woensdag 22 april 2015

Mijmering 58 Zevenblad quiche, kruidenthee en flapjes om op school uit te delen...

Beste mensen,

De rechten van het dier
een unieke uitdaging aan een harde en vermoeide maatschappij.
Juichen om een diertje is juichen om het leven....

Annemiek
58 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Al leggen de dames kip nog geen eitjes ze leveren veertjes tijdens hun dagelijkse verzorging, die verzameld in een pot voor decoratie zorgen...op paaskransen volgend jaar. Het hooi in het nachthokje wordt elke dag even opgeschud zodat de poepjes onderop liggen tussen het zaagsel.  Eenmaal per week wordt het losse droge hooi eruit geplukt en de onderlaag verwijdert en in de compostbak gedeponeerd. Mooie mest voor volgend moestuin seizoen. Elke week wat plukjes schoon nieuw hooi in het hokje en blijft het behaaglijk.
 
Tip 2
De groei zit er goed in bij het zevenblad en tijd om wat te oogsten van dit ( on) kruid. Ik maakte er deze keer een quiche van. Doe je mee?
Knip de blaadjes van de stengels en was het zevenblad. Met aanhangend water smoren in de wok of pan met deksel tot het kruid geslonken is tot de helft.
 
Ik maakte het bekende deegje van
8 eetlepels olie
4 eetlepels melk
250 gram kwark
1 zakje bakpoeder
1 ei en snuf zout.
Ongeveer 600 gram bloem.
 
Voor de vulling heb je nodig:
Een flinke kom  zevenblad
3/4 eieren
half potje slagroom
geraspte kaas.
 
De ingredi├źnten mengen met een lepel ( met uitzondering van de bloem) en de helft van de bloem toevoegen. Het deegje kneden en bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. deeg uitrollen tot een dunne lap en een vuurvaste schaal ermee bekleden. Met een vork in het deeg steken.
 
Het inmiddels afgekoelde zevenblad met twee messen op een snijplank klein snijden. 3 a 4 eieren loskloppen met de room en een deel van de geraspte kaas. Zevenblad op het deeg leggen en de eieren/room/kaas massa gelijkmatig verdelen. Geraspte kaas bovenop strooien. Ik heb er geen zout bij gedaan omdat de oude kaas al zout genoeg is.......In de oven op 180 graden tot de deegrand lichtbruin is en de kaas gesmolten......
 
Tip 2
Er is wat deeg over dat van hartig deeg tot zoet deeg werd getransformeerd door een schepje suiker erdoor te kneden. Deegje uitrollen tot een dunne lap en met een bakje werden langwerpige vormpjes uitgestoken waar een schepje abrikozenjam op kwam. De randjes natgemaakt en dichtgeklapt zijn het leuke flapjes. Met een taartvorkje werden de randen op gepimpt. Natmaken en met suiker bestrooien. Mooie flapjes om door kinderen uit te delen op school als ze jarig zijn. Vroeg in de ochtend bakken en feest voor bijna niets......Gewoon even oefenen van te voren.
 
Tip 3 en mijn leventje....
Jonge muntblaadjes en zonneschijn. Jong bramenblad en frambozen blad. Allemaal in het feestelijke theepotje en kokend water erop. Eventjes trekken en de eerste kruidenthee uit eigen tuin van dit seizoen. Er kwam een stukje zevenblad quiche bij en mmm. Zevenblad heeft veel vitamine a en c kalium calcium, magnesium en smaakt een beetje naar paardenbloem maar dan minder scherp. Gedroogd smaakt het naar peterselie. In de volksgeneeskunde werd het gebruikt tegen jicht reuma en ischias. Het is rustgevend en licht laxerend. Ik knip wel eens wat zevenblad blaadjes door de sla. Zeer fijn geknipte daslook en zevenblad door een pakje roomboter ( op kamertemperatuur) werken en je hebt de heerlijkste kruidenboter die bestaat.
 
Kijken naar de kipjes en je kan bijna horen wat ze denken en “bespreken” met elkaar. Annemiek de kipjesfluisteraar. Het mandje moest er gewoon komen voor kreupeltje Madelon want ze wil erbij horen bij de “zusjes” die op stok zitten. allemaal tegelijk de veertjes poetsen met de snaveltjes. Rust op het hofje want Floor de poes doet een dutje....... Als ik even boodschappen ben gaan doen zie ik als ik thuis kom vol verbazing Madelon op stok zitten... Drie krielkipjes op een rij. Ze kijkt me triomfantelijk aan als ik goedkeurende woordjes tegen haar spreek en een beetje wankel strekt ze haar lijfje. Hoe ze het voor mekaar krijgt met het kreupele pootje weet ik niet maar ze zit op stok. Wat een heerlijkheid voor het wichtje. Als ze even later door de ren flaneert lijkt het of ze haar kopje hoger draagt, een beetje trotser en dat mag ze ook wel zijn na die overwinning.....
 
Annemiek