maandag 17 november 2014

Mijmering 172 champignon ragout en nooit meer koken zonder pakjes zakjes en blikjes tips...

Beste mensen,

Wanneer je een groentetuin voortdurend omspit zal er nooit iets in groeien.
Zwijgen is een kunst die je sterk maakt...

Annemiek
172 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Ken je nog de smaak van ragout uit blik? Bloemkoolsaus uit een zakje of doosje? BBBBBBrrrrrr
Leven zonder pakjes zakjes en blikjes is gemakkelijker dan je denkt. Zelf champignon ragout maken is niet moeilijk. Je maakt het van een bechamelsaus en als je dat kan is bloemkoolsaus voortaan een koud kunstje.
Recept champignonragout:
Ingrediënten:
Groot bakje champignons
125 gram boter of margarine
125 gram bloem
750 ml water
eetlepel bouillonpoeder
peterselie
eetlepel kerrie
flinke scheut slagroom.
 
Werkwijze:
Borstel de champignons met een zacht borsteltje ( oud babyborsteltje is al goed). Klontje boter in een wok of koekenpan en de champignons in stukken gesneden roerbakken met een eetlepel kerrie. Laat maar zachtjes garen en niet bruinen.
 
Weeg het water af en kook in een steelpannetje met de bouillonpoeder.
Weeg voor de roux de boter af en smelt in een pan op laag gas. Voeg evenveel bloem toe en roer op laag gas een half minuutje. Voeg een deel van de bouillon toe en roer flink met de garde. Als het vocht opgenomen is weer wat bouillon. Goed door roeren en twee minuutjes garen op laag gas.  Als de roux nog de dik is kan er nog iets water bij. De champignons toevoegen en omscheppen. Flinke scheut slagroom
en fijn geknipte peterselie toevoegen wat nootmuskaat en naar smaak peper.
 
Voor de niet vegetariër: Als je kipfilet in water met bouillonblokjes kookt kan je de kipbouillon gebruiken en de stukjes kip in de saus roeren. Dan heb je kip/champignon/ragout. Mooi feestdagen receptje en niet te vergelijken met die blik
zooi ragout. De bouillon die over is maak je soep van.
 
Pastei bakjes warm maken in de oven. Wat sla en tomaatjes op een bord. De warme bakjes op het bord en de ragout erover heen.
Eigenlijk is deze saus geen bechamelsaus maar velouté saus omdat er bouillon in komt. Bechamelsaus maak je met melk en kan op bloemkool en broccoli.
Dan neem je kleinere hoeveelheden bijvoorbeeld een eetlepel boter en een eetlepel bloem. Boter smelten bloem erbij en wat melk en roeren. Saus te dik....nog wat melk en peper/zout. Voor broccoli witte saus voor bloemkool met wat kerrie.

Bloemkoolsaus oftewel bechamelsaus kan gedeeltelijk met kookvocht en melk gebeuren. Je mag zelf uitmaken hoe de saus dan heet. Zaak is het goed kookvocht te hergebruiken, er zitten immers vitamientjes in en ook zout. Als je geen scheut slagroom hebt neem dan een scheut koffiemelk.
 
Velouté saus kan op pasta met broccoli en het kookvocht van de broccoli gebruikt worden. Op vis kan de velouté saus van bouillon van visbouillon poeder of blokjes gemaakt worden.
 
Nog eentje? Maak aardappel anders zonder de dure potten.

  • 5 aardappels
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 300 ml melk
  • verse bieslook
  • snufje peper
  • 50 gram geraspte kaas
Verwarm je oven voor op 220 graden. Schil de aardappels en schaaf in dunne plakjes. Maak de bechamelsaus en voeg zoals je hierboven leerde met boter bloem en melk en voeg 80% van de geraspte kaas toe en de gesnipperde bieslook. Vet een ovenschoteltje in met olie of boter en leg een laag aardappelschijfjes op de bodem en overgiet met een derde van de saus. Weer schijfjes en weer saus weer schijfjes en tot slot de laatste saus waar je de rest van de geraspte kaas over strooit.
 
Nog eentje?
Macaroni ovenschoteltje.
 
  • 150 gram macaroni
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • circa 10 cherrytomaatjes
  • 200 gram hamreepjes
  • 12,5 gram bloem
  • 12,5 gram boter
  • 300 ml melk
  • flinke hand geraspte kaas
  • serveren met rucola
De macaroni koken. De oven voorverwarmen op 220 graden De boter in een pan en de gesnipperde ui roerbakken. De gesnipperde knoflook toevoegen en de bloem. Voeg de melk toe en de geraspte kaas. Even sudderen terwijl je de cherrytomaatjes vierendeelt. De ham en de saus plus tomaatjes omscheppen met de macaroni en in de ovenschaal. Eventueel nog wat geraspte kaas over het gerecht strooien en in de oven.
 
Mijn leventje....
Mijn moeder kon niet koken. Ze maakte stamppotten met een snippertje groen of rood en wist je dat het wortelstamppot of andijvie was. In de winter boerenkool en op zondag kippennekkensoep met pudding. Die nekken kon je goedkoop bij de kippenboer kopen en waren zeer vet. Een stuk of acht van die nekken in water met bouillonblokken en wat soepgroenten erbij. tot slot wat rijst om te dikken en kreeg je op je bord een stuk nek drijvend in de soep vol vet ogen. Het gerimpelde vel om van te griezelen en ik vond het vreselijk. Er is een tijd geweest dat in het slachthuis in Beek net niet afgekeurd vlees werd verkocht van noodslachtingen. Dat was goedkoop en je moest in een rij voor de deur gaan staan. Het vlees was in hompen vanaf een kilo te koop. Ik moest dan op de fiets naar het slachthuis met een zusje om 7 uur in de morgen om te kijken of er een briefje op de deur hing "Vlees te koop vanaf 8 uur." Mijn zus moest dan voor de deur gaan staan en wachten en ik banjerde terug. Moeder ging als ik thuis kwam en was dan meestal als eerste aan de beurt. Lever was in slachthuizen goedkoop en mijn moeder kookte de lever die dun gesneden als broodbeleg werd gebruikt. Ik had liever banaan op brood of aardbeitjes maar dat gebeurde zelden. Ik weet nog dat mijn moeder bloemkoolsaus maakte van melk met maïzena en dat was niet zo’n succes. Ze kon wel goed kippetjes braden gewoon in bakboter maar de gekregen kalkoen van de gas unie met Kerst werd steenhard in de oven. Het beestje was compleet uitgedroogd en misschien is daar de allereerste behoefte geboren om vegetariër te worden.
 
Het was een zegen te mogen werken bij Philips ontspanningscentrum in Eindhoven. ik leidde er een personeelskantine voor 60 personen toen ik amper achttien was. Die kantine lag direct naast de keuken waar vier koks in actie waren voor de drie boven elkaar gelegen restaurants met Frits Philips met de raad van bestuur in de top. Ik zat met mijn neus bovenop de prachtigste gerechten en mocht alles proeven en elke dag mee eten. Ik heb er veel geleerd door alleen al te kijken en ben later gaan experimenteren thuis “toen ik op m’n eigen zat.” Ik had alleen niet verliefd moeten worden op de chef-kok maar dat ging zo over toen hij in dagelijks tenue opeens een kopje kleiner bleek zonder die koksmuts. Hij leek een beetje op Herman den Blijker maar dan een maatje kleiner........eigenlijk een miniatuurtje als je het goed bekijkt.....
 
Annemiek.