dinsdag 21 oktober 2014

Mijmering 161 zuurkool met witte bonen en appeltjes plus de sociale dienst...

Beste mensen,

Om je dromen te verwezenlijken
moet je klaarwakker worden....

Annemiek.
161 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Storm windkracht negen daar hoort zuurkool bij. Hierbij deel ik mijn receptje......
 
Ingrediënten:
Zuurkool
Aardappels en eventueel topinamboer.
Witte bonen
Een of twee appels
Klontje boter, nootmuskaat
Melk
 
De zuurkool is uit eigen vat (ingemaakt) en eigenlijk moet de kool nog even fermenteren maar de smaak zit er al goed in. Tja als ik geduld zou hebben maar nu even niet.
De aardappels werden geschild en in kleine stukken
gesneden en met weinig water en zout opgezet. In de voortuin zwerven wat topinamboers op arme grond want zoveel mest heb ik daar niet ingedaan. Ze zijn dan ook onder de maat en wel op lengte maar niet dik. Doet er niet toe. Die verdwaalde schapen oogst ik vanaf oktober mee en mee en krijgen na de eerste
schrobbeurt met regenwater een tweede beurt met drinkwater. Het velletje valt er zo vanaf en klein gesneden kunnen ze bij de aardappels. De zuurkool zonder zout in weinig water koken. Jawel in een andere pan, dat hoort bij dit recept.
Weet je trouwens dat aardappels samen gekookt met zuurkool heeeeeeeel lang nodig hebben om te garen?
Terug naar het recept......
 
Er komen geen diertjes in en om dierlijk eiwit te vervangen komt er plantaardig eiwit in. Bonen!  Witte bonen heb ik altijd in porties in de vriezer voorradig, gekookt en wel. Dat heb jij niet? Zet dan een kopje witte droogbonen een dag van te voren in ruim water en laat ze weken. Kook ze maar met de zuurkool mee en niet teveel roeren anders gaan ze stuk. Het leuke is dat je de bonen straks nog ziet in de stamppot.  Heb je ingevroren bonen laat die dan van te voren ontdooien en warm even mee met de zuurkool in de pan. Weer terug naar het recept........
 
Twee appeltjes in vieren snijden ( biologische met schil) klokhuis eruit en in partjes in de wok in iets olie bakken. De aardappel/topinamboer is gaar en kan door het vergiet weer in de pan puree van gemaakt worden met de mixer of de blender of de stamper.  Scheut melk nootmuskaat klontje boter en even controleren op zout en peper. De zuurkool/witte bonen eventueel afgieten en voorzichtig door de puree mengen.
 
Serveren met mosterd en de appeltjes.....En het geld wat je uitspaart omdat je geen diertjes op het menu zet? Koop daar maar bonen voor bij de Turk. Heb je tweemaal zoveel en geen diertje geleden........
 
Tip 2
Vorige week deed ik zuinig aan met mijn huishoudgeld om deze week eens in te kunnen slaan. Het is de hoogste tijd om nog goedkoop paprika op de markt (Eygelshoven) in te slaan. ze kosten bij de super al drie stuks voor 1,98 hoorde ik. Op de markt een hele grote zak voor 2 euro. Tegen scheiden van de markt tijd drie zakken voor vijf euro. Delen met vrienden of buur? Schoonmaken en wassen, rauw in grove stukken in de vriezer in een grote zak. Tegen de feestdagen zijn ze onbetaalbaar want dan wordt alles duur…..
 
Tip 3
Hoe mooi is de herfst in rode tinten….de Oost-Indische kers (eenjarig) is in de wilde wingerd geklommen en siert de muur van buur……..Deze late bloei zou ik nooit willen missen in de tuin. Je hoeft er niets aan te onderhouden want de klimmer zoekt zijn eigen weg. Het zaad valt in de aarde en als je niet te driftig wiedt komen elk jaar de plantjes wel weer op. Zaad weggeven kan natuurlijk ook…..Sta erbij stil en geniet van wat ma natuur je gratis geven wil…..
 
Tip 4
Een kropje gekleurde sla geoogst uit een rubberlaars die eens van Mat is geweest en een paar blaadjes krulsla….een paar worteltjes en wat wortelpeterselie, tijm peterselieblad en bieslook, allemaal gesprokkeld in de herfsttuin. Er kwamen twee mandarijnen bij en een appel. Een handvol rozijnen peper/zout en schepje honing. Kruidenazijn en olijfolie…..wat een mooi bundeltje gezondheid. De wortels werden geraspt de sla in grove stukken geknipt en de kruiden in kleine flittertjes. De mandarijnen geschild en de partjes met de keukenschaar in stukjes geknipt. Laat de schil maar om de appel want de vitamientjes zitten net onder de schil. De appel in stukjes snijden en de hele zaak mengen…..Er kan een geroosterde boterham bij maar daar had ik geen behoefte aan……Een glaasje sinaasappelsap was beter…….
 
Tip 5
Even geen zin in brood en de broodeter die mee zou eten hoefde geen brood. Teveel brood dat niet meer in de vriezer kon en te oud was geworden….op de radiator ( als de verwarming aan is) wordt het vanzelf droog en hard en kan je het brood zo in een plastic zak vermorzelen tot paneermeel. Even een dansje erop maken of de deegroller er over heen……
 
Mijn leventje.....
We hebben het consuminderhuis een schoonmaakbeurtje gegeven. De vloerkleden opgepakt en eronder gezogen. De spinrag vanachter de radiator gehaald en heel vindingrijk wat gore vlekken verstopt onder prachtige perzen. We hebben potjes gevuld met SUNSODA met strikken erom en het recept. De tafelloper is gewassen en ergens kwamen prachtige “nieuwe” kleedjes vandaan met bijpassende vaasjes. Daar komen nog blommen in bij nacht en ontij verzameld. De stoelen zijn geschuierd en afgesopt en een meneer haalde daardoor een natte bibs. Gerda leent ons een loper die net die haloweenvlekken in de vloerbedekking verhult “in het zicht”en de pleetjes moeten nog donderdag. Ons mooiste serviesje is opgeduikeld en Daisy koekenbakker komt ons befaamde broodreceptje uitwerken op donderdagmorgen. Pauline geeft haar budget/consuminderkring einde ochtend en iedereen is vervolgens op zijn/haar plek in aanschouwelijkheid. De logistiek haalt bedden op ( heen en weer heen en weer) en de beamer en het scherm werd al klaargezet. De meneer die weet hoe het kreng werkt mag wel eens terug komen van ziekteverlof en ik ben even niet aanspreekbaar.... Komt de koning of zo? Welnee.....de sociale dienst met 22 mensen die er vijf jaar over heeft gedaan om eens een kijkje bij ons te nemen. We krijgen onze aanvoer mensen meestal via maatschappelijk werk en sociaal pension en via mond op mond reclame. De mensen die aan ons huis verbonden zijn leggen meestal uit aan de casemanagers van de sociale dienst (ISDBOL) hoe wij werken. Dat is de omgekeerde wereld mevrouw/meneer maar zie.....de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ze komen lunchen al die onwetenden en ons huis bezichtigen in baklucht om het water uit je mond te laten lopen tijdens de rondleiding.  ( hang maar lang rond bij de keuken Peetje) Er zijn pompoenjammetjes en kruidenkaas, brioches en kaneelbroden plus broodkransen en de heerlijkste koffie aller tijden ( door een boerenzakdoek gefilterd misschien) Er is thee en een sprankelende presentatie tijdens de lunch met tot slot een potje SUNSODA mee en pompoenmarmelade. Om NOOIT meer te vergeten.........en dat is de bedoeling! De medemens die het minder heeft vaart er wel bij. Nu nog doorverwijzen...nondeju.
 
Annemiek