zondag 1 november 2015

Mijmering 132 Hergebruik van snoeiafval naar mand en krans....

Beste mensen,

Het verleden is voorbij
en de toekomst een illusie
Je leeft maar een dag.....

Vandaag!
Maak er een feestje van...

Annemiek.
132 Consumindermijmering 2015.
 
tip.
Plannen voor het nieuwe moestuinseizoen 2016 start in de late herfst van 2015. Het kippenhok wordt gesloopt en alles hergebruikt. Het prachtige Heras hekwerk  wordt op maat gezaagde klimrekken voor klimbonen, peulen klimcourgettes enz.... Ze zijn op borderbreedte en met de pinnen onderaan prik ik ze zo in de grond. Een paaltje erlangs aan de hoeken en het staat stabiel. Omdat ik wisselteelt toepas kunnen de rekken met weinig moeite verplaatst worden en in wintertijd tegen het muurtje zo opgeruimd. Bij hekwerkbedrijven hebben ze vaak stukken hekken dus vraag ernaar. Ook weet ik dat ze oud hekwerk mee terug nemen als ze nieuw hekwerk plaatsen. Vaak wordt dit tweedehands verkocht aan iets meer dan ijzerboer prijs. Ik kocht eens voor de volkstuin hekwerk 1,50 euro de lopende meter inclusief palen. Voor rond de 200 euro een hekwerk rondom de hele volkstuin. Misschien brengt het je op een ideetje voor klimrekken in de tuin of een poortje.........vragen staat immers vrij bij de hekwerkbedrijven.
 
Tip 2
De hedera werd hier en daar gesnoeid en met de hoop snoeiafval werd een oude krans bekleed. De krans was nog van Pasen. De zware takken als ondergrond om maar de krans bedekt te hebben. Daarna de fijne takjes en blaadjes met als slot hier en daar een bloeiend hedera takje ertussen gestoken. Leuke buitendecoratie van snoeiafval.......
Tip 3
De wilde wingerdbladeren zijn gevallen en de twijgen inmiddels houterig zijn pracht materiaal om een mand van te “vlechten.” De twijgen zijn het best te verwerken direct of een dag na het snoeien. Dan zijn ze nog buigzaam........ Een velg van een fiets is perfect voor dit doel en de spaken werden eruit gehaald. Een stukje spandraad werd aan weerszijden door een spaakgaatje gestoken en vastgezet ( zie foto). Ik heb de fijne twijgen apart gelegd en de grove werden als ondergrond gebruikt om de velg grotendeels te bedekken.
Met wikkelklos de twijgen vastzetten rond de velg en daarna het spandraad dat dienst doet als rand van de mand.( zie foto).
Tot slot de fijnere twijgen als afwerking gebruiken. Ze zijn zeer soepel dus goed te verwerken rond de aanhechting van de spandraad. Een stukje fijn gaas werd aan de binnenkant van de mand vastgezet met een stukje wikkeldraad aan de rand. Vervolgens in model gebracht met handschoenen aan en opgerold vastgezet aan de onderrand van de mand. Nu de achterwand nog en vullen........Dat komt morgen.........
 
Mijn leventje....
Het kippenhok ruimen werd een hele verbouwing want de wilde wingerd zat door gaas verweven. Gaas en wortels stengels en spandraad moest verwijdert en mijn zoon Samir en ik hebben er twee dagen werk aan gehad. De hele afrastering tussen buur en mij is vrij van klimplanten en dat moest eens gebeuren. Samir heeft het nachthok van de kipjes geruimd en onder het pannendakje had een eekhoorn pindanootjes gespaard een walnoot en wat eikeltjes. Zo vertederend die wintervoorraad die geruimd moest worden. Ik zal wat doppinda’s leggen in de buurt waar de voorraad lag. De palen moeten nog afgezaagd van de ren en dat gebeurd morgen. Er is meteen een flink stuk moestuin bij waar de ren en het nachthokje stonden. Goed bemeste aarde waar de groente beslist goed zal groeien. De gevallen bladeren komen op de aarde en wat kalk waarna het later omgespit zal worden. Elke keer een stukje.........dan breekt het lijntje niet en werk ik de winter door met voorbereiden voor de lente en....moestuinseizoen 2016.
 
Annemiek