maandag 14 december 2015

Mijmering 147 Bak zelf mini kerststolletjes in de vorm van kerst brioches

Beste mensen,

Niet met geweld verander je de wereld
maar met een beetje meer hart...

Annemiek
 
147 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Vandaag maakte ik een variatie op kerststol en gaf ze de naam Kerst brioches. Twintig stuks uit een recept. Door de spijs werden de kosten 25 cent per brioche. De spijs weglaten betekend dat de brioches 13 cent per stuk kosten. Per stuk invriezen en je hebt de eerste 20 dagen elke dag een beetje Kerstsfeer bij de lunch.
 
Ingrediënten:
Voor de vulling:
half zakje tutti frutti
handvol blanke rozijnen
pakje amandelspijs
 
Voor het deeg:
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
2 eieren of 1 ei en een eetlepel melk extra
snuf zout
500 gram kwark
ongeveer 1200 gram bloem
2 zakjes bakpoeder
handvol suiker
poedersuiker
 
Werkwijze:
De tutti frutti en de rozijnen in de week zetten in lauw/warm water. Een uur later door het vergiet en de tutti frutti in stukjes knippen. De helft van een losgeklopt ei door de amandelspijs kneden op een diep soepbord. Beide vullingen aan de kant zetten. In een deeg/kom alle deeg ingrediënten met een houten lepel mengen met uitzondering van de bloem. De helft van de bloem toevoegen en kneden. Al knedende meer bloem toevoegen. Als het deeg nog net te nat is de tutti frutti/rozijnen toevoegen met nog wat
bloem en kort kneden. Eventueel meer bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Het deeg uitrollen tot een dunneplak en het spijs in korreltjes gelijkmatig verdelen over de plak. De buitenrand vrijlaten en natmaken met water. De plak strak oprollen en goed aandrukken. Eventueel nog wat bloem over de rol en de rol in dikke schijven snijden. De schijven met wat tussenopeningen op een ingevette vlaaiplaat leggen of een duurzaam stukje bakfolie op de plaat. Bakken in een voorverwarmde oven op 180/200 graden tot lichtbruin. Af laten koelen en eventueel per stuk invriezen.........
 
Tip 2
Vulling kan gevarieerd. Er kunnen walnoten en hazelnoten met rozijnen in het brood als je niet van tutti frutti houd.
Woon je dichtbij de Duitse grens koop dan in het buurland amandelspijs, daar is het veel goedkoper.
 
Mijn leventje...
De Kerst brioches zijn een groot succes. Beter dan een grote stol bakken die dan op moet of weggeven wordt omdat hij je de oren uitkomt. Delen van zo’n stol vries je meestal niet in en brioches wel. Mooie kleine rondjes met een perfecte Kerststolsmaak. Vorig jaar maakte ik mini kerststolletjes maar de uiteinden waren wat hard. Bij brioches heb je dat niet....
Al doende leert men nietwaar...
 
Vandaag wordt Gerry geopereerd tijdens een 8 uur durende operatie waarbij ze bij kennis is. Gerry heeft last van een essentiële  tremor https://www.patient1.nl/encyclopedie/essentiele-tremor Haar handen en hoofd trillen en vandaag wordt er een elektrode ingebracht in haar hoofd. Gerry werkt als vrijwilliger bij het consuminderhuis en geeft handwerk les. Je wil niet weten hoe handig deze mevrouw is ondanks de trillingen. Vandaag gaan mijn gedachten steeds naar haar toe en velen met mij. Ik hoop dat ze zich gedragen voelt door al die mensen die vandaag kaarsjes voor haar branden en hun positieve gedachten naar haar toeseinen.........
 
Annemiek