dinsdag 18 augustus 2015

Mijmering 103 Zomertipjes en ratatouille op het menu....

Beste mensen,

Er zijn mensen die je prijzen en mensen die een hekel aan je hebben.
Het heeft niets met jou te maken.
Het is enkel hun eigen innerlijke ervaring....

Annemiek.
103 Consumindermijmering 18 augustus 2015
 
Tip.
Doen met wat er is brengt nog steeds onverwachte ideetjes. Niet alleen de blaadjes van de bernagie plant in de yoghurtdressing maar ook de bloemetjes. Blad en bloem passen zeer zeker ook in de bonensalade..... Bonensalade maak je door wat boontjes beetgaar te koken met een hele ui. Afkoelen laten en ui in stukjes gesneden door de bonen husselen. Olie/azijn peper/zout en als je hebt wat gesnipperde blaadjes van de bernagie en misschien wat zoets honing of suiker of vlierbloesemsiroop. De bernagie bloemetjes als decoratie op de bonensalade. Laat vooral wat bloemetjes aan de plant om zaad van te verkrijgen na de bloei....voor oogst volgend jaar.
 
Tip 2
Een van de nieuwe ideetjes ontstaan deze zomer is wel de lang uitgegroeide zomerbloeiers kort af te knippen......Gewoon nu als het geen gezicht meer is tot 15 cm boven de aarde..... Zoals je ziet in het potje bij de slapende Floor komt het plantje weer helemaal op met nieuw blad en bloei en worden zomerbloeiers ook nog eens herfstbloeiers.......Het lukt met begonia petunia lobelia vlijtig liesje en verbena. De afgeknipte stengels en uitgebloeide bloemen werden in een plat mandje in de hittegolf zon gedroogd.......”Hooi” voor in het nachthok van de kipjes.........
 
Tip 3 
Een klimcourgette maakte een mega groeispurt aan de “verkeerde” kant van de schutting waar geen gaas werd gespannen. Ik bond er pantybenen langs en slingerde de plant rondom de benen voordat ik de teen van het been vastknoopte bovenaan het schuttinkje. Plaatselijk tijdelijk klimrekje.......
 
Tip 4
De stokroos zit in het zaad en ik leg een bloem van de plant erbij........Gedroogd blijft de kleur van de bloem nog steeds zichtbaar en bloem plus zaad komt in een open pot om verder te drogen......Als ik zaad weggeef kan ik de kleur tonen.......en zelf onthouden.
 
Tip 5
Ratatouille is een steeds weer terugkomend recept op mijn zomer menu..... Alles is ervoor aanwezig rond deze tijd in de tuin. Op de markt zijn de ingrediënten door overvloed goedkoop rond deze tijd. Recept als volgt:
 
Ingrediënten:
2 kleine gesnipperde uien of een grote.
2 tenen knoflook
olijfolie
3 aardappels
enkele wortels
2 paprika
1 grote of twee kleine courgettes
enkele tomaten.
kruiden zoals tijm oregano salie.
eventueel een pepertje.
 
Werkwijze:
De gesnipperde uien roerbakken en halverwege de gesnipperde knoflooktenen toevoegen.
Alle groenten in stukken gesneden in de pan en even op hoog gas roerbakken. Biologische courgette hoeft niet geschild. Peper/zout toevoegen of een groente bouillontablet. Verse kruiden zijn aan te bevelen zoals tijm oregano beetje salie of gedroogde kruiden “herbe de provence.” Er kan een pepertje in zonder zaad of een zaadje als je van pittig houdt. Laat al die groente en kruiden maar stoven met de deksel op de pan op een laag pitje tot beetgaar en dat is niet lang. Hooguit 20 minuutjes.......... Dit gerecht kan koud of warm gegeten worden en koud zelfs op een stokbroodje.
In de nazomerdagen komt er een knolletje chioggia in het recept en nog later zelfs pastinaak....Doen met wat er is....
 
Mijn leventje.........
Moeder natuur neemt de tuin met een glimlach over en er slingert een klimcourgette aan de binnenkant van de schutting. Hij gaat al buurten bij de braam  bovenop het hekje zag ik. Het beton vlechtwerk van bijna vier meter hoogte buigt zwaar over door de zwaarte van de steeds groter wordende kievietbonen en boerentenen in de regen. Er hangt iets van herfst in de lucht maar dat zal wel inbeelding zijn en komt door dagenlang regen. Ik zou de geraniums moeten stekken maar ze staan net zo mooi nu het hittegolf regime voorbij lijkt. Nog maar even uitstellen en ze de weelde geven van op verhaal komen.
 
Mijn zoon Samir sneed wat tomaatjes in stukken zo van de planten met schijfjes mozzarella en een gesnipperd uitje een mooi gezicht. Met de betere olijfolie besprenkeld en wat peper/zout is het een goden maaltje....Meer hoeft er niet te zijn en helemaal voldoende......
 
De regentonnen weer overvol kan de restafvalcontainer geschrobd worden...woensdag of zo als hij geleegd is. Niet dat de container vol is maar na een halfjaar middenin de zomer is dat wenselijk. Restafval stomp ik in lege melkpakken en vouw ze dicht. Het zijn net gevulde baksteentjes en op deze manier restafval bewaren in restafval container brengt weinig geuroverlast. Er passen vele gevulde “bakstenen” in zo’n container. Soms bind ik de baksteentjes dicht met een touwtje als het zo uitkomt....

Er worden weer bramen geplukt en de pas gezaaide eeuwig moesplantjes zijn opgekomen in een pot. Waar ze moeten komen weet ik nog niet.... Er zal weer een reepje bloementuin ontgonnen worden en toegevoegd aan het moestuintje in de voortuin. Daar kan een rijtje eeuwige moesjes snoesjes staan. Als afscheiding tussen groente en blommen. De klimbonen aan de bonenstokken die ik over het hoofd heb gezien worden dik en geel......gewoon laten hangen als jou dat ook overkomt. Bruin en droog over een maand is het zaaigoed geworden en hoef je dat ook weer niet te kopen in 2016. Ma natuur wijst de weg en de mens hoeft alleen maar te volgen....Ze zet courgetsoep op het menu vandaag zag ik.
 
Annemiek