dinsdag 7 oktober 2014

Mijmering 153 Ster lunch en rauwe andijviestamppot met appel en hazelnoten.



Beste mensen,

De mens is geneigd naar de top van de berg te klimmen
terwijl in het dal de mooiste bloemen staan....

Annemiek
153 Consumindermijmering 2014
 
Tip.
Een aangeklede lunch als je toch sla en paprika in de tuin hebt en zijn twee sneetjes brood voldoende. De sneetjes brood besmeren en veel sla en rucola erop. Schijfjes kaas, ringen paprika en tomaat. Wat blaadjes bloedzuring of wat je maar hebt. Peterselie kan ook of gewoon niets meer. Tweede snee erop en mmm. Kan zo in het lunchtrommeltje mee naar je werk of school.
 
Tip 2
Een aantal hazelnoten geraapt uit het gemeenteplantsoen werden gekraakt en in een klein teflon pannetje verhit. Het bruine velletje werd droog en kon je zo eraf wrijven. Hazelnoten klein maken kan op een eenvoudige manier tussen een theedoek met een hamer enkele tikjes. De hazelnoot weer in het pannetje en even roosteren tot lichtbruin.
Tip 3
Rauwe andijvie stamppot met appel en geroosterde hazelnoten.
Ingrediënten:
Krop andijvie.
Aardappels.
Peper/zout/nootmuskaat.
klontje boter.
1 kleine ui.
1 appel.
Geroosterde hazelnoten.
 
Werkwijze:
Schil de aardappels, was ze en klein snijden. Er was een stuk selderijknol over en die kan bij de aardappels. Pastinaak of koolraapje zou ook kunnen of topinamboer. Dit opmaken van knollen spaart aardappels en kom je er langer mee uit. Bovendien is
het restverwerking. De aardappel en knol klein gesneden met weinig water en zout in een pan aan de kook brengen en op laag gas garen.
 
Uit de tuin heb ik een klein kropje andijvie gehaald gewassen en klein gesneden. Ik had alleen grote uien dus werd een halve ui gesnipperd en bij de andijvie in een kom gevoegd. Scheutje azijn erbij en peper/zout. De overige halve ui kan in een lege pot
met schroefdeksel in de koelkast bewaard. De andijvie door elkaar husselen. De aardappels afgieten ( vocht bewaren) en tot puree mixen met een klontje boter en nootmuskaat. Er kan eventueel een scheutje melk bij maar hoeft niet het kookvocht doet het ook. 
 
De andijvie door de puree scheppen en op hoog gas twee minuut omroeren. Een appel met de appelboor van klokhuis ontdoen en in schijven bakken in de wok. Appelringen op de andijvie en bestrooien met de geroosterde hazelnoten.
 
Appel en hazelnoten kan ook op zuurkool of spruitjes stamppot.
 
Tip 4
Ik heb al zes weken mijn pedaalemmer buiten staan om te kijken of ik hem mis. Nee dus want ik heb een plastic doos met deksel op het aanrecht staan waar de restafval ingaat. Na twee weken was hij vol en kieperde ik hem om in de container en jawel ik heb maar tweemaal per jaar een restafvalcontainer aan de straat staan om te ledigen. Test gelukt, de pedaalemmer gaat naar het consuminderhuis....
 
Tip 5
Melkpakken of drankpakken kunnen naar het afvalstraatje bij de PLUS in Landgraaf. Ze nemen de pakken in dus bespaart ruimte in de container.  Deze pakken horen niet bij het oud papier maar bij de restafval. Wat je ook kan doen is de pakken open maken van boven en vullen met aangestampte restafval. Pakken dichtvouwen en als baksteentjes je restafval container mee vullen. Bespaart maaien in de zomer en de afval ruikt minder en kan best zes maanden staan ....Wat er in die pakken gebeurd hoef je niet te weten....

 
Tip
Ik had geknoeid in bed. Annemiek de vuilak...Bramenconfituur op een beschuitje bij het ontbijt en een zalig boek. Vlek in het hoeslaken...De vlek in de week gezet  met SUNSODA werd de vlek al lichter van kleur maar verdween niet! Grover geschut....de bleek werd erbij gehaald en met een fles doe ik wel twee jaar zo zuinig ben ik met dit milieu onvriendelijk spul.

Het dopje voor een kwart gevuld met bleek. Met een wattenstokje de vlek met pure bleek ingesopt zag je de vlek verdwijnen. Direct neutraliseren en dat betekend in ruim water de bleek uitspoelen. Alleen de punt, natuurlijk niet het hele laken. Laken in de was bij de andere witte was en direct aanzetten die wasmachine....
 

Mijn leventje....
Ik tel wel eens wat een warme maaltijd me kost of een lunch. Voor de lunch investeerde ik twee boterhammen met boter en de tomaat plus plakje kaas. De rest is uit de tuin. Ik schat dus aan kosten....25 cent. Voor het middagmaal klontje boter en nootmuskaat zout/peper. Ik schat aan kosten 15 cent. Andijvie en aardappel knolselderij en ui uit de tuin. De appel gekregen van Gerry  en de hazelnoten geraapt in het gemeenteplantsoen. Samen 40 cent... Komt bij.... de koffie en ja die kan ik niet schatten....Oh ja een kommetje yoghurt met aardbei confituur( zelfgemaakt) 25 cent denk ik.....Dus 65 cent totaal lunch en warme maaltijd. Maar wel biologisch en verser dan vers zo uit de tuin een half uur later op mijn bord.......
 
Ik heb geprobeerd met een elektrische heggenschaar mijn hedra te snoeien. Het was te zwaar en moest ik stoppen, dus ligt er een half gesnoeide hedera en het zij zo. Ik kan mijn arm niet meer in de mouw van mijn jas krijgen en het zij zo. Dit mens moet leren.... Ik kijk naar wat die dag wel is gelukt en dat is de schuur opruimen en die is een plaatje. Een boeren bewaar schuurtje met zuurkool, appels, aardappels, snipperbonen in het zout en zo meteen de mooiste potten die van potgrond ontdaan schoongemaakt daar gaan overwinteren.Tijdmanagement mevrouw/meneer. Elke dag een doosje bak op kistje uitruimen in die schuur want ik ben nog steeds met minimalisme aan de slag. De consumindermens in mij wil bewaren en de minimalist ruimt op. Ze zijn voortdurend met elkaar in strijd die twee. De een stopt een lege azijnfles in een doos want die kan dienen als minikasje voor een plantje. De minimalist rukt hem weer eruit en stopt hem in de plastic herozak. Even later haalt de consumindermens de fles weer uit de zak en gaat hij weer in de bewaardoos. Het is een eeuwige strijd die altijd zal blijven. Dat accepteren is al heel wat....
 
Annemiek.