zondag 24 mei 2015

Mijmering 70 Salade Niçoise, gratis vakantie, vlierbloesem en de rabobank ....

Beste mensen,

Liefde is een stroom waarin twee rivieren zich mengen
zonder hun eigenheid te verliezen.....

Annemiek
70 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Pinksteren en volop zomerweer. Dan ga je erop uit maar eerst naar de zaterdagmarkt. De markt kooplui weten inmiddels dat ik geen plastic verpakking wil. Nee ook niet snel in plastic verpakte groenten van het zakje ontdoen door het te scheuren en weg te werpen. Ik ben laaiend als iemand zoiets wil doen. Gewoon los afwegen het spul, en zo in mijn boodschappentasje. De zware aardappels onderin, dan de mandarijntjes en tot slot de tomaatjes. De champignons komen steeds weer in het zelfde hergebruik zakje dat ik opvouw en weer meeneem tot het versleten is.........Thuis gekomen gaan de aardappels in een mand in de schuur en de mandarijntjes en tomaatjes in kommen op de keukentafel...Help je mee plastic te weren?
 
Tip 2
Salade Niçoise maar dan in variatie met gestoomde makreel. Eigenlijk horen er boontjes bij maar die waren even niet voorhanden.
 
Maak maar eerst de vinaigrette:
2 teentjes knoflook
half theelepeltje mosterd
scheutje wijnazijn of kruidenazijn
scheutje olijfolie
tipje citroensap ( als je hebt)
scheutje zoet ( ik had nog vlierbloesemsiroop.)
 
De knoflook pers ik niet maar snijdt de teentjes heel fijn. Alle smaakjes roeren en laten intrekken.
 
Voor de salade heb je nodig:
2 a 3 aardappels ( koop maar enkele nieuwe)
2 eetlepels olijfolie
100 gram sperzieboontjes ( had ik niet)
verschillende soorten sla ( had ik veel uit de tuin)
enkele tomaten
eventueel een of twee gekookte eitjes ( was ik vergeten)
wat olijven
eventueel kappertjes ( niet voorhanden)
blikje tonijn ( ik nam een gerookt makreeltje)
 
Kook de aardappels in schil beetgaar en laat afkoelen. Snij in stukjes en schep er de olijfolie door met peper/zout en eventueel fijn geknipte bieslook.
Pluk sla uit de tuin en was de blaadjes kort. Leg de sla op een schaal, daarop de aardappelstukjes eventueel boontjes en garneer met tomaatjes en olijven, eventueel gekookte eieren en de vis.
Giet de vinaigrette gelijkmatig over de sla.....
 
Natuurlijk was het teveel voor een persoon maar dat is de bedoeling. De dag erop heb ik een half stokbroodje afgebakken en warm net uit de oven middendoor gesneden. Ruim belegt met de salade Niçoise die over was en besprenkeld met een restje van de vinaigrette heet dit gerechtje: pan bagnat.
 
Natuurlijk was het slabedje ook te ruim genomen en heb ik toch maar de koelkast op stand laag aangezet en de sla die overbleef met schaal en al in de koeling gezet. Na een fietstocht werden enkele champignonnetjes gebakken met peper/zout/kerrie en kokend heet op de sla gelegd. Het restje sla werd een hemelse heerlijkheid met weinig werk en moeite na al dat fietsen. 
 
Een dag erop uit voelt als een minivakantie en kost weinig of niets als je een lunch meeneemt bijvoorbeeld in de fietstas. In de thermos passen twee bekers koffie en dat zijn twee schepjes gemalen koffie weet ik inmiddels. Door water af te meten met een beker en koken in het steelpannetje ( met deksel) gaat er geen koffie en evenmin water verloren omdat je precies maakt wat nodig is. Koffie opschenken in de kan en de thermos ermee vullen waar ik eerst wat koffiemelk in heb gedaan.
 
Er werd een broodje gezond gesmeerd en met wat fruit samen in een hergebruik doosje verpakt.( geen plastic zakje) Een bidon water uit de kraan, een theedoek een regenjasje en een vestje. Allemaal in de fietstas. Het mini schoudertasje is speciaal voor dit doel en bevat zakdoeken portemonnee paracetamol en de huissleutels. Dergelijke tasjes wegen bijna niets en prop je in een hoekje. Alles zo bij de hand als je op een terrasje wil vertoeven, de fiets in het zicht op de standaard wordt gezet, neem je alleen het tasje uit de fietstas mee.........Het tasje heeft een plekje in een rugzak als we gaan treinen naar verweggistan. Een stad een museum waar je de rugzak in een kluisje zet en het schoudertasje eruit gevist kan worden.........
 
Mijn leventje.....
Ik ben om 9 uur vertrokken vanaf Landgraaf op de fiets richting de Maas. Door kleine dorpjes zoals Einighausen, Veldschuur, Urmond, Maasband en Meers. Aan de stromende rivier liet ik mijn gedachten gaan... De stilte aan het water waar geen mens voorbij kwam bracht me weer dichtbij mezelf. ....alleen de stilte de zon en wat schaapjes vol genot in een zomer die eindelijk is gekomen. Een kano op het water en herinneringen op het plekje waar ik als kind ging zwemmen. Tijdens geleide meditatie haal ik dit plekje voor de geest en het werkt altijd om weer te aarden en rust te vinden na een drukke dag bijvoorbeeld in het consuminderhuis. Af en toe moet ik eventjes  terug naar die plek om de herinnering levend te houden nietwaar...
 
In mijn fietstas zit altijd een schaartje dat wel eens van pas komt. Heel voorzichtig begint hier en daar de vlier te bloeien en op beschutte plekjes langs landweggetjes ( geen auto’s met uitlaatgassen) heb ik wat bloemschermen geknipt. In een schoon tasje werden ze voorzichtig verzamelt en bij thuiskomst even op de tuintafel gelegd zodat eventuele beestjes weg kunnen vluchten. De vlierbloesem werd ( ongewassen) in een kom gelegd. Water erop tot de schermen onder staan. Er horen wat schijfjes citroen bij maar die moet ik morgenvroeg maar direct gaan kopen en alsnog toevoegen want ze waren niet in huis. Bord op de kom en de vlierbloesemschermen 24 uur laten staan. Gewoon buiten op de tuintafel is prima. De smaak moet in het water trekken.........Wat het worden moet? Vlierbloesemsiroop voor mijn zusje.....
Annemiek.
 
Via de
Rabobank Clubkas Campagne
logo RCK 2012
Kunnen rekeninghouders van Rabobank Parkstad Limburg via deze Aktie een deel van het door Rabobank Parkstad Limburg ter beschikking gestelde bedrag terecht laten komen door het uitbrengen van hun stemmen ten gunste van die verenigingen of stichtingen die mee doen aan de Rabobank Clubkas Campagne en die zij een warm hart toedragen.
Elke stem vertegenwoordigt een bepaald bedrag. Door middel van het werven van stemmen ontvangen verenigingen en stichtingen een bijdrage voor de doelen die zij willen verwezenlijken.
Wij verzoeken U dan ook om Uw stemmen uit te brengen op
Consuminderhuis Parkstad
Wilhelminastraat 25
Landgraaf
Stemperiode :Van 18 mei tot en met 31 mei 2015 mogen klanten hun stem  uitbrengen op hun favoriete vereniging(en)/stichting(en).Klanten waarvan het e-mailadres bekend is bij de bank ontvangen een persoonlijke code via mail. Bent u klant en is uw e-mailadres niet bekend  bij de bank dan kunt u zelf via telefoon of e-mail een persoonlijke stemcode aanvragen.
U kunt stemmen via de site :
www.rabobank.nl/parkstadlimburg
Hier vindt U ook een korte samenvatting per vereniging of stichting van het gedachtegoed dat zij uitdragen. Van de 3 uit te brengen stemmen mogen er maximaal 2 op een en dezelfde stichting of vereniging terecht komen.