maandag 1 december 2014

Mijmering 178 chocoladebavaroise en nog wat tipjes.

Beste mensen,

Behandel je vrienden als je foto’s
en zet ze in het gunstigste licht.

Annemiek.
178 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Maak maar alvast een oefen bavaroise. Een deel ervan kan zelfs ingevroren worden in een plastic bakje. Ontdooid kan het zo met schepjes  in een ijs coupe of een ander hoog glas. Mooi nagerecht voor de feestdagen. De smaak kan ik niet fotograferen maar die is van een klasse die je nergens kopen kan. Zelfs in de betere restaurants niet. Er wordt overal teveel met pakjes en zakjes gewerkt. Deze chocolade bavaroise start met goede pure chocolade smelten en dat krijg je nergens.......en moeilijk? Valt reuze mee. Gewoon op volgorde het receptje afwerken.......
 
Ingrediënten:
100 gram pure chocolade
3 blaadjes gelatine
2 dl melk
35 gram suiker
2 eieren
schepje poedersuiker
een vierde liter slagroom
decoratie slagroom extra.
 
Werkwijze:
Week de gelatine in een diep bord met koud water. Verwarm 2 dl melk in een steelpannetje en breek er de chocolade in. De chocola moet tenminste 70% cacao bestanddelen hebben en dat hoeft geen duur merk te zijn. Het eigen merk ( zie foto) van de PLUS kost nog geen euro en is helemaal goed.
Terug naar de bavaroise....roer de suiker door de chocolademelk in het steelpannetje. Splits twee eieren en klop de eierdooiers in een kommetje los met een flinke scheut van de chocolademelk. Giet de inhoud
van het kommetje bij de overige chocolademelk in het steelpannetje en verwarm op laag gas al roerende tot het mengsel iets gebonden is maar laat het vooral niet koken. Knijp de gelatine uit en meng door de chocolademelk en zet het pannetje in een bakje koud water buiten of zo. Roer af en toe...
 
Klop intussen het eiwit met een schepje poedersuiker stijf. klop de slagroom lobbig ( zie foto) en spatel eiwit en slagroom door de chocolademelk met een houten lepel. Vul mooie glazen met de bavaroise of bakjes om in te vriezen. Klop slagroom met een schepje suiker en spuit een toef op de bavaroise. Er kan een chocolade koffieboontje op of een chocolade hulsttakje. Wat cacaopoeder kan ook of geraspte chocolade.
 
Tip 2
Het schilmesje is nu ECHT op. Ik kocht twee nieuwe voor een euro bij de HEMA. Felle kleuren…die gooi je niet zo snel met de schillen weg. Donkere kleuren zijn
zo verdwenen. Gooi je de schillen in de compostbak dan vind je weggegooide mesjes tenminste nog terug.
 
Tip 3
Soms loop je tegen een reclame aan van iets dat je niet direct nodig hebt maar over drie maanden wel.
Een doosje van mijn kleuren (verschillende kleuren groen) oogschaduw van 4,25 euro voor EEN euro. De groen/kleuren zijn schijnbaar op het moment niet meer IN. Wat me wel of niet staat blijft altijd hetzelfde, ik ben een herfst type dus groen staat me en koop ik die reclame..
 
Tip 4
Kijk af en toe naar de knop van je koelkast of hij nog op de goede stand staat. Op EEN is voldoende. Etenswaren die uit de
diepvries komen laten ontdooien in de koelkast. Dat houdt de temperatuur laag. Daardoor slaat de motor minder vaak aan om bij te koelen. Twee kleine
diepvriezers is beter dan een grote. Een is nu leeg gegeten en staat uit. Weet je geen raad omdat er echt niets meer bij kan in je vriezer? Haal een lade eruit en
stapel op. De ruimte tussen de laden wordt zo ook benut.
 
 
Tip 5
Ontdooi regelmatig je vriezer, ijs neemt ook ruimte in en kost veel stroom. Omdat het winter is kan je de inhoud van de vriezer inclusief de laden buiten zetten....Dan blijft alles koel. Doe wat kokend water of zeer heet water in een pan met een kopje zout. Zet de pan in de vriezer en dep met de afwasborstel de wanden van de diepvries vooral de ijsafzetting. Je hoort het ijs barsten en valt het ijs er zo vanaf.
 Gemeentewerken strooit niet voor niets zout op de wegen bij vorst. Snel ontdooien heet
dat……Trek wel de stekker uit.
Tip 6
Keukenrol….eigenlijk kan je er zonder. Wil je toch papier? Twee rollen toiletpapier op je keukenrolhouder. Soms is een smal velletje namelijk al voldoende.
 
Tip 7
De hele winter water en sneeuw op mijn houten tuintafel, daar is hij niet blij mee. Hij is te groot om droog op te slaan. Al jaren ligt er in de winter een groot stuk novilon of plastic op met drie dikke stenen. Zo heb ik langer van mijn tafel.
 
Tip 8
Rotan meubels en biezen zittingen van mijn boerenstoelen willen wel graag af en toe een waterbad. Om te voorkomen dat het materiaal breekt. Als het regent zet ik de stoelen en biezen zittingen buiten, soms gooi ik er als extra emmers regen water overheen uit de regenton.
 
Tip 9
Wat betreft budgetteren. Begin met je weekgeld op maandag en niet op vrijdag of zaterdag. Zo vlak voor het weekend zou je wel eens in de verleiding kunnen komen om onnodige of teveel weekenddingetjes zoals zoutjes en chips te kopen. Na het weekend is er daardoor een te grote bres in je weekgeld geslagen en zit je halverwege de week op zwart zaad. Begin je maandag met nieuw weekgeld dan ben je zeer zeker zuinig om in het komende weekend nog veel over te hebben voor het “weekendgevoel.”
 
Mij leventje....
Het is koud opeens en dat hoort zo in december. De blaadjes van de blauwe regen gaan weldra vallen. Ze worden al wat geel. Al die blaadjes komen in een plastic zak waar ik nog wat kalk bij zal strooien en dicht gebonden zal ik er mijn “frêle” lijfje even op zetten. De lucht zal uit de zak gaan en de blaadjes geplet en kan er nog wat bij. Het wordt het een heerlijk bladcompostsoepje. Gewoon achter de schuur gooien die zakken en in het voorjaar de prachtigste pot en stekgrond voor de baby'tjes groenteplantje en de zaadjes......Ik wordt er blij van alsof het de winter verbind met de lente. Want in elke winter is ergens een lente verborgen.
 
Familie merel heeft weer het hofje gevonden en de boterhammen de zaden en de zelfgemaakte vetbollen. Ze krijgen het voedsel o.a. bovenop een plank hoog in de rozenboog waar Floor de poes niet bij kan. Verder zijn ze heel slim om van de voertafel ook nog mee te snaaien en zijn ze poes altijd te slim af. Poes is een verwend nest geworden en ligt graag onder het dekbed in mijn bed en dat mag. Ze blijft lekker binnen om op de vensterbank achter glas flink te krakelen naar de vogels en daar blijft het bij. Ik heb dit jaar niet zoveel zin in Kerstsfeer maken thuis en zal niet tegen heug en meug verplicht sfeer gaan scheppen. Van twee Kerststukken in mijn woonkamer ben ik al naar eentje gegaan. Er komen geen lichtjes overal, EEN kaarsje is voldoende en misschien nog net een krans aan de voordeur als ik het niet vergeet. Mijn hoofd is in het consuminderhuis en mijn Kerst is de kersviering in het huis voor alle mensen die het moeilijk hebben. Daarna kom ik weer op aarde en ga thuis onderduiken met een goed boek bij het kacheltje en maak een pan boerenkoolstamppot of zo op 25 december en dat is feest..........Af en toe een muziekje aan en werk ik aan de afronding van mijn vierde boek en zo tussendoor met een glimlach denken aan al die gezinnen met kindjes waar hopelijk even geen zorgen zullen zijn.......
 
Annemiek