zondag 13 september 2015

Mijmering 111 Zelf tomatenketchup maken, herfst ratatouille en betaalbare vakantie in Zeeland.


Beste mensen,

Er is een liefde ingebouwd in heel de natuur
Je hoeft er alleen maar oog voor te hebben....

Annemiek
Consumindermijmering 111  2015.
 
Tip.
Een fiets vakantie in Zeeland is een weelde in september. Schouwen Duiveland op z’n mooist als de scholen weer begonnen zijn. De stilte en prachtige wolkenflarden die me dagelijks vertelden dat na regen zonneschijn komt. Het platte land waar de herfst al voelbaar is. Het hoeft niet veel te kosten......hoeveel....dat bepaal jezelf.
 
De NS heeft korting abonnementen waardoor je o.a. in daluren en weekend met 40% korting kan reizen voor 50 euro per jaar. Ben je boven de 60 dan kan je 7 keuze dagen vrij reizen erbij kopen voor 24,50 euro. Kost je dus 74,50 euro totaal maar dat heb je er al uit met een retourtje Zeeland of zo. Als je bekijkt dat een enkeltje Goes 42,67 kost en weer terug een week later voor dezelfde prijs is toch 85,34 euro. Dat is al meer dan het dal uren abonnement kost. En heb je nog steeds 5 vrij reizen dagen en die korting van 40% op elk treinkaartje inclusief drie vrienden die ook korting krijgen. 
Heen en terug naar Goes heb ik met de extra keuzedagen gedaan dus kostte me niets deze keer. Alleen de bus ( OV pinpas is ook te gebruiken in Zeeland) van Goes heen en weer naar Renesse. En van Heerlen heen en weer naar Landgraaf.
 
Een mini appartementje huren bij De Vlinder kost: Prijs voor 1 persoon 6 nachten zonder ontbijt Euro 215,00 . Toeristen belasting en Gemeentelijke heffingen 1 x 6 x euro 1,60 is euro 9,60.  Samen: euro 224,60. ( overgenomen van de nota)  http://www.huizenverhuurdevlinder.nl/ 

Dat ontbijt van tien euro per dag neem je niet en regel je zelf want er is een koelkastje in het appartementje. Er is een koffiezetapparaatje ( voor pads) en wat serviesgoed. Er is een goed bed ( maat twijfelaar) een platbeeld TV aan de muur, schoon linnengoed en een fijne douche toilet en wasbak met frisse handdoeken die eventueel elke dag worden verwisseld. ( hoefde voor mij niet) Alles in het klein aanwezig. Je kan er alleen niet koken maar dat hoeft niet direct. Er was wel een magnetron.......  
 
Een pot Nivea crème als dagcrème en voor de schrale plekjes na het fietsen en een beetje op een velletje closetpapier is een prima oogschaduw cleaner. Een klein flesje shampoo mee van thuis voor haar en lijf en om een bh tje uit te wassen in de wasbak. Van het laatste restje heb ik alles schoon gemaakt voor ik vertrok. Tandpasta en make-up en de föhn moet met mijn weerbarstig haar. Een mooi setje kleding en verder gemakkelijke stretch broeken en katoenen shirtjes. Een regenjas en een fleecevest en het ponnetje plus ondergoed. Alles in een klein rolkoffertje en een rugzak waar ook een klein schoudertasje in zat. De stok heeft me geholpen waardoor vele reizigers me hielpen in en uitstappen en op elk station is tegenwoordig een lift.
 
Bij de jumbo in Renesse werden broodjes gekocht boter en kaas en wat fruit. Hetzelfde als ik thuis zou kopen. Het brooddoosje en de thermos hergebruikt elke dag voor de meegenomen lunch en een flesje water mee in de fietstas en wat fruit. De fiets huren kostte 53 euro voor zes dagen en het was een elektrische fiets met een zware accu ( tandem accu) die ik nooit heb leeg gereden al fietste ik gemiddeld zes uur per dag. Ik heb tweemaal ergens een kop soep gegeten en viermaal kibbelingen bij de beste zaak van Zeeland De Vischmarkt in Renesse. https://www.facebook.com/Vischmarktrenesse 
 
Kwaliteit en prijs zijn daar zeer in verhouding wat betreft de vis (maar niet met de drankjes.) Je had er een maaltijd aan met wat fruit. Tja en daar nam ik geen drankje bij want een flesje fris of biertje kost al snel 3,25 en daar begin ik niet aan met een flesje water in de fietstas. Wel koffie gedronken hier en daar op een terrasje zelfs met gebak en de krant gelezen bij Heerenkeet waar altijd kranten zijn.  http://www.vvvzeeland.nl/nl/vakantie/restaurants/32334/de-heerenkeet/schouwen-duiveland/kerkwerve.

Maar de mooiste momentjes waren toch op een bank met het meegenomen broodje.  Het wordt zo duur als je zelf wil......... Mijn souvenirs zijn oesterschelpen die ik zelf heb geraapt en nu op de tuintafel liggen als herinnering.........Op de foto’s zie je hoe mooi Zeeland kan zijn in september.......
 

Tip 2
Van 2.5 kilo tomaten kan je vier potjes tomatenketchup maken. De tomaten heb ik van Petra gekregen die de plantjes op kweekte uit zaad van een gewone tomaat. 21 planten heeft ze geteeld die bergen tomaten brengen dus deelt ze uit. Ik maakte er tomatenketchup van.  
Recept tomatenketchup:
Ingrediënten: ( voor een kilo tomaten)
1 kilo tomaten
150 gram uien
scheut wijnazijn of balsamico ( ongeveer 100 ml)
50 gram suiker
theelepel zout
theelepel paprikapoeder
wat gemalen peper
mespunt kruidnagelpoeder
eventueel 1 theelepel tabasco
potjes met schroefdeksel.

 
 

 
Werkwijze: Maak de potjes goed schoon eventueel met soda en spoel na. Snipper de ui en ontvel de tomaten... door ze een minuut in kokend water te leggen vallen de schilletjes zo van de tomaten. Verwijder de harde steelaanzet en snijdt de tomaten in vieren. Doe alle ingrediënten in een grote pan en laat vanaf kookpunt 45 minuut sudderen op half laag/hoog gas. Zoals je ziet had ik een pannendeksel met een gaatje zodat de damp kon ontsnappen. De deksel iets schuin zetten kan ook. In ieder geval moet de saus indikken en als dat na 45 minuut nog niet voldoende is dan even op hoger gas zonder deksel verder in laten dikken. Wel erbij blijven en regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.......Pureer de ketchup met een blender en giet kokend heet in de potten. Deksel erop en de potten een dagdeel op de kop zetten.......Smaakvariatie: Voeg tijdens het koken kerrie toe en je hebt kerrie ketchup.

Doen met wat er is om de extra vakantie uitgaven weer te compenseren. De Italiaanse bietjes ( chioggia) zijn oogst klaar plus de paprika tomaten pepertje wortels aardappels ui en courget. Wat kruiden zijn altijd wel in de tuin aanwezig en staat herfst ratatouille op het menu. Alle groenten schoonmaken wassen en in grove stukken snijden. Iets olie in de pan en de gesnipperde ui fruiten. Even later twee gesnipperde knoflook tenen mee fruiten. De resterende ingrediënten erbij en op hoog gas tot


kookpunt verwarmen en op een klein pitje beet gaar stoven. 20 a 30 minuten is meestal voldoende. Het pepertje zonder de zaadjes of een zaadje.
 
Tip 4
De oranje lampionnetjes werden van de plant (Physalis ) geknipt en aangeregen aan dubbel naaigaren. Met een naald door het steeltje gestoken en opgehangen aan de staande lamp bij de andere droog boeketjes. Dat brengt fleur in huis in herfst en winter en is mijn zomersouvenir........Kost niets en de lampionnetjes blijven wel driekwart jaar op kleur.........
 
 

Mijn leventje.....

Ik liep natuurlijk weer tegen een zwart schaapje aan in Zeeland. Die komen altijd mijn kant uit en ik heb ze zeer lief. Heerenkeet ken ik nog uit de tijd toen het  een oude kroeg was en er vele diertjes in en uit liepen waaronder een zeer bejaarde poes en kipjes en het was er toen een beetje smoezelig. Nu is er een grote kas voor gezet een soort wintertuin en het oude huis verscholen achter al dat glas en de horeca loopt er als een trein. Het blijft een mooi plekje waar het staat dat wel. Meegaan met de tijd brengt eurootjes in het laadje want de meeste mensen zijn niet als Annemiek. Ik ben nog langs het Bokkenbosje gegaan aan de meeldijk naar mijn geliefde huisje en daar woont momenteel wel een “Annemiek” in want het was in ere in de oude staat terug gebracht en dat deed zo goed.  De zee en de wolken komen en gaan en de “duunen” waar de hop nu volop aanwezig is. Het naaktstrand zonder blootje in de wind was er ook nog achter het “geheime” hekje wat alleen ingewijden vinden en hij die de sla laat groeien ben ik meermaals tegen gekomen in dit prachtig land.

Een week zonder groenten was vreemd maar kan en werd weer goed gemaakt toen ik weer thuis was.......Doen met wat er is en de tuin rond dwalen met mijn mandje bracht weer een gratis menu van hoogstaande kwaliteit waarvan mijn zoon ook nog mee kon eten.........


Annemiek.

ps als extraatje zal ik wat reisschrijfsels elke dag meesturen......

Zondagochtend 11.30 uur en de kerkdeuren gaan open. De mis is uit. De oudere generatie gekleed in zwart en grijs. De lak pumpjes en de dophoed. Gesterkt door hij die de sla laat groeien. Hij is overal tegelijk en ik ben hem nog tegen gekomen ergens bij de zee langs het schelpenpad waar de hop groeit en de wind met de wolken speelde....in dit prachtig land.

Op mijn hoofd plakt het een beetje van driemaal nat geregend en weer gedroogd en dat mag. Als ik maar blijf fietsen komt het goed... De eenzame fietser in het rode jasje tussen al die kleuren groen en aarde tinten op dit moment. Ik hou van de herfst....ik BEN herfst met altijd wat weemoedigs maar ook zegeningen tellend. Er is zoveel wat bleef... alleen al nog steeds te mogen fietsen en plekjes bezoekend o.a. waar mijn zoon 33 jaar geleden vliegeren leerde van zijn ma op het strand....Dit land heb ik zo lief en mezelf beloofd er weer terug te keren.