woensdag 26 november 2014

Mijmering 177 broccoli quiche en het oog wil ook wat.

Beste mensen,

Vriendschap is een vorm van herkenning
een soort houden van

Vriendschap verdubbelt vreugde en halveert smart....

Annemiek
177 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
De vaste mijmeringfans kennen mijn kwarkdeegje wel. Vandaag ga ik van hartig naar zoet want de uitgeverij komt op bezoek. Uitgeverij Forte en uitgeverij
GENOEG en worden er zoete broodjes gebakken. Letterlijk dan wel en kaneelbroodjes knoopbroodjes gebakken en een Kerststolletje opgepiept. De dames hebben van alles geproefd de jammetjes en de kruidenkaas met als start een broccoli quiche en daarmee ben ik begonnen met bakken.
 
Hartig kort snel deeg
16 eetlepels olie
8 eetlepels melk
snuf zout
500 gram kwark.
2 eitjes.
bloem
2 zakjes bakpoeder
 
broccoli
geraspte kaas
doosje slagroom
4 dikke eieren of 6 kleintjes
kaneel/suiker
 
Broccoli in roosjes gesneden in water met iets zout beetgaar koken, afgieten en af laten koelen.
Meng in een kom met een houten lepel alle ingrediƫnten van het deeg met uitzondering van de bloem. Voeg vervolgens ongeveer een pond bloem toe en kneed het deeg. Al knedende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Van ongeveer de helft van het deeg een lap uitrollen en een ingevette ovenschaal ermee bedekken. Met een vork gaatjes in
het deeg pikken.
De broccoli roosjes op de bodem leggen. Vier eieren loskloppen met een doosje slagroom en  een kopje geraspte kaas toevoegen. Zelf kaas raspen van een reclame stuk is altijd beter dan gekochte geraspte kaas. Dan heb je tenminste kaas en geen vulmiddel zoals bloem. Rasp het hele stuk maar op en vries in zakjes in.
 
Terug naar de quiche: De eieren/kaas/slagroom over de broccoli gieten en nog wat kaas bovenop strooien. De quiche in de oven afbakken op 200 graden.
 
Het deeg dat over is? Van hartig deeg turn je het deeg om tot zoet deeg door een handvol suiker erdoor te kneden. Ik maakte van het zoete deeg knoopbroodjes zo klein dat je wel drie verschillende soorten confituur ermee kon proeven en er nog een plekje in je maag overbleef voor de kaneelbroodjes ( zie recept gisteren)
 
Tip 2
Het oog wil ook wat. Een mooi gedekte tafel begint met een mooi tafelkleed. De borden precies tegenover elkaar en de jammetjes in kommetjes met een schoteltje eronder. Servetjes en het zilver bestekje. Broodmandjes en de kaasstolp. De kaneelbroodjes op een schaaltje....het maakt het verschil.
 
Mijn leventje....
Drie dames van twee uitgeverijen op bezoek. Dan maak je een deegje en wordt het een werk lunch bespreking. Een warme quiche op een herfstdag en storm herfst thee erbij en kopjes koffie voor wie wil. Zelfgemaakte confituur steelt altijd de show en de kruidenkaas zelfgemaakt van uitgehangen yoghurt. Daar kwam salie in en ietsje tijm en de opgeschoten fijngeknipte pijpjes van de knoflook. Die knoflookteentjes heb ik een tijd geleden zomaar in de aarde gedrukt in een bak. De pijpjes brengen een milde knoflooksmaak in de kruidenkaas en is de kaas de dag erna nog lekkerder omdat smaakjes doortrekken. Twee eetbare bloemetjes op de kaas van de oost Indische kers brengt fleur op tafel en een kaarsje. Wat we allemaal te bespreken hadden? Mijn vierde boek........en een tipje van de sluier optillend kan ik jullie vertellen dat het gepresenteerd wordt tijdens de landelijke Genoegdag 15 maart 2015 in Oss.........”as God beleef.”
 
Annemiek