maandag 26 oktober 2015

Mijmering 130 Mexicaanse tortilla's

Beste mensen,

Geluk is
vrede hebben met hoe je bent....

Annemiek
130 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Snel klaar pittig en goed vullend zijn Mexicaanse Tortilla’s.
De wraps maak je zelf lekker vers en gewoon proberen. Door de foto’s goed te bekijken lukt het beslist.
 
Ingrediënten:
Blikje mais
blikje kidneybonen
stuk goedkope kaas
1 ui
3 tenen knoflook
eventueel een spaans pepertje zonder zaden.
tex/mex kruiden
pakje tomato frito
 
Voor de wraps:
Bloem
snuf zout
1 ei
water
 
Werkwijze:
Draai de blikjes open en laat uitlekken. Snipper ui en knoflook. Rasp de blok kaas. Wat je over hebt aan kaas kan in zakjes in de vriezer voor volgend gebruik. De ui fruiten en even later de knoflook toevoegen en de uitgelekte bonen/mais plus twee theelepels tex/mex kruiden en een half pakje tomato frito. Geen zout want die zit genoeg in de kaas en de kruiden. Er kan een gesnipperd spaans pepertje bij zonder zaden en op het laatst met gas uit een handvol gerapte kaas waardoor het geheel bindt.
 
De wraps maak je als volgt: Bloem met snuf zout in een kom en een ei. Doe maar wat lauw water erbij en roer klontjesvrij met de garde. Het beslag moet net iets dikker zijn dan melk. Neem
een koekenpan met teflon dat werkt het best. Iets olie erin en beslag dat je direct laat uitlopen door de pan schuin te houden. De wrap wordt daardoor superdun. Is de wrap te dik dan moet het beslag dunner of minder beslag. Je ziet de wrap van kleur veranderen als hij gaar is. Keren met een pannenkoekmes. De wrap mag hier en daar heel licht bruin zijn maar liever blank laten.Proberen maar... en als je het onder de knie hebt hoef je nooooooooooit meer die vieze kant-en-klaar te dure wraps te kopen... De pan met een kwastje olie insmeren is ook een optie als je het wrap bakken beheerst.
 
De wraps niet stapelen maar op verschillende borden leggen of gewoon op het werkblad. De wraps bestrooien met iets kaas en een lijntje vulling erop. Zoals je op de foto ziet niet teveel vulling anders stroomt het aan de zijkant eruit. Dichtklappen en in een ingevette vuurvaste schaal leggen dicht tegen elkaar. Bestrooien met kaas en in de oven op 200 graden tot de kaas gesmolten is. De tortilla’s  kan je van te voren maken en kant en klaar afgedekt met alu folie in de ovenschaal wegzetten. Omdat ze weer helemaal op moeten warmen zet je de oven op 180 graden. De folie een half uurtje op de schaal laten om door en door op te warmen. Daarna de folie wegnemen en de kaas laten smelten en bruinen.
 
 
Tip 2
De doorzichtige snijplanken van glas zijn geweldig om een open geslagen kookboek onder te leggen. Mijn kookboek/verhalenboek ETEN UIT DE EERLIJKE MOESTUIN wordt regelmatig gebruikt in de kookworkshops van het consuminderhuis en blijft schoon op deze manier.
 
Mijn leventje....
Er worden al cadeautjes gekocht voor de Kerst en sinterklaas en wat je hebt uit aanbiedingen, tweedehands winkels via vrienden doorgeschoven hoef je niet meer te kopen en kan in de cadeaudoos ergens diep onderin je geheime kast. Mijn boeken zijn geliefde cadeautjes ( De eerlijke moestuin en eten uit de eerlijke moestuin) weet ik en voor 17,95 te koop via mijn blog of bij BRUNA bol.com of waar dan ook in boekhandels. De titel opgeven en voilà. De boeken zijn nooit uit want het zijn naslagwerkjes. Als je in de buurt woont zal ik het ook nog signeren met mijn hanenpoten..... Je wordt heel blij van werken met en lezen van de boeken weet ik uit reacties.
 
Vandaag ben ik met mijn zusje Gerry op stap geweest......lekker winkelen dat vindt ze leuk al kopen we haast niets maar doen markonderzoek. We gaan beiden voor duurzaam en om mijn portemonnee zit een postelastiek om me eraan te herinneren dat ik eigenlijk niets wil kopen en alles al heb. De commercie trekt zelfs mij wel eens over de streep al herken ik alle verkoop truukjes. Ik heb een echt goede pincet gekocht van een goed merk en dat merk je wel. Tien euro maar elke euro waard. Verder een shirtje maar dat kreeg ik van mijn zus cadeau. Ik heb haar op een lunch getrakteerd en een kop koffie en is het helemaal goed. Zussendag is weer ingevoerd en we hebben de trein genomen naar Roermond. De OUTLET bekeken en ik had daar een beeld van in mijn hoofd dat helemaal niet klopt. Ik dacht aan een tent met marktkramen en bergen kleding uit het jaar toebak op hopen neer gegooid. Wie denkt er aan Gaasstra Gucci Joop enz......Een dorp vol chieke winkels met bankjes rondom en kramen eten. Geen enkele grote maten winkel. De grootste maat was 42 of zo en de verkoopsters waren van die figuurtjes die alleen sla eten en een flesje water. De dikkerds moeten dus bloot verder leven. Er liepen heel veel mensen met grotere maten depressief te wezen zag ik en busladingen vol Japanners en Chinezen. Ik ga wel naar mijn vertrouwde zaak in Heerlen waar ik in de opruiming hoge kwaliteit kleding kan kopen die past en ook nog voor een “ZEEMAN” prijsje.......We hebben de stad bekeken en een terrasje gepakt. We hebben heerlijk gelachen om al die rubens figuren die wanhopig door die OUTLET liepen en het was weer zalig met mijn zusje een dag door te brengen........
 
Annemiek.