dinsdag 21 april 2015

Mijmering 57 Maaltijdsalade

Beste mensen,

Geluk is een reeks ogenblikken.......
aandenkens aan bijzondere momenten die je terug beleeft
een beetje zonneschijn en je zegeningen tellen......

Annemiek
57 Consumindermijmering 21 april 2015.
 
Tip.
Nu zie ik bij de reclame Herman den Blijker ook bonen op sla en bij rijst serveren en niet alleen bij pastasaus. Hij vertelt dat sla maaltijdsalade word door toevoeging van bonen. Hij vertelt net niet dat vlees niet hoeft maar een goede verstaander....... Ik kan daar zo blij van worden.....Nu maar hopen dat veel mensen deze tip toepassen en de diertjes blijven leven. Alleen al minder dieren die mishandeld worden zoals de plofkip is al heel veel.......
 
Natuurlijk hoef je geen bonen in een potje van HAK te kopen voor op die sla. Veels te duur...Gewoon droogbonen van de Turk in de week zetten een nachtlang en dan koken. Ik vergeet dat “in de week zetten” wel eens en het kan dus ook omgekeerd.

 Droogbonen wassen en in ruim water aan de kook brengen. Tien minuten op kookpunt houden en dan de pan in de hooikist zetten. Nou jaaa in een gewatteerde deken. Daarin heb ik de pan vier uur laten staan en waren de bonen gaar.
 
Maaltijdsalade....
Ik ben met mijn mandje door de geveltuin gewandeld. Langs de sla ladder en de kratten. Er was rucola jong en fris en slablaadjes knipsla in bont groen en rood. Wat blaadjes daslook en pijpjes van de knoflook en bloedzuring. Alles kort wassen en eventueel klein snijden of knippen.
 
Een handje rozijntjes en een gewassen bio appel met schil in kleine stukjes plus wat zonnepitten. Beetje tijm uit de tuin peper/zout en olijfolie/kruidenazijn en wat zoet en dat is bij mij vlierbloesemsiroop maar mag ook suiker of honing zijn. Alles mengen.....Zeer dunne uienringen en wat schijfjes paprika bovenop. De blaadjes bloedzuring heb ik heel gelaten en een bergje rode kidneybonen brengt het rood terug van de nerfjes van de bloedzuring. Het oog moet immers ook wat. Een broodje erbij en helemaal goed.......
 
Bloedzuring
De lichte fris-zure smaak van bloedzuring past goed in salades met verschillende verse groenten, jonge sla en noten. Je kan de blaadjes ook gebruiken als spinazie. Ook leent het kruid zich er prima voor om soepen en sauzen mee te kruiden. De oogst kan het hele jaar door maar in maart/april/mei zijn de jonge blaadjes het lekkerst. De plant is winterhard en komt elk voorjaar weer op. Ik heb na de bloei midden zomer het zaad weer geoogst en in een grote pot uitgezaaid. De winter is erover heen gegaan en nu komt het zaad spontaan op met vele jonge plantjes. Ik zal ze in de voortuin zetten tussen de bloemen om het prachtig blad steeds te kunnen gebruiken als decoratie en als slablad....
 
Mijn leventje....
Monique mijn hulp is weer geweest.....Huishoudelijke hulp van WMO en ja ik ben ook gekort met een uur per week al enige tijd geleden. Ik krijg nu 2.5 uur per week. De gemeente betaald niet meer direct aan de zorgverlener en haar salaris komt nu van de SVB en dat heeft toch twee maanden geduurd voordat alles rond was. Elke maand declareer ik digitaal haar uren en komt drie dagen later het bedrag op haar bankrekening. We doen elke week wat klussen en de tijd is zo om. Vandaag is de logeerkamer aan de beurt geweest en weer een bananendoos lectuur geruimd die ik in 2009 nog moest lezen en nu nog steeds maar niet meer hoef. Brengt ook rust....Bovenop de kasten staat niets meer en onder het bed ook niet zodat het onderhoud van de logeerkamer een peulenschil is en door mij bij te houden. Als een mens teveel zooi heeft weet hij niet meer wat er wel en niet is en ik kom nog steeds voor verrassingen te staan. Een doos met oud cursusmateriaal en een koffer met nachtponnen en handdoeken onder het bed. Wist ik veel dat die er nog waren...want bukken is niet aan de orde en zeker niet onder een bed. En ja al dat zaad overal in alle kasten want zaad is eten voor volgende zomers gezaaid in borders op stahoogte..........Er was weer eens een zak bonenzaad eigen teelt en wist ik niet meer van welke bonen. Lage of klimbonen en maar uitproberen.
 
Ik ga nog een tijdje door met ruimen en pas ik mijn huis aan tot de onderhoudsuren die WMO me geven zal.........Ik stel me zo voor dat de bovenverdieping op een gegeven moment ontruimt zal moeten worden en het senioren bed dat ik van buur kreeg onder in de kamer voor het raam aan het hofje wordt gezet. Dan wordt mijn woonkamer zitslaapkamer en helemaal niets mis mee. Mooi gordijn in het midden van de kamer en voilà....Strijken doe ik bijna niet want er is geen tijd voor. De kreukels vallen wel uit de stof aan mijn lijf. Ik hoorde vandaag van een mevrouw dat boodschappen bestellen bij PLUS voor 5 euro gebracht worden. Je kan dan digitaal op je gemakje de boodschappen bestellen. Ze brengen het dan op een vaste tijd elke week. Telebankieren en zaken regelen digitaal is aan te bevelen en is het wel zaak dat je een computer blijft gebruiken.......Nu nog een cementkuip in de keuken waarin ik me kan wassen en ja die wasmachine op de badkamer als je niet meer de trap op kan is ook niet zo handig. Toch maar een trapliftje dan?  We zien wel hoe het lopen zal.......voorlopig ga ik nog op de fiets naar mijn zus volgende week als het droog blijft en goed weer. Langs akkers en landweggetjes......als het te ver is zet ik de fiets wel op de trein. De wandelstok in de fietstas en hoef ik maar te kijken hoe de medemens mijn zware fiets in en uit de trein sjouwt....Heb ik geen moeite mee ook al heb ik geen jonge hoge borstjes meer en de taille ver te zoeken, hulp is altijd aanwezig door een vraag een vrolijke lach en een dankbaar dankjewel!
 
Annemiek