zondag 11 oktober 2015

Mijmering 123 Herfst ovenschoteltje en herfst klusjes....


Beste mensen,

Bij ware vriendschap
is een stilte nooit pijnlijk....

Annemiek
123 Consumindermijmering 11 oktober 2015.
 
Tip.
Aan het einde van de herfst bekijk ik wat lukte afgelopen jaar en maak al planningen voor komend tuinseizoen. De laarsjes waar ik voorheen sla in teelde staan veel leuker met huislook en mos. Ik doe er niets aan. Huislook is winterhard en alleen tijdens hittegolven giet ik een beetje. De laarsjes zorgen voor menige glimlach en de natuur maakt er gratis komende jaren kunstwerkjes van......Met de grillige keien kwam het ook goed. In de uitsparingen wat aarde ( 2 cm is genoeg) en huislook. Er kwam vanzelf mos op groeien en hoe mooi maakte de natuur verder gratis deze decoratie. Misschien een ideetje?
 
Tip 2
De salie werd afgeknipt bijeen gebonden en in het trappenhuis opgehangen.... Droog donker en luchtig.......Na zes weken in potten met schroefdeksel opslaan voor de thee als je verkouden wordt.
 
Tip 3
Door de tuin wandelend vond ik nog wat melde zaad en komkommerkruidzaad.......voor gratis oogst 2016......Onder het afdak kleurde moeder natuur de herfst en ik kan er uren zitten met een boek en een woonmantel aan in de zonneschijn om te mijmeren en zegeningen te tellen en de moeheid weg te werken.......In stilte de pracht heilige boontjes doppend die te drogen hingen. (Met wat fantasie lijken het engeltjes zie je dat?) De boerentenen en de kievietboon. De zaden gingen 24 uur in zakjes in de vriezer om eventuele bonenkever eitjes te doden. Ik hoop dat we een zonnige herfst krijgen want er moet nog veel gedroogd aan de planten. Om dit te versnellen werden de bonenplanten uit de grond getrokken en bleven hangen aan de afrastering.......De bladeren hangen al op half zeven zag ik.
 
Tip 4
Het is nog te vroeg maar ik kon het niet laten wat topinamboer te oogsten. De vorst moet er nog over en worden ze zoeter maar hoe lekker zijn ze nu al.......Er is chioggia aardappel ui en heb  Ik van al die weelde een pompoen ovenschoteltje gemaakt........Heel simpel maar zo lekker...
 
Ingrediënten:
Enkele topinamboerknollen en/of aardappels
stuk pompoen
bietjes of chioggia
2 uien
knoflook kan ook nog
olijfolie
zeezout.
 
Werkwijze:
De bietjes of chioggia schillen en in kleine stukjes snijden ( ze garen niet zo snel). Aardappels schillen of afborstelen en iets groter laten dan de bietjes. Topinamboer altijd afborstelen want schillen is niet te doen door de grillige vormen. De pompoen kon deze keer met schil, snij maar in nog grotere stukken dan de rest want pompoen gaart het snelst. Door in verschillende grootte de groenten te snijden is alles toch tegelijk gaar. De uien in ringen en eventueel knoflooktenen in snippers.
Alle groenten in een ovenschotel en olijfolie over de groenten sprenkelen. ( twee kleine eetlepels) In de oven op 200 graden met folie erover om het garen te bevorderen. Na een half uur de schotel uit de oven nemen en de olie die onderin zakte weer bovenop de groente sprenkelen. ( gewoon de schaal schuin houden en in een kommetje “afgieten”)  Het laatste half uur de folie eraf zodat de uien bruinen. Elke oven is anders dus even prikken in de groente af en toe........Op je bord kan er versgemalen zeezout overheen.
 
Mijn leventje....
Het menu kostte wederom alleen de olie en het zout. Al is de pompoen gegroeid van plant tot pompoen op de heuvel in Duitsland... ik heb de plant wel geteeld uit het zaad en naar de heuvel verhuisd. Aardappel topinamboer chioggia en ui zijn uit eigen tuin. Zelf biologisch groenten telen maakt kritisch dus de olijfolie is ook biologisch en kost wel wat. Ik ben er zuinig mee en met twee flessen kom ik een jaar uit. Tijdens mijn leven ben ik van geen varkensvlees ( gehuwd met een mohammedaan) naar vegetariër gegroeid. Als ik het geld ervoor heb koop ik biologische producten en ik koop niet zoveel dus kan het meestal wel......Als de vorst is gekomen begin ik pas aan de boerenkool en de pastinaken. De zuurkool en snijbonen in het zout doen het goed en eenmaal per week komt er een schoon katoenen dekje op. Nog eventjes..........Er zijn twee manden aardappels waar ik wat appels tussen heb gelegd want appel voorkomt uitschieten van de aardappels. Gemengd met topinamboer doe ik lang met die aardappels en er zijn twee soorten. Kruimig ( rode Desiree) en bintjes. Er is pompoen waar nog vele recepten van komen.........en een variatie op de soep die ik eerder doorgaf is een scheutje sinasappelsap toevoegen aan het eind en een stukje gember toevoegen vanaf het begin......
 
De oude kolenemmer heeft een flink gat in de bodem maar mag nog heel lang mee. Ik heb er een aluminium deksel in gelegd die klem zit op de bodem. Mooi toch? Hergebruik.... Al die oude gebruiksvoorwerpen hebben een verleden en daardoor een ziel. Ik ben niet van de IKEA en de wegwerp zoals jullie weten. De oude keukentafel waar ik rond de jaarwisseling de oliebollenolie over kieper gaat al voor het tiende jaar mee....zomaar in weer en wind. Door de olie wordt het hout waterafstotend. In de winter trekt de tafel een beetje uit model met een spleet in het blad en in het voorjaar komt dat weer goed. Er gaat soms een stoel weg als ik erdoor dreig te zakken en komt er weer een aangewaaid. De heerlijkste stoel kwam van de overbuurman die hem niet mooi meer vond. Er waren wat rotanstengels losgeschoten... Er ging een natte dweil op dagenlang en heb ik de toen zachte rotanstengels weer ingestopt. De stoel staat er alweer voor het derde jaar en zal het komende jaar ook wel nog meegaan. Nee ik sla geen rotan stoelen in de schuur op....geen plaats en in de winter zit ik evengoed buiten met een woonmantel en deken als het nodig is. Ik leef in de tuin........en als de buurhuizen de achterdeuren al tijden dichthouden staat die van mij nog steeds open. Ik werk met de zon........In de ochtend was het 16.5 in de woonkamer en
hoeft de verwarming niet aan... Ik ga immers de zon opzoeken en werken in de tuin. Diertjes doen dat ook zo, dik aangekleed komt dat goed. De glasgordijnen open was het in de woonkamer 17.5 graden door de zon die gratis opwarmde. De woonmantel aan is dat voldoende maar dat is mijn persoonlijke mening.......
 
Afgelopen vrijdag kwam Jeanneke op bezoek helemaal uit Dokkum. Ze was benieuwd naar ons consuminderhuis en ja dat huis moet je ZIEN. Door de lange reistijd kon ze niet de drukke donderdag meemaken en werd het de veel stillere vrijdagmiddag. Wel zo rustig voor een rondleiding en veel gesprekstof door te nemen........ Jeanneke bracht lapjes mee en nog wat cadeautjes en viel pardoes middenin de kookworkshop. Ze schreef op haar blog hoe ze deze dag heeft ervaren en Jeanneke komt zeer zeker terug.  Wie weet wordt er een zaadje gezaaid wat consuminderhuis heet. Kijk je even mee op haar blog?   http://dezondagssteek-jeanneke.blogspot.com  waar ze beschrijft hoe haar bezoek is bevallen........
 
Annemiek