zondag 19 juli 2015

Mijmering 94 BQ bonensalade sausjestipjes en supertip voor schoonmaken van pannendrager gasfornuis...


Beste mensen,

Ik hoop dat iedereen elke dag de stilte toelaat in zijn leven.
Geen PC geen TV en geen muziek al is het maar tien minuut.
Even stilstaan om naar je innerlijk te luisteren en besef je weer waar je staat....

Annemiek

94 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Een klein koffie vlekje op een met zorg gewassen gesteven en gestreken wit kleedje werk je plaatselijk weg. De vlek in een punt met een mengseltje van kwart theelepeltje gloor in een eetlepel water en even wrijven. Uitspoelen boven een bakje zodat de gloor oplossing wordt opgevangen. Ik heb er het roostertje mee bewerkt van de RVS wasbak van het aanrecht. Daar zat wat aanslag en is de slecht voor het milieu gloor tenminste goed hergebruikt. Het kleedje werd te drogen gehangen op een tuinstoel. Een hoop werk gespaard en stroom en water.......dat compenseert wellicht de gloor? Dit truukje niet toepassen op bonte kleuren....
 
Tip 2
De staalborstel wordt een wonderbaarlijk iets als blijkt dat ingebakken vuil op de pannendrager van mijn gasfornuis ermee verdwijnt. Elke week een stukje? Of elke dag met tijdmanagement?
Een hoekje per dag en dan iets leukers om te doen ? Zie je op de foto hoe geweldig schoon het wordt? Door de trots dat oude vuil weg te kunnen werken ga je misschien wel door naar twee hoekjes per dag.
 
Tip 3
Bonensalade.
Ingrediënten:
1 bekertje witte en evenveel rode kidney droogbonen
drie verschillende kleuren paprika
driekwart beker suiker
driekwart beker zonnebloemolie
een beker azijn.
2 rode uien
pondje verse sperziebonen
peper/zout
 
Werkwijze:
De droogbonen in pannetjes 24 uur apart in de week zetten in ruim water. Daarna apart beetgaar koken met iets zout. Je kan ze ook na 15 minuut kooktijd in de hooikist zetten dan garen ze gratis verder. De bonen afgieten en laten afkoelen.
De azijn suiker en olie samen in een pannetje aan de kook brengen even doorkoken en af laten koelen.
 
De sperziebonen uit de tuin zijn taai door de droogte maar het maakt niet uit in de bonensalade. De boontjes van de punten ontdoen en de grote middendoor snijden. In weinig water aan de kook brengen met iets zout en beetgaar koken. Afkoelen
maar.......
Ondertussen twee rode uien in flinterdunne ringen snijden en mengen in een grote kom met alle bonen en de dressing plus peper.zout. Schep maar voorzichtig door elkaar. De paprika in kleine stukken gesneden toevoegen en weer omscheppen. Zet maar in de koeling en schep om de paar uren even door elkaar. De bonensalade kan een week bewaard worden als bijgerecht bij alle mogelijke maaltijden maar vooral voor bij de BQ een groot succes. Maak de bonensalade wel een dag van te voren want de smaakjes moeten intrekken...
 
Tip 4
Minder geld uitgeven voor meer barbecueën.
Door de kosten met meer mensen te delen kan je met z’n allen goedkoop uit zijn. Het is veel goedkoper om dingen zelf te maken dan ze kant-en-klaar te kopen. Je kan zelf shaslicks maken van paprika ui en courgettes van de markt. Bonensalade maken en fruitsalade van seizoen fruit. Geen plastic wegwerp bordjes en bestek. Die zijn duur en slecht voor het milieu. Als je vlees wil kan het in aanbiedingen gekocht worden en in de vriezer bewaard. Koop niet teveel en bewaar het meeste in de koelkast. Vlees dat te lang buiten de koelkast stond kan je niet meer bewaren.
 
Maak zelf gezonde drankjes op basis van water. Kruidenwater door kruiden uit je tuin in een karaf te overgieten met net van de kook af heet water. Afkoelen en in de koeling. Je neemt daarvoor munt citroenmelisse salie wat je maar hebt. Munt en een schijfje citroen in water kan ook of met limoen of sinasappel.
 
Sausjes zelf maken kan best en is goedkoper. Frietsaus met yoghurt een dipje mosterd peper/zout scheutje olie en azijn en misschien iets zoet van suiker honing of vlierbloesemsiroop is een basis saus die met een scheut wiskey ( als je hebt) wiskeysaus wordt.
Tomatenketchup met frietsaus en een scheutje sherry of restje witte wijn is..... cocktailsaus. 
3 eetlepels frietsaus mengen met 1 eetlepel yoghurt of koffiemelk. sprietjes bieslook erbij en iets honing. Twee tenen uitgeperste knoflook is....knoflooksaus.
Maak maar vroeg in de ochtend en zet koel weg. De sausjes kunnen nog een week bewaard worden in lege potjes met schroefdeksel in de koeling.
 
Mijn leventje...
Ik heb de regen met vreugde begroet en was zo blij dat ik in een oude soepjurk water ben gaan overhevelen van de ene regenton ( aangesloten op het dak) naar de andere om zes uur in de ochtend. Druipend van tot tot teen op blote voeten in de regen. Alle bakjes en emmertjes uitgestald raakten vol en dat is beter dan door de goot kostbaar hemelwater weer wegvloeiend. De arme planten in uitgedroogde aarde kregen zowaar een mooiere kleur groen en hebben zich opgericht. Ik kon er niet genoeg naar kijken en ben wederom verbaasd van de snelheid waarmee de natuur zich herstelt. Alle deuren en ramen open van mijn huis in de vroege ochtend om de klamme hitte weg te laten stromen en frisse lucht toe te laten. Inmiddels is het alweer warmer maar die heerlijke regen knapte zo op. Dat geeft de burger moed om weer boontjes te zaaien en rucola en knipsla voor de najaar oogst. De andijvie schiet opeens door maar doorgeschoten andijvie smaakt ook nietwaar of gaat naar de dames kip.
 
Ach die lieverdjes kip...Ze hebben zo hun eigenheid en van tijd tot tijd, zo twee keer per dag start Heleen met een partijtje kakelen tot ik bij het hokje kom. Ze roept me als het ware...Dan moet ze een aai over haar kopje en wat klopjes op haar ruggetje. Als het volgens haar genoeg is begint ze in mijn handen te pikken want daar horen graantjes in te zitten. Na de graantjes wil ze als nagerecht wat blaadjes groen en is ze weer tevree. Madelon staat dit theater te bekijken en komt pas op het podium als het doek is gevallen oftewel het poortje van de ren weer is gesloten. Dan eet ze mee van wat haar vriendinnetje graag deelt met haar.  Rond de dames hangt iets van tijdloze gelukzaligheid...het tevreden gescharrel het altijd in beweging zijn en de dut op de stok als de tijd van rusten is gekomen. Ze volgen hun instinct en dat zou de mens ook moeten doen. Ik kan zo blij worden van die kleine lieve diertjes die me zoveel leren en zijn de piepkleine eitjes een toegift.......
 
Annemiek