woensdag 1 april 2015

Mijmering 48 Paasbrunch 2,50 euro voor vier personen....



Beste mensen,

Mensen zijn in staat om van een natuurparadijs een puinhoop te maken
en van een puinhoop een natuurparadijs....

Annemiek
 
48 Consumindermijmering 2015.
 
 Tip.
Niets lekkerder dan zelfgebakken brood voor de Paasbrunch. Eitje erbij en misschien een zelfgemaakt jammetje. Wat kruidenkaas van uitgehangen yoghurt met kruiden uit de tuin of gedroogd en peper/zout. Kaneelbrioches en brioches met rozijntjes en brood haasjes om hun buikje in te smeren met de confituur.......Kopje koffie/thee en mmmmmmmmmmmmm
 
Ingredi├źnten voor het deeg:
500 gram kwark
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
2 eieren.
snuf zout
2 zakjes bakpoeder.
2 handen suiker
1 handje rozijntjes in water geweekt.
ongeveer 1200 gram bloem of iets meer.
 
Voor in de broodmandjes van brooddeeg: 4 gekookte eieren ( acht minuut)
 
Werkwijze:
Alle ingredi├źnten in een kom ( met uitzondering van de bloem) en door elkaar roeren met de houten lepel. De helft van de bloem erbij en kneden maar. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.......
 
Ik ben begonnen met broodmandjes maken van een deegvlecht ( zie foto) De vlecht van drie rollen werd te dik en ik vond het niet zo’n succes maar misschien kan jij dunnere rolletjes draaien?
Een lange rol deeg dubbel en om elkaar geslagen lukte beter en werd het mandje fijner. Zoals je ziet heb ik de mandjes in kleine vlaaivormpjes gemaakt maar dat kan ook zomaar op een dekseltje van een grote pot. Middenin het mandje het gekookte ei drukken.
 
Kaneel brioches.
Een ronde uitgerolde lap deeg werd natgemaakt en bestrooit met gelijke delen suiker en kaneel ( gemengd) en strak opgerold. Zoals je ziet blijft de buitenste rand vrij van suiker/kaneel anders plakt de rol niet dicht. De rol in schijfjes snijden en de schijfjes op een bakblik leggen met een heel klein beetje tussenruimte. De rolletjes rijzen nog en vormen na het afbakken een mooie ronde bloem.
 
Haasjes en kipjes.
Er zijn koekvormpjes in de handel die ik gebruik om broodjes mee uit te steken uit een deeg lap.
 
De geweekte rozijntjes door een stukje deeg kneden en bloem toevoegen want de rozijntjes zijn vochtig. Een rol rollen en in stukjes snijden en van de kleine rolletjes brioches vormen ( zie foto) door ze om hun as te rollen en het eindflapje onder het brioche-je te drukken
 
Van de laatste restjes deeg werden rolletjes gerold en knoopbroodjes gemaakt...... 180/200 graden bakken tot lichtbruin ...net gaar. Elke oven is anders dus zal het opletten worden. De rozijnen brioches direct uit de oven met abrikozenjam bestrijken.
 
Tip 2
Er zijn wat bietjes opgeduikeld uit de bewaar emmer en af gewassen met regenwater. De kopjes en kontjes werden deze keer weggesneden zodat ze “bloeden.” Ik wil immers eitjes verven in het rode kookvocht. Ze worden niet knalrood maar meer rood/bruin en dat is prima. In een pan met water werden de bietjes aan de kook gebracht met acht eitjes erbij. Na kookpunt de eitjes verwijderen en de bietjes verder garen. Als het gas uit kan worden de eitjes weer bij de bietjes in het water gelegd. De tijd maakt immers de kleur dieper. Als het water koud is geworden kunnen de bietjes geschild en tot salade verwerkt worden en de eitjes gedroogd en met een druppeltje olie ingevet. Ze glanzen dan zo mooi.... Het kookvocht? Bewaren om
nog meer eitjes in te koken.......Je kan met wilgentwijgjes en schillen van gele uien in water eieren oranje koken en met spinazie groen. Rood gekleurd met schillen van de rode ui.......Er zijn nog dagen om het menu aan te passen.......
 
Tip 3
Kijk ook eens op de pracht blog van Teunie http://eenvoudigleven.blogspot.nl/
 
Mijn leventje.....
De kleuters kip hebben de nacht goed doorgebracht en eten hun buikjes vol. Toen het zonnetje begon te schijnen heb ik het hor deurtje eruit gehaald en op het kippentrappetje op elk “treetje” verwenvoer gelegd in de hoop dat ze op hun terrasje zouden komen. Ze hebben hun halsjes bijna verrekt om het voer op te pikken van de treetjes maar uit het nachthokje kwamen ze niet. Fieke en Madelon hebben wat in de
deuropening staan te “zonnebaden” en nieuwsgierig de wijde wereld van het rennetje ingekeken maar bleven op veilig beschut terrein. De ren heb ik verkleind met een grote glasplaat en beschut met kleinere glasplaten maar alleen Charles merel kwam soezen, wel een uur lang en pikte wat kipjes kleutervoer weg uit het bakje. Ik bedacht dat hij niet veel kleiner is dan de kipjes en ze in hem misschien de boze wolf zagen. Vanuit mijn keukenraam kijk ik zo het nachthokje in en heb het gedartel van de kleuters kip gade geslagen......alsof ze speelden in een baby box
Ze leggen hun veertjes glad en pikken wat in het hooi en fladderen met de vleugeltjes. Toen er een hagelbui kwam heb ik een grote glasplaat tegen het open deurtje van het hok gezet zodat ze beschut waren maar er wel daglicht binnen kwam in “huis.” Het kleine raampje in het deurtje is maar schemeren en dat hoeft niet midden op de dag.......
De kleuters doen middagslaapjes en zijn dus net echte kleuters alleen hoeven ze geen luiertje om. Het hooi wordt gewoon verwisselt en de poepjes gaan in de compostbak. Kippenmest is scherp dus blijft het daar wel een jaar rusten om als mest gebruikt te worden voor de moestuin. Slablaadjes krijgen de kleuters nog niet.....dat komt als ze buiten lopen wel....alles op z’n tijd voor de wichtjes.
 
Annemiek.