zondag 4 oktober 2015

Mijmering 120 Pompoensoep, pompoen reifkoekjes en hortensiakrans wikkelen.

Beste mensen,

Wees een kleurend herfstblad in zweefvlucht,
wees een glimlach deel van een wonderlijk bestaan,
van samenzijn en kransjes maken van zomersouvenirs...

Annemiek


 

 
 

120 Consumindermijmering 2015.

Tip.
De pompoenen zijn geoogst op de heuvel in Duitsland bij onze sponsor. Enkele pompoenen zijn achter gebleven, ze moesten nog een paar weekjes groeien maar een kleine 70 stuks hebben hun weg gevonden naar ons consuminderhuis. De grote vier asser aanhangwagen van de familie sponsor kwam eraan te pas en we
tellen weer onze zegeningen. Als ik bedenk dat uit een pompoen een pan soep, een maaltijd pompoen reifkoekjes en 30 potten pompoen marmelade werd gemaakt afgelopen weekend raak je de tel kwijt wat er voor waarde op ons pleintje ligt.........We bewaken de rijkdom en starten aanstaande vrijdag met pompoenmarmelade leren maken in de kookworkshop. Voor ieder die de moeite neemt om te leren en mee te doen is er een pompoen mee naar huis. Morgen in de mijmeringen het recept van pompoenmarmelade.........Pompoenen zijn op dit moment heel betaalbaar op de markt en misschien in je tuin of bij vrienden die er geen weg mee weten. Je vraagt je misschien af of elke pompoen te eten is? De meeste wel.......( de niet eetbare zijn in Nederland niet te krijgen) al smaken ze niet allemaal even lekker. Probeer gewoon een stukje en als het niet bitter is is het helemaal goed. Sierkalebas is niet eetbaar en voor de sier.......

Onze pompoenen zijn de zesde generatie en je ziet dan ook dat de soorten met elkaar verweven zijn. Er zijn nog maar enkele zalmkleurige pindapompoenen waar ik mee begonnen ben zes jaar geleden. Door kruisbestuiving door insecten krijg je vermenging van soorten. De knobbels zitten nu ook op de blauwe soort die meer groenig is geworden. Ik zal de meest zuivere naar mijn huis halen om verder na te rijpen en zaden te oogsten en komt hopelijk de zevende generatie weer op de heuvel in 2016.........We zijn er heel dankbaar voor want je kan natellen hoeveel gezinnen een jaar lang elke week een pot marmelade op tafel zal hebben of pompoensoep of taartjes of pompoen in de oven en en en....... Daar doet de sponsor het voor...........

Komende week gaan we vooral de recepten maken... delen en weer nieuwe recepten uitproberen..........Doe er je voordeel mee.

Pompoen reifkoekjes....( van een beschadigd exemplaar dat ik redde door directe verwerking)
Een part pompoen ( of een kleintje) eventueel van schil ontdoen ( als de schil hard is) en de zaden verwijderen. De pompoen raspen totdat je een hoopje hebt zoals op de foto. Een ei erbij snuf zout en wat bloem. Mengen en eventueel nog bloem toevoegen maar niet te droog maken, het prutje moet net samenhangend zijn.  In een wok iets zonnebloemolie en hoopjes van de pompoen prut in de hete olie leggen. Even op hoog gas en de reifkoekjes voorzichtig met een spatel losmaken van de bodem. Op laag gas garen omkeren en weer garen. Niet te donker laten worden dan worden ze droog en taai....

Tip 2 Pompoensoep.
Pompoensoep moet vooral naar pompoen smaken met een beetje wortel omdat de soort die we teelden goed bij wortel past.
Ingrediƫnten:
Pompoen en wortel
een derde wortel op twee derde pompoen.
groente bouillon poeder of bouillonblokken
scheutje witte wijn
bosje verse peterselie
wat room of koffiemelk.

Werkwijze:
De soeppan werd voor twee derde gevuld met stukken pompoen en een derde wortel. Een liter water erbij is even voldoende. Drie groentebouillontabletten en wat peper toevoegen. Aan de kook brengen op hoog gas en op laag gas garen in ongeveer 20 minuut. De blender erdoor en een scheut witte wijn of sherry. Een bosje peterselie fijngeknipt erdoor roeren. Als de soep te dik is kan er iets water bij. Even proeven of er nog zout/peper bij kan en op het bord of in de soepkop wat room toevoegen.

Tip 3
Hortensiakrans.
De oude vergeelde krans moest al tijden vernieuwd maar ik had geen hortensis en zie........ze kwamen op mijn weg. De oude krans werd afgewikkeld en het wikkeldraad kwam op een klosje. Er kan niet veel mis gaan bij hortensia wikkelen als de stelen van de bloemen maar naar rechts wijzen en je begint op tien voor tien ( bedenk dat de krans een klok is) Werk tegen de klok in. Probeer de dikte van de krans gelijk te houden en leg elke keer twee bloemen tegelijk op de krans. Een aan de buitenzijde en een aan de binnenzijde van de krans en zie je geen open plekken aan het einde van je werk. Zoals je ziet is na de eerste wikkelronde de krans niet overal gelijk en werd een tweede rondje gewikkeld. Je ziet bij hortensia daar niets van want de wikkeldraad verdwijnt tussen de bloemetjes. Een ophanglusje is zo gemaakt van een dubbel stukje wikkeldraad.


Mijn leventje....
Op de valreep kreeg ik van Marie-Jose wat hortensia uit de tuin van haar vader. We zijn het huis gaan bezichtigen waar de inboedel nog instaat en ik voelde de sfeer die het oude huis met me deelde. De woonkeuken en de oude tafel waarop deeg gemaakt werd en zoveel groenten verwerkt uit de moestuin. De generaties van de familie die er woonde hadden een goed leven. De beschutting van de oude muren de grote schuur waar ooit koeien stonden en een uil heeft gewoond de laatste jaren toen de stilte neerdaalde. We dwaalden er wat rond en het voelde alsof het huis er vrede mee had dat het van eigenaar wisselde. Gelukkig heeft de nieuwe eigenaar van het huis oog voor de schoonheid en zal niets verloren gaan in ikea stijl die daar niet hoort. De terrazzo vloeren worden gerestaureerd  en alles behouden wat met zoveel zorg werd onderhouden. De mooie nog goede stukken van de inboedel gaan naar ons consuminderhuis en naar mensen die een nieuwe start maken. Hergebruik wat zo lang de mensen dienden die in het huis woonden. Uit de tuin kreeg ik de gedroogde hortensia en kon ik de vergeelde krans opnieuw wikkelen voor mijn woonkamer. Ze brachten de beschutte sfeer mee van de tuin achter dat prachtig huis die nu nog jaren lang in mijn huis aanwezig zal zijn.... Dankjewel Marie-Jose...Groot geluk zit in de kleine dingen...


Annemiek