dinsdag 14 april 2015

Mijmering 54 De rijkdom van het minderen en de grote lappen was.


Beste mensen,

De ziel begrijpt soms eerder
wat het verstand niet kan bevatten........

Annemiek
54 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Het prachtig lenteweer....de zonneschijn en de windvlagen zijn uitermate geschikt om de grote lappen te wassen en buiten te drogen. De grand foulard van het leren bankje in de wind aan de lijn. Lekker fris en dat is frisser fris dan de wasverzachter en de droger.......bespaart stroom en eurootjes.
 
Tip 2
De badhanddoeken in de poeze mandjes en het badlaken van de fysiotherapie in de wind. De dikke winterjas gewassen en binnenstebuiten gekeerd in de wind aan de lijn. Na droging rits dicht en op een hanger in de kast. De winterlaarsjes gepoetst en de winterschoenen en in de berging of de dozen, dan blijven ze mooi. Wie nu verzorgt die vind alle winter spul weer mooi terug in de herfst.
 
Tip 3
De dikste woondeken in de was en aan de lijn. De dunnere blijft nog eventjes in de kist in de woonkamer voor de koude avonden van april. Het oude vliegengordijn van een stukje vitrage weer opgeduikeld en aan het koperen pijpje geregen ( van de waterleiding) het is functioneel en genoeg. Een draadje om de scharniertjes van het klapraam van buiten naar binnen en om het buisje met een knoop en een strik en hangt het gordijn zonder schroeven of boorgaten. Het loodvetertje van de vitrage aan de zijkant waar ik het gordijn steeds open en erdoor loop. Door die loodveter valt het snel weer op de plaats en geen vlieg kan erdoor nou jaaaa een enkele....
 
Tip 4
Tweemaal per jaar trek ik mijn kleerkast leeg. Begin zomer en begin herfst. Alles eruit en de strijkplank even op de slaapkamer
waar alle kleren opgevouwen worden als ik ze heb bekeken en gekeurd. Wat ik afgelopen winter niet aan deed van winterkleren werd in zakken gedaan voor het consuminderhuis. Heerlijk dat huis om te ruilen en te delen ieder die er werkt of de consuminder cursus volgt. Ik heb een vaste regel voor kleding voor mezelf.... niet meer dan twee kastdeuren kleding zomer en winter samen. Met uitzondering van de jassen. Wat meer is moet terug naar het consuminderhuis. De zomerkleding ligt weer vooraan en de winterkleding achterin de kast.
 
De strakke hemdjes/topjes opgevouwen de oudjes en de mindere. Die draag ik onder blousjes en jasjes en je ziet meestal maar een stukje daarvan middenvoor. De mooie topjes die gedragen worden onder open jasjes komen op kleerhangers. Soms met wasknijpers aan de kleerhanger vastgezet of de haak van de kleerhanger door het etiket. Voile bloesjes opgevouwen want die zijn kreukvrij en setjes bij elkaar op een kleerhanger. Het is weer overzichtelijk en als ik bedenk wat ik mis is dat een mouwloos hesje en nog niet eens direct want er  is eentje die het best nog doet.......Te zijner tijd zal er een ander moeten komen.
 
Tip 5
Ik wordt steeds gemakkelijker in minderen. Alweer een stoel naar het consuminderhuis en twee wasboxen want de vuile was in de wasmand is voldoende. Een poezebox opgeruimd want Floor heeft al een slaapmand in huis en slaapt meestal op een stoel of bank. Nog eens door het linnengoed gaan want hoelang doe je niet met zes kussenslopen en vier hoeslakens. Twee winter dekbedovertrekken en twee zomer is voldoende en de rest kan weg. De handdoeken die ik eens van Tineke kreeg en precies mijn maat zijn gaan best nog vier jaar mee en waarom 12 reserve. Zes doen het ook. De medemens kan er weer iets mee nietwaar.
 
Tip 6 en mijn leventje.....
Mijn duurzaam bed is eigenlijk te laag nu ik elke winter een stukje inlever .( scoliose) Het bed hoort bij de kast en de ladenkast en is degelijk duurzaam materiaal en heeft behoorlijk wat gekost toen ik het aanschafte. Ik zou me doodschamen als er een nieuw moest komen. Al die bomen die weer gekapt moeten voor een bed terwijl er al een bed is. Toch blijft het bed te laag en opeens heb ik de oplossing: Een matras op het eigenlijke matras en is het seniorenhoogte. Dat noemen ze box spring maar dan wel veeeeeeel goedkoper. 
 
Mijn leventje.....
Steeds lukt het me met andere, nieuwe ogen te kijken naar de spullen die ik heb. Er kan nog veel meer weg, elke keer een beetje meer. Het heerlijke is dat een ander er weer iets mee kan want alle spul gaat naar het consuminderhuis. Als ik bedenk wanneer de naaidoos wordt gebruikt is dat zelden maar het ding is wel mega groot. Kan ook gehalveerd en de ritsen voorraad ( uit oude kleding gehaald) en  alle koord en elastiek kan ook naar de naai workshop in het consu huis. Alleen wat naaigaren is voldoende.....Elke week ruim ik nog steeds een bananendoos spullen weg en blijft de ruimte over........Ruimte in je huis en in je hoofd.
 
Annemiek.