maandag 27 juli 2015

Mijmering 98 Over tederheid, oogst verlengen experimenten en courgette soep.

Beste mensen,

Leer leven met een geluk
dat uit zoveel delen bestaat
dat er altijd een deel tekort is....

Annemiek
 
98 Consumindermijmering 2015.
 
Mijn dagelijkse portie tederheid haal ik om te beginnen bij mijn liefie de kip Heleen. Natuurlijk weet ik wel dat haar “houden van” te maken heeft met de graantjes.....ach en dat is goed hoor. Laat ik nou graag geven en is in behoefte wederzijds voorzien. Ik kan uren naar Heleen kijken....De mate waarop ze me overlaad met tederheid bijvoorbeeld....De manier waarop ze kijkt alleen al, Hoe ze daar zo staat met dat mollige lijfje, vol verwachting en adoratie...Dat is weer een filosofietje waard tijdens de tuinwerkzaamheden.....Krijgen en aannemen in dankbare aanvaarding kan je oefenen....daar kan een mens als ik nog iets van het kipje leren. Enne.... oefening baart kunst.
 
Tip.
De wilde wingerd die voorzag (en voorziet nog steeds ) in zonnescherm boven de kippenren. De wingerd vangt zelfs de eerste regendruppels op maar zal wat gesnoeid moeten worden omdat de “vitrage” aan de voorkant te lang is geworden. Ik ga ermee aan de slag....... De boontjes in de border doen het beter dan de boontjes in de potten en dat komt vooral omdat bij hitte of teveel of te weinig water gegeven wordt. Moeder natuur regelt in de volle grond alles veel beter dan in potten mogelijk is. Kijk maar.....de courgette plant in de grote betonnen bak heeft wat geel blad en kwakkelt een beetje. Haar zus in de border doet het beter zoals je ziet ( foto) Het blad is helgroen. Bij meer gematigde temperaturen doen de planten in potten het beter dus heb ik weer enkele zaadjes in de aarde van de betonnen bak gestopt. De dagen worden al korter en we gaan de koelere tijd tegemoet en gelukkig maar. Er is zomer oogst maar onderschat de herfst oogst niet, dus nu nog zaaien en planten en de maand augustus ook nog. Door de zachte winters afgelopen drie jaar is de periode van groei verlengt, tot de jaarwisseling kon ik nog sla oogsten vorig jaar.....zie zaai plant lijst http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-zaaien-en-planten-in-juli-en-augustus/ en je kan gewoon aan de uiterste zaai datum nog enkele weken toevoegen.
 
Tip 2
De gedeeltelijk doorgeschoten spinazie ( voor dat doel laten staan)  in de wasteil kwam in bloei en zaad....raakte gedroogd en op dat moment heb ik geen water meer gegeven. Dat was tijdens de warme dagen van de hittegolf. Toen de eerste regen viel heb ik de stengels ( inmiddels stro) verwijdert en de gevallen zaden onder geharkt en zie.....er komen weer jonge spinazieplantjes op voor de herfst teelt. Ook een manier om te zaaien.....
 
Tip 3
Ton Vreeken van Vreeken’s zaden heeft rond deze tijd meestal nog wat late pootaardappels over en was bereid die gratis voor een goed doel af te staan. Nou jaaaaa verzendkosten moesten betaald worden en daar deed ik het voor. In de moestuin van het consuminderhuis lag al een tijdje een stukje grond braak te wezen en daar is plaats voor de knollen. Er hebben de laatste jaren geen aardappels gestaan dus met de wisselteelt zit het goed. Vitelotte Noir, Mayan Twilight en Red Cardinal kregen een plekje. Wat te dicht op elkaar maar oké.......we zullen zien. Het kan allemaal net als de herfst mild is en de winter zacht en daar ga ik voor. Tijd om te groeien moet de knol hebben en ik heb de gezonde uitlopers met zorg behandeld tijdens het poten. Ik ben gek op uitdagingen en experimenten en ben zeer benieuwd.... Het zijn aardappels uit Schotland en de Andes en zo mooi om te zien, hopelijk kan ik ze tijdens de feestdagen menu’s kookworkshops in het consuminderhuis laten proeven. Afgelopen zondag zijn ze de grond ingegaan en de regen kwam als geroepen in de avond. De moestuin van het consuminderhuis ligt beschut tussen huizen en dat scheelt ook nog enkele graden met op een heuvel in de wind waar de volkstuin ligt........Als de knollen gevormd kunnen worden voor begin november komt het goed.......Ik laat het je weten. Wat de tip is? Gewoon wat kleine aardappels uit de zak consumptie aardappels in je tuin in de grond stoppen tussen de blommen en kijken wat het worden gaat........Zo leuk voor de kinders om te zien dat aardappels niet in de chips fabriek worden gemaakt.
 
Tip 4
Een tekort aan pootaardappels? Steek een lang exemplaar met meerdere “ogen” middendoor en voilà. Aardappel ogen zijn de plekjes waar de scheuten uitkomen. Met topinamboer is dat ook zo.....De topinamboers zijn al hele planten, wel tegen de twee meter hoog en de plant start nu met knollen aanmaken en is het zaak rond de voet van de plant op te hogen oftewel aanaarden. Dit om te voorkomen dat de knollen boven de aarde piepen. Gewoon aarde elders weghalen en rond de voet van de planten scheppen.
 
Tip 5
De pastinaak zaadschermen bijeen gebonden onder het afdak zijn kurkdroog en kunnen de schermen verknipt in een bak om na te drogen voordat de wind de zaden meeneemt. Het wordt een drukte van belang al die zaden onder het afdak in kommen en bakjes. Leuke bezigheid als je gewoon wat zit uit te rusten. Zaden zeven door een vergiet of fijnmazige zeef...
 
Tip 6
Drie op een rij oftewel scharrel menu. Drie verschillende soorten courgette gevonden in de tuin met een ui die er nog lag en wat knoflook die nog in potjes zit. Het is de knoflook van teentjes die vorig jaar in september in potten werd gestoken en de hele winter heerlijke zachte smaak knoflookpijpjes gaf. Uiteindelijk zijn er zelfs mini knoflookbolletjes in de potten ontstaan en die zijn heerlijk.
Die tip gaat weer in de herhaling komende september........Terug naar het scharrelmenu. Er waren wat achter gebleven aardappeltjes gevonden in de voortuin toen ik spruitkool zette. Die komen ook op het menu. Courgette soep........
 
Ingrediënten:
Enkele kleine courgettes of een grote.
knoflook teentjes naar smaak
1 dikke ui of twee kleine
enkele aardappels
2 groentebouillontabletten of poeder.
1 liter water
scheutje room of koffiemelk.
 
Werkwijze. De courgettes wassen en met schil in kleine stukjes snijden. De ui en knoflook snipperen en fruiten in iets olijfolie. Eerst de ui en later de knoflook toevoegen. De courgette in de pan en water met de groentebouillon. Aan de kook brengen...De aardappels schillen en in kleine stukjes gesneden toevoegen. Weer aan de kook brengen en op laag gas twintig minuut sudderen en garen. De blender erdoor en in de soepkom een scheutje room of koffiemelk toevoegen.
 
Mijn leventje....
Het stormt en ik hou wel van al die wind. De windvlagen jagen de regen voort en als de wind gaat liggen valt gestaag de regen.  Alle ramen op kiep en de achterdeur open en komt de frisse wind binnen. Tijdmanagement brengt weer een stukje pannenrooster op het programma. Met de staalborstel afborstelen en weer werd een stukje super schoon. Lang hou je dat niet vol en dat hoeft ook niet. Elke dag een beetje...
 
In de gang staan weer twee bigshoppers met overtollig serviesgoed en linnengoed voor het consuminderhuis. Ik loop weer een rondje langs de kasten en lades. Waar ik eerst bij twijfelde gaat er nu uit. Wat je niet hebt hoef je niet te onderhouden nietwaar. Het gaat me steeds gemakkelijker af en van iets dierbaars wat maar verdwijnen moet maak ik een foto........Schilderstukjes die een vriendin maakte zijn terug gegeven en een gehaakte beddensprei ging naar een andere vriendin. De hoop schoudertassen die ik in mijn leven vergaarde is terug gebracht naar twee stuks en een rugzak. Een koffer op zolder is voldoende en een weekend koffertje...Een mens denkt veel nodig te hebben en kan met weinig uitkomen....Het geeft ruimte in je huis en in je hoofd.
 
Annemiek