dinsdag 9 juni 2015

Mijmering 78 Recepten koolraapjes, tips voor opbergen, opruimen hergebruik en zelfvoorzienend leven.....



Beste mensen,

Het is niet hoeveel we hebben dat ons gelukkig maakt
maar hoeveel we ervan genieten....

 Annemiek.
78 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Wat de medemens weggooit is veelal te gebruiken. Een afrastering werd vernieuwd en het geplastificeerd gaas waar werkelijk niets mis mee was werd op een hoop bij het afval gedeponeerd. Naar het milieu park..... Net voordat het afgevoerd werd kon ik er beslag op leggen en hoe blij ben ik met deze hoop “afval.” Het gaas werd weer in model getrokken en een lange stok aan het begin door de mazen geweven. Het gaas rond de stok opgerold kreeg de rol een plekje onder mijn natuurlijk afdakje. Onder dat “afdakje” hangt een aluminium ladder aan de muur die niet meer stevig is maar een geweldige hang opbergplek voor rolletjes gaas, rollen binddraad, bundeltjes rijshout enz... Spullen die van de grond met behulp van zogenaamde “spinnen” ( elastisch koord met haken aan de uiteinden) hoog en droog
opgeborgen werden. Wellicht een tip voor mensen die weinig schuurruimte hebben. Wat ik moet met dat gaas? Over pas ingezaaide groente tegen de poes. Langs schuttingen gespannen als klimdraad voor bonen klimcourgettes enz. Over jonge koolplantjes die graag gegeten worden door houtduiven. Als “voering” voor inkuil kuilen om wintergroenten in op te slaan....(tegen de muisjes. )
 
Tip 2
De aardbeiplanten in de grote wasteil geven al oogst en werpen al uitlopers. Ik heb er kleine potjes met potgrond onder gezet. Met behulp van een dubbel gevouwen stukje spandraad werd het plantje in de aarde van het potje vast gepind. Het plantje kan wortelen en het potje staat in een hergebruik plastic bakje waar regelmatig water in komt want stekjes houden van vocht. Mest hebben ze nog niet nodig.
 
Nog voor de herfst komen de jonge plantjes in de volle grond en kunnen daar veilig overwinteren want ze zijn wintervast. De plantjes zullen tijdens de winter wat “ingaan”maar in het voorjaar komen ze weer vol in het blad. In het eerste jaar geven aardbeiplanten nog niet veel oogst maar in het tweede en derde jaar wel. Daarna wordt het snel minder door kleinere vruchtjes dus is het zaak de oude meerjarige planten na de oogst te verwijderen. Als je het allemaal niet meer zo onthouden kan welk plantje dikke of kleine vruchtjes gaf steek dan tijdens de oogst kleine stokjes bij de plant die weg moet. Na de bloei als de aardbeien zich gaan vormen extra water geven want we willen dikke sappige vruchten....
 
Tip 3
De eerste glaskoolraap kan geoogst en deze groente kan op vele manieren gebruikt worden in ons menu. Ik maakte er koolraapjes stamppot van met aardappels en bieslook.....alleen heb ik de bieslook vervangen door stengels van de knoflookplantjes die maar hingen te slierten langs de potten en ik hou niet van verspilt voedsel. Het was een ware traktatie dit gerecht...
Ingredi├źnten:
Half aardappels half glaskoolraap.
klontje boter
zout/peper/nootmuskaat.
kookvocht en/of melk.
stengels bieslook of stengels van de knoflook.
 
Werkwijze:
De aardappels met de dunschiller schillen, wassen en in stukken gesneden in een pan. De koolraap in schijven snijden, de schijven schillen met een schilmes in stukken snijden en bij de aardappels. Met wat zout in weinig water aan de kook brengen en gaar koken op laag gas. Ondertussen bieslookstengels oogsten of knoflookstengels als je die hebt. Wassen en in dunne flinters knippen met de huishoudschaar.
Als de aardappels/koolraap gaar is afgieten en vocht opvangen. Met de mixer erdoor of de stamper en boter eventueel kookvocht en nootmuskaat en peper toevoegen naar smaak. eventueel een scheutje melk als je dat lekker vind. Op het laatste de bieslook
(of knoflook ) op hoog gas een minuut door de stamppot scheppen. Ik heb er kastanje champignon bij gebakken niet alleen voor de smaak maar zeker ook voor de kleurschakering naast de bleke stamppot met het flittertje groen.
 
Jonge glaskoolraapjes rauw geraspt met een dressing azijn/olie tipje mosterd en wat zoet als je daarvan houd. Samen met geraspte rauwe wortel kan ook, bijvoorbeeld op een bedje sla helemaal goed met gebakken aardappeltjes. Koolraapjes in schijven even blancheren tot beetgaar en met iets groenten bouillonpoeder bestrooit bakken in iets olie in de wok als vegetarische schijf als bij/groente. Een rest knol in schijven geblancheerd tot beetgaar laten afkoelen en in de vriezer. Tussen andere groenten een lekkere vulling voor een boerenomelet.
 
Mijn leventje....
Verder met mijn ruimen in tijdmanagement zijn de kerstspullen terug gebracht tot een verhuisdoosje. Een grote hutkoffer met oude wijn waarvan de vraag is of hij nog goed is werd geruimd. Daisy mag de rode wijn komen halen voor haar geheime fruit/bowl/recepten. Oude verf twijfelgevallen en linnengoed geruimd. Drie tassen en een krat. Wat hergebruikt kan worden allemaal naar het consuminderhuis. Volgens mijn hulp Monique galmt het in mijn trappenhuis en op de bovenverdieping. Elke week een krat of enkele tassen ruimen werkt wel. Als ik zenuwachtig wordt stop ik direct om wat leuks te gaan doen. Teveel emotionele waarde.....en ik kan nog niet echt gemakkelijk afstand doen van dierbare spullen die mijn leven lang al mee gezeuld worden. Een goede manier van bewaren is op foto digitaal opslaan en het spul wegdoen....
 
Heleen heeft haar vierde eitje inmiddels gelegd. Ze zijn alle vier in een landelijk kistje naar Theo gegaan de peetvader van mijn kipjes. Hij maakte een hordeurtje voor het nachthok zodat de dames veilig de nacht kunnen doorbrengen tijdens warme zomernachten  met “open deur” aan de frisse lucht. Uitmoorden door een marter is door de inzet van Theo niet meer aan de orde in het nachtelijk kippenhok en als dank kreeg hij de eerste vier eitjes.  Overdag als de dames in de ren lopen komt hopelijk geen marter.....die beestjes hebben meestal nachtdienst en jagen als de mens op een oor ligt....
De eitjes zijn zo prachtig klein dat ik er als voorbeeld een normaal maat ei naast heb gelegd. Je kan je voorstellen hoe leuk die gekookte eitjes op gerechten zijn. Piepkleine gebakken eitjes op de nasi en in een eierdopje bij het ontbijt zakken ze helemaal weg. Kriel/eitjes van kipjes die de ruimte hebben en goed voer krijgen en biologische sla van eigen teelt. Het is te proeven weet ik en het vijfde eitje is voor dit mens.....Inmiddels is de tweede lading hooi met poepjes in de compostbak verdwenen. De scherpe kippenmest tussen de GFT warmt de boel op die zo lekker snel omgezet wordt in voedzame compost. Ook het zaagsel en hooi ( van het nachthok) verteert sneller en die houdt stikstof en vocht vast. Een snelle goede manier tot compost verkrijgen die ook nog veel meststoffen bevat en de cirkel is rond. Kip voedsel ei mest voor plantjes enz.....De GFT van keuken en tuin wordt hergebruikt als compost....Een boerderijtje met zelfvoorzienend leven op kleine schaal heb je al met drie krielkipjes.......
 
Annemiek