langer uitlekken hoe dikker de kaas. De uitgelekte dikke substantie mengen met peper/zout en fijn geknipte knoflookstengeltjes. Neem van elk plantje een dikke stengel dat schaad de plant niet. De stengels zijn ook heerlijk in sla en roerei of een omelet voor op brood, maar ook in wok gerechten. Kruidenkaas kan je drie dagen bewaren in de koeling in een kommetje met een bordje erop bespaart alu of keukenfolie.  Geen knoflookstengeltje? Neem uitgeperste tenen knoflook of zeer klein gesneden teentjes zo door de kaas mengen...en/of bieslook.
 
Tip 5
De winter is geen winter van weleer meer dus wat let je om nu nog tenen knoflook in de grond te drukken... gewoon proberen en wie weet heb je binnen drie weken mooie opkomende stengeltjes....
Gewone keuken knoflook is prima.......
 
Tip 6
Geen tijd om te koken? Maak een heerlijke aangeklede lunch. Een bakje champignons afborstelen en kort afspoelen. In stukjes gesneden bakken in iets boter. Met kerrie bestrooien en peper/zout. Als ze bijna gaar zijn aan de kant schuiven in de wok en een boterham erbij. Brood omkeren als de snee geroosterd is, champignons erop en eventueel reepjes kaas…..
 
Tip 7
Ze bleven maar liggen bij het Consuminderhuis….een paar foeilelijke handschoenen met een beschadigde vinger. Die gooi je niet weg. Het zijn de mooiste wasbare tuinhandschoenen. Scheelt in uitgebreid nagels schoonmaken en uitgebreid wassen en handcrème…….
 
Tip 8
Folders bekijken kan beter digitaal. Je hebt geen bergen papier op de mat en het milieu vaart er wel bij. Kijk op http://www.folderz.nl/ en zet de link bij je favorieten. Haal de JA/NEE sticker bij het gemeentehuis.
 
Tip 9
Onderhoud van je naaimachine verlengt de levensduur. Haal het spoeltje regelmatig eruit en het plaatje los rond het spoelhuis. De stofzuiger en een borsteltje erdoor. Een oliespuitje op de bewegende deeltjes rond het spoelhuis. Ben je er niet handig in? Vraag hulp daarbij. Verwijder in ieder geval alle stof. Een onderhoudsbeurt van een naaimachine kost tientjes….en is uitstelbaar als je veel zelf doet.
 
 
Mijn leventje....
Het is heerlijk op het gemakje de zaterdag te starten. Even op het gemakje de stofzuiger door te tent en Floor de poes aaien. De post doornemen en eventueel direct opbergen in de map. HEEM wonen vraagt tien euro meer huur per maand omdat er zes zonnepanelen werden geplaatst op het dak. De panelen kwamen in november en de meer/huur start in februari dat is toch aardig nietwaar....Het bedrag valt me reuze mee. De verhoging staat los van de normale rekenhuur en zal ook wel niet meegenomen worden in de huurtoeslag berekening. Ik volg nog wekelijks de meter en zie de zonne kilowatjes dus ook stijgen. In lange zonnige zomerdagen zal dat wel veel sneller gaan. De dagen lengen al duidelijk zichtbaar let maar eens op.
Er werd een wasje buiten gedroogd aan de lijn en die frisse geur in de hoeslakens is hemels.......Op het oude gerafelde nachtponnetje zit bijna geen zichtbaar bloemetje meer maar is zo zacht dat ik er niet aan denk om het af te danken als poetslap. Zuinig zijn met wat je hebt is goed voor je portemonnee en het milieu.
 
De betere kleertjes gaan direct uit als ik thuis ben. Ik heb lekkere gemakkelijke fleecebroeken met als het koud is een legging eronder en oude shirts die te kort zijn kunnen in laagjes onder een wollen trui of vest prima opgedragen worden. Sloffen en dikke sokken aan want voeten warm is alles warm. We hoeven niet met korte mouwtjes en diep decolleté  in dunne kleding  mooi zitten te wezen met de thermostaat op 22 graden. Daar zit een hoog prijskaartje aan. 16 graden doet het ook met de volgende tips: Laat je nooit koud worden en houdt de warmte vast door je direct warm aan te kleden. Warme thee of een kopje bouillon door een theelepeltje bouillonpoeder in een beker met kokend water. Bezig blijven is ook prima...en als de avond valt en je stil gaat zitten kan de thermostaat op 18.5 of 19. Wat maar je voorkeur heeft.
 
Met humor denk ik aan al de lessen die ik moest leren en nog leer. Als ik bezoek krijg van mensen die niet consuminderen gaat de verwarming hoog naar 19.5 graden en trek ik een dun bloesje aan want ik kan al die hitte niet meer verdragen. Het bezoek komt meestal met dikke truien aan en vind 19.5 graden nog koud. Er zijn foto’s van verjaardagen waar mensen met de jas aan op de bank zitten en dat hoeft natuurlijk niet. Mijn vriendin Margaret wikkel ik wel eens in een woonmantel als we uren bijpraten. Geen mens hoeft te zitten klapperen van de kou en ik ben bedreven geworden in oplossingen creëren en maatwerk..........
 
Annemiek