dinsdag 25 augustus 2015

Mijmering 107 Geranium stekken, courgettes graveren en een berg geroosterde groenten op het menu...


Beste mensen,

Hoop is de kracht om opgewekt te zijn
in omstandigheden waarvan we weten dat ze hopeloos zijn......

Annemiek
107 Consumindermijmering 25 augustus 2015.
 
Tip.
De nazomer brengt oogst in huis en zaden verzorging voor moestuin seizoen 2016. De pracht kleurende pepers worden aangeregen en de groene pepers kleuren binnenshuis best nog rood.  Gedroogde pepers waar je in de keuken wel weg mee weet. Voor nu zijn ze vooral decoratief. Prik bij het aanrijgen met de naald door het steeltje in het dikste deel net boven de peper. Pepers zijn nu ook voor weinig te koop op de markt.
 
Tip 2
Om zaad te zeven komen vergietjes met verschillende grootte van gaatjes en fijne zeven van pas. Het rucolazaad en de duizendschoon door de fijne zeef. Duizendschoon kan direct nu in een zaaigeultje gezaaid worden want de plant is tweejarig en worden de zaadjes voor de winter nog mooie planten. Ze hebben nog enkele maanden voordat de groeistop valt en de winter deert hen niet. Volgende zomer gaan ze bloeien. Het rucola zaad kan ook nu gezaaid worden om in de late herfst en begin winter nog bladoogst te geven. Deze slasoort met nootachtige smaak zal in koele temperatuur minder snel doorschieten. Meestal heb ik in de late herfst er een rauw stamppotje van........als je nog eventjes zaait heb jij dat ook....
 
Tip 3
Het pastinaakzaad werd gezeefd door het vergiet met grote gaten. Pastinaakzaad is een jaar kiemkrachtig dus laat ik elk jaar enkele pastinaken staan, het voorjaar in. In het tweede jaar schieten ze door, gaan bloeien en vormt zich het zaad. Gratis oogst voor 2016.
 
Tip 4
Het is me wederom gelukt om zaad van de Friese woudbonen te oogsten. De zesde generatie of zo, eens gekregen van Jantsje. Gewoon enkele bonenstruikjes laten staan en de bonen laten rijpen en drogen. Dat kan het beste met de vroege teelt zodat de bonen tijd krijgen voor groei, rijpen en drogen. Al dat biologisch zelf geteeld zaad is de oogst voor 2016 en naar mijn mening goud waard....Het staat nu binnenshuis zodat de wind er niet mee vandoor kan gaan en als binnenkort de nachten koeler worden met dauw staat het zaad droog en veilig. Er komen nog vele klim zaadbonen bij want die moeten nog drogen aan de staken........
 
Tip 5
De mooiste bolcourgettes worden gegraveerd met een houtguts http://www.petervanginkel.nl/cat/1779/houtguts ( zie link voorbeeld) Ik heb al jaren een speelgoedsetje houtguts, eens ergens op een rommelmarkt gekocht voor een prik en die doen het ook. Graveer heel voorzichtig want de vrucht moet aan de plant blijven. Graveren is beschadigen en de plant maakt lidtekenweefsel aan dat beige van kleur een pracht motiefje zal vormen. De bolcourgette met hart wordt wellicht soepkop voor courgettesoep of gevuld met champignon/courgette vulling in de oven. Voorlopig mag de courgette doorgroeien en herstellen van de ingreep en blijft aan de plant. Als het lidtekenweefsel is gevormd kan de courgette als herfstdecoratie op het stoepje en bij koude nachten eind september/oktober naar binnen. Ze kunnen bewaard blijven tot maart.....en ja het zaad dat erin zit is de oogst voor 2016, helemaal voor nop. 

 
Tip 6
Het ging mis met een bolcourget en tijdens het graveren brak het steeltje van de plant. Ma natuur zette hiermee geroosterde groenten schoteltje op het menu.
Ingrediënten:
Kleine courgette
bakje champignons
paprika
2 aardappels of 3 kleine
kruiden zoals tijm/lavas
olijfolie
 
Werkwijze:
De courgette met schil in stukjes snijden. De champignons afborstelen, kort afspoelen en roerbakken in iets olijfolie. De courgettestukjes erbij en peper/zout. Paprika in stukjes gesneden mee roerbakken en eventueel wat kruiden zoals tijm en/of lavas...Laten garen tot beetgaar en even van te voren de geraspte aardappel door de groente roeren. Zet na de aardappel toevoegen nog maar even op hoog gas en blijf roeren en omscheppen. De aardappel bind de groenten. Je kan natuurlijk ook starten met een gesnipperd uitje en knoflook maar dat hoeft niet. Er kan van alles bij wat je maar hebt. Een berg groenten uit eigen tuin m.u.v. de champignons die uit de super kwamen. Er kan een broodje bij......of stokbrood.
 
Tip 7
Tijd om de geraniums te stekken om volgend jaar jonge planten op je balkon of hofje te hebben. Neem kleine potjes en vul met potgrond. Maak de potgrond goed nat en zet de potjes in een “onderschaal” of bakje. Knip van de geraniumplanten die je hebt ( of bij vrienden of kennissen) kleine topjes uit de plant. Je mist ze amper en de planten lijden er niet van en groeien/bloeien nog lang door. De stekjes onderaan het stengeltje vrij van blad maken en knoppen en bloemen eruit knippen. Steek de stekjes in de aarde en zet ze ergens buiten op een plekje waar ze niet storen. Een week lang geen water geven. Als de aarde droog is na een week...giet dan onderin het bakje wat water en dat eenmaal per week herhalen. De onder bakjes legen als er regenbuien waren want te nat dan gaan de stekjes rotten........
Meestal gaan ze allemaal aan en blijven buiten staan tot de nachten kouder worden in oktober of zo..... Dan gaan de stekjes naar binnen op de vensterbank van een koele vorstvrije kamer waar niet gestookt wordt. Eenmaal per week krijgen ze een eierdopje water per plant zodat ze kort en stevig blijven. Tegen de maand maart geef ik ze meer water en mogen de knoppen en bloemen zich vormen..... Tijdens het overwinteren en de stektijd alle knoppen uit de plantjes knippen. De kracht moet in de plant blijven......van tijd tot tijd zal ik in de mijmeringen de voortgang laten zien en kan je toetsen.....
 
Mijn leventje.....
Om de dag pluk ik nog steeds wat bramen die in zakjes in de vriezer gaan tot het seizoen stopt. Alle beetjes maken een grote hoop bramen ( nou ja, een pan vol) om later confituur van te maken. Met de harde wind zit er iets van herfst in de lucht en dat is mijn favoriete seizoen. Als de hitte afneemt kan ik beter werken... Voorlopig nog de nazomer vol oogst en zaden en wordt het langzaam duidelijk of dit jaar zelfvoorzienend is geweest met groenten telen rond mijn huis. Er was altijd wel iets te eten uit mijn tuin met soms een kleine toevoeging uit de super of de markt. Vanmiddag ben ik een stuk kaas gaan kopen en er moesten champignons komen. Ik koop van tijd tot tijd brood yoghurt en melk/koffiemelk /boter en dat is het dan wel. Kattenvoer sla ik in als het in de reclame is en er werd vandaag een zak
koemestkorrels gekocht en 25 kilo gebroken mais voor de kipjes ( naast het legmeel en de kalk)  Daar kom ik weer een half jaar mee uit en kost 7,25 euro bij van Craenenbroek. Af en toe krijgen ze een handvol gedroogde broodkruimels van oud gedroogd brood gedroogd in de zomerzon en in een emmer opgeslagen. Het blijft lang goed en in de winter krijgen de vogels op de voederplaats er ook van. Je kan na de mais oogst ook de velden nalopen en oprapen wat bleef liggen van kolfjes. ( nee niet voor de oogst)  Verder bestel ik eenmaal per jaar pasta en olijfolie bij Fattoria la Vialla

http://www.lavialla.it/nl/ een biologisch familiebedrijf in Toscana Italië. Bij een bestelling van 100 euro zijn de verzendkosten gratis. Je kan natuurlijk met twee of drie mensen de bestelling delen. Het is gewoon elke euro waard die pracht producten. Ik zal nooit de dag vergeten toen ik net voor een moeilijke Kerst een kerstpakket van het bedrijf kreeg in opdracht van Margreeth Sjamaar. In tranen heb ik al die pracht uitgepakt en elk doosje en product was met zoveel zorg verpakt dat ik zelfs de zakjes heb bewaard en hergebruikt. Het hooi in de doos was zelfs biologisch.......Een onvergetelijke dag met een gouden randje. Mooi om van na te genieten nog steeds......en er zijn vrele dagen met een gouden randje. Ik maak ze regelmatig mee en je hoeft ze alleen maar te zien... 
 
De mensen met een beperking die in de groenvoorziening werken krijgen van mij altijd een stralende goedendag gewenst. Af en toe een praatje en dan maak je opeens mee dat een meneer van het team komt vragen of hij het paadje tussen de huizen onkruidvrij zal maken...Het staat niet op hun schema want het hoort bij het gehuurde stukje grond van buurman. Meestal onderhoudt ik het paadje maar het wordt moeilijker om te doen. Daar kan ik dan zo blij van worden en geef ik morgen wel aan de mensen wat lekkers af voor bij de koffie. Het zijn de kleine zegeningen die het doen. Het gouden draadje in het levenstapijt en zeer nodig als de grijze tinten eens een tijdje overheersen.........
 
Annemiek