maandag 16 november 2015

Mijmering 139 Spruitjes/paddenstoelen/puree ovenschoteltje en rijstebrij.....

Beste mensen,

Wees zelf de verandering
die je in de wereld wilt zien...

Annemiek
139 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Winterkost daar krijg je zin in als de wind regenbuien voortjaagt. Spruitjes topinamboer op het menu en rijstebrij met kaneel.......Lekker ouderwets en oh zo lekker. Alvast een stapeltje knolselderij schijven voor morgen mee blancheren samen met de spruitjes.
 
Recept spruitjes met paddenstoelen en topinamboer puree al mag het ook aardappelpuree zijn. In krullen opgespoten middenin een vuurvaste schaal.
Ingrediënten: voor drie personen:
1 kilo spruitjes
1 kilo topinamboer
300 gram aardappels
2 klontjes boter
nootmuskaat
ongeveer 3 dl melk
zout
ongeveer een pond champignons.
 
Werkwijze: Schil de topinamboer en aardappels, was ze en snij ze klein. Zet op met weinig halfvolle melk en zout. Gebruik je alleen aardappels dan met water opzetten. Maak de spruitjes schoon en zet op met weinig water en zout. Breng alles aan kookpunt op hoog gas en laat op laag gas garen. De spruiten vanaf kookpunt 8 minuut garen en dan afgieten. Klont boter erbij en nootmuskaat. Ik
heb de schijven knolselderij met de spruitjes mee gekookt. Die moeten ook 8 minuut daarna uit de pan en afkoelen. Ze komen op het menu van morgen. De topinamboer/aardappels helemaal gaar koken en afgieten. Klontje boter erbij en nootmuskaat en met een scheutje melk of room pureren.
De champignons in stukjes snijden en wokken met iets peper/zout tot ze lichtbruin zijn. Een sinaasappel goed afboenen en de schil raspen. De sinaasappel kan daarna uitgeperst en het sap drink je op.
Sinaasappelschil/rasp en champignons door de spruitjes scheppen in de pan. De puree in mooie golven spuiten middenin een vuurvaste schaal. Links en rechts van de puree de spruitjes scheppen. Wat geraspte kaas op de spruitjes en de schaal in de oven op 200 graden. Er kan appelmoes bij geserveerd worden.......
 
Tip 2
Rijstebrij zelf maken is veel lekkerder ( en goedkoper) dan in pot of pak. Een liter melk aan de kook brengen en 100 gram gebroken rijst toevoegen met 75 gram suiker. In de super is de rijstebrij veel zoeter maar zelfgemaakt kan er best minder suiker in. De melk weer aan de kook brengen en op laag gas de rijst garen. Af en toe roeren met de houten lepel. Als je de melk als eerste opzet en
dan pas het menu gaat koken is de rijstebrij gaar en dik als je aan tafel gaat. Rijstebrij kan warm of koud gegeten worden bestrooit met kaneel........
 
Mijn leventje.....
Ik heb mijn schoondochter Zena overgehaald een maaltje topinamboer te oogsten in de voortuin. Ze kon zich niet voorstellen dat er iets groeide aan die kale stengels met het verschrompelde blad. De riek haalde flink wat topinamboer boven en ze ontdekte dat er een goudmijntje in mijn voortuin ligt. Tja een kok als zij weet wel hoeveel topinamboer per kilo kost. Toen ik haar vertelde dat ze ook nog gratis zijn wilde ze alles weten over de teelt ervan. Oogst wordt steeds weer pootknol en pootknol wordt oogst. Jaar in en uit en wisselteelt is niet nodig.....Op de foto’s zie je goed waarom topinamboer ook wel aardpeer wordt genoemd. Ze lijken als ze geschild zijn op peertjes, zelfs de kleur....
 
Floor de poes doet mee met een onderzoek naar kattenbrokken. Ze heeft zich aangemeld op internet http://smartson.com/nl/pro-plan-kat.html en krijgt anderhalve kilo brokjes thuis gestuurd. Gratis en voor niets. Daar wil ze wel voor testen en ze zal dan ook eerlijk haar mening geven. Ze is gek op Wiskas en als de wekker om zes uur in de ochtend afloopt komt ze de trap op en begint aan mijn slaapkamerdeur te krabben. Wiskastijd.... Als ik het waag naar de plee te gaan en nog eventjes onder de wol te kruipen bijt ze zich woedend vast in mijn hand of arm. Razend wordt ze van dat luie gedoe.....Aangezien ik niet gebeten wil worden sleep ik dit lijf om zes uur maar direct naar de voerbakjes in de keuken en geef haar de geliefde wiskas. We zullen zien of het nieuwe merk net zo in trek is en het is te proberen toch?
 
Annemiek