maandag 18 mei 2015

Mijmering 68 Onderhoudvriendelijke tuin en de stekker uit de koelkast.



Beste mensen,

Wie zijn geluk niet kent,
leeft ongelukkig in rijk bezit...

Annemiek
 
68 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Er is nog een plekje in de tuin voor de knolselderij. Ik heb tien plantjes gekocht op de markt voor 20 cent per stuk. Zaaien was goedkoper geweest maar je kan niet alles zaaien. Voor 20 cent heb je midden winter geen knolselderij en het fijnste is wel dat mijn tuin een grote voorraadkast is en het gevoel altijd iets “onder de kurk” te hebben een enorme rijkdom. De tuin in kunnen lopen als je nergens naar toe wil om inkopen te doen en besluiten wat je neemt uit al die groenten. De aarde bewaard de groente op de juiste temperatuur en je kan al blaadjes van deselderij knol gebruiken in wintersoepen als de knol nog helemaal niet geoogst is. Tja......die knollenweelde moest dus erbij en ze hebben wat korreltjes koemest aan de voetjes gekregen en mestwater uit de ton....
 
Tip 2
Voor het eerst heb ik bietjes in een grote bak gezaaid. Het is de bak die mijn vriendin Margaret heeft meegebracht uit Australië en aan mij heeft doorgegeven. Ik denk dat in vroeger tijden de was erin werd gedaan. Ondanks dat ik dun zaaide zijn er vele plantjes opgekomen. Het teveel werd uitgedund en in de volle grond gezet. Dat kan goed met bietjesplantjes....als je maar water geeft.
 
Tip 3
Mijn bijentuin vol groei en bloei heeft weinig onderhoud nodig. De planten staan tegen elkaar en schoffelen is niet aan de orde. Geen lijntjes en groepjes eenjarige zomerbloeiers maar vaste planten die hooguit eenmaal per jaar gesnoeid worden. Er staat kaardenbol en papaver, lelietjes van dalen plus reuzenberenklauw die beschutting geeft aan de kruisbesstruikjes zodat de besjes uit de wind de zon vangen en rijp stoven vroeger dan vroeg in het seizoen. De rabarber misstaat niet in die bonte wereld van genot en ik heb wat stelen ( draaiende) los gemaakt van de plant om wat potjes rabarbermoes van te maken. Door enkele grote bladeren weg te halen heeft de pastinaak weer meer licht en zon en trekt bij. Waarom dit verhaal? Als je ouder wordt en chronisch ziek bent hoef je niet je tuin vol stenen te gooien. Zet hem vol vaste planten en laat eenmaal per jaar iemand snoeien als je het zelf niet meer kan. Het geeft  energie al die vrolijkheid in je tuin....
 
Tip 4
Rabarbermoes.
Draai de stengels in een draaiende beweging los van de plant en verwijder het blad. Was de stengels in het geheel en snij ze in stukken. In een pan met het aanhangende water aan de kook brengen en op klein gas sudderen. Let steeds op of het prutje niet aanbrand. Eventueel enkele eetlepels water toevoegen indien nodig. Als het moes gaar is met de blender erdoor of door de pasvite. Dan pas suiker toevoegen naar smaak. Nog even naar kookpunt brengen en kokend heet in potten. Binnenkort in dit “theater” rabarber crumble.
 
Tip 5
De bladeren van de rabarber heb ik op plaatsen in de tuin gelegd waar de slakken “huishouden.” De zon schijnt alweer en dan schuilen slakken onder het grote blad want ze houden niet van de zon. Ze gaan wellicht vergaderen onder die bladeren weet ik en zal ik ze opnemen inclusie slak en naar elders verhuizen....
 
Tip 6
De laatste mand die een opknappertje kreeg is de zelfgemaakte mand van de gesnoeide twijgen van de wilde wingerd die tegen de herfst houterig worden. Alweer een cadeautje van mijn moeder de aarde. De mand is nu al anderhalf jaar oud en gaat nog jaren mee als ik hem maar verzorg. Ik heb hem met hergebruik frietolie ingesopt. Niet dat ik friet bak maar die olie duik ik op uit de oliecontainer die achter PLUS supermarkt staat. De medemens levert immers afgewerkte frietolie in bij deze super. Vragen staat vrij en je wil niet weten wat je allemaal met die olie duurzaam kan maken. Alle soorten houtwerk tuintafels  stoelen en wilgenschermen, manden en oude terug naar de natuur oppot tafels die dan langer meegaan.......Terug naar mijn mand....Nadat hij in de olie werd gezet is er een laagje mos op de aarde rond de plantjes gedrapeerd zodat het water wat ik geef
niet door de zon verdampt. Plaatje heee. Dat gratis cadeautje van de natuur.....Ik nam een anjertje voor in de mand die in de winter in de volle grond wordt gezet. Het anjertje is winterhard maar alleen in de volle grond en zet ik om tegen einde herfst en komen er violen in de mand die echt in manden winterhard zijn. Het is maar een wetenswaardigheidje....
 
Tip 7
De koppen asperges zijn in prijs gezakt naar een euro de kilo op de markt en wat een weelde. Niet wachten maar NU in deze tijd asperges eten. Deze keer heb ik ze na het schillen (wederom met de schillen onderin de pan)  aan de kook gebracht en een eitje meegekookt. Twee derde van de asperges na 8 minuut vanaf kookpunt uit de pan gevist en op een bord overgoten met een gesmolten klontje boter. Eitje erbij en voilà....maaltijd voor iets meer dan 50 cent. Van het kookvocht en de rest asperges heb ik soep gemaakt die kokend heet in grote conserven potten ging. Deksel erop en een dagdeel op de kop. Ze staan in de kast naast de bloemkoolsoep en de pastasaus en worden tijdens werkdagen snel even opengemaakt om dit mens van een gezonde maaltijd te voorzien. Geen maanden bewaren maar gewoon binnen zes weken of zo goed te doen.......Ik zal een potje langer bewaren en na twee maanden open maken en laat jullie weten of de inhoud dan nog goed is.......
 
Mijn leventje.....
Gisterenavond heb ik de koelkast uitgetrokken na het lezen van de blog van Marin www.groeneavonturen.nl Marin leest weer mijn blog en stuurde me een mail met het compliment dat ze leert van mijn tips. Ik leer weer van haar en zo gaat dat in de blogger wereld. Het is net eeeen grote consuminderkring. Terug naar de koelkast. Ik heb al eerder bedacht maar eens te stoppen met die koelkast maar zette niet echt door. Het feit dat ik nu restjes in potten inmaak en Marin heeft me over de drempel gezet. Als ik bedenk wat er in mijn koelkast staat....en of dat zonder koeling kan? Kijk je mee?
 
Potjes halfvol eigengemaakte confituur... ( Kan zonder koeling bewaard als ik maar een tegelijk open maak en niet alleen op brood maar ook in de yoghurt gebruik.
Stuk kaas... kan zonder koeling en smaakt dan nog beter.
Koffiemelk klein pakje... kan zonder koeling in de bergruimte want hij is op voordat hij zuur is.
Groente....die enkele bleekselderij knol ( gekocht) zet ik rechtop in een bakje water in de keuken.
Pak yoghurt... kan in de bergruimte ( waar het altijd redelijk koel is) want is in drie dagen op.
Pakje boter...kan ook in de bergruimte.
Eieren bewaar ik in een rekje in de keuken en tomaten idem. Brood in een plastic doos en boterhamvlees eet ik niet.
 
De voordelen? Geen stroomverbruik en bewuster omgaan met wat bederfelijk is. Geen vergeten spul in de koelkast want ik let wel op omdat ik van dit nieuwe “genoegpunt” helemaal blij wordt. Ik hou niet van koude dranken zoals ijsthee en fris en zo dus zijn die nooit in huis. Er staat bijna niets in mijn koelkast. Als ik dorst heb drink ik thee van kruiden uit de tuin warm of op kamertemperatuur of gewoon water.
Mijn groenten/opslag voorraad staat in de tuin en helemaal goed. In herfst en winter de bewaarkuil en in de lente de bewaar emmer waar groenten tussen aarde koel blijven en hard. Alles bij de hand. Verse kruiden idem. Alleen de melkproducten moet ik voorzichtig mee zijn maar dat is geen probleem. Af en toe koop ik houdbare kleine pakjes melk voor als er maar 2 dl melk of zo nodig is. Ik ben daar zeer zuinig mee want denk alweer aan de overbodige verpakking.  Als er een liter/pak melk open is en een halve liter over kan er zo een puddinkje van worden gemaakt als ik bang ben voor bederf. Bewuster inkopen mevrouw/meneer. De koelkast blijft gewoon staan en dient als opslag voor de spullen maar staat met de deur op een kier in de bergruimte in het donker. Gewoon af en toe afstoffen en met een vochtig doekje schoonmaken die kast die geen koelkast meer is. Indien nodig kan hij zo aangezet maar ik wil dit uiteraard voorkomen en misschien maak ik dan wel kleinere of minder taartjes met slagroom......wie zal het zeggen want oei.....die slagroom moet echt koel bewaard. Het zenuwachtige gevoel toen de stekker eruit ging is al voorbij en heeft plaats gemaakt voor blijdschap.......Minder en eenvoudig leven.... maakt dit mens blij....Nu nog een karrespoor voor de deur en paard en wagen...
 
Annemiek