zondag 18 mei 2014

Mijmering 75 Koolraap rauwkost en de eerste peultjes....


Beste mensen,

De aarde schuilt in een korrel zand
het heelal in een bloemblad puur
de oneindigheid in de palm van je hand
en de eeuwigheid in een uur....

 Annemiek
 
 
75 Consumindermijmering
 
Tip.
Mijn streven is zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven en dat lukt aardig. Het betekend eten wat de pot schaft ( oogstklaar is) en dat waren tijdens een zonnige dag in het zuiden; de eerste peultjes een glaskoolraapje en sla. De aardappels waren nog gekocht van de markt.
 
Vooruitzien hoort bij moestuinieren en de koolraap uit de pot werd direct vervangen door een jong plantje van eigen zaaisel evenals de pot waar de sla uit werd geoogst. Inmiddels is alweer een lijntje raapjes gezaaid voor de herfst teelt. Alles kan nog in mei....
 
 
 
 
 
 
 
Phytophthora (fytoftora) oftewel aardappelziekte kan een gezond ogend aardappelperceeltje tot een zielig stukje omtoveren met knolrot bruinverkleuring en afsterven van de bladeren. In de meeste volkstuinverenigingen is het verplicht te spuiten tegen deze ziekte. Tomaten zijn van dezelfde familie ( nachtschade dus kan dezelfde ramp zich voltrekken. In een beschut tuintje zoals het mijne kan het meestal wel goed gaan met de tomaten maar ook ik had al eens pech. Ik spuit wederom niet ( een gok) en zal bij het constateren van de ziekte de plant direct isoleren van de andere planten en vernietigen. De planten staan in potten dus het kan....Zo gaat het ook met bladluis. De sla met luis/pot werd direct geïsoleerd en als eerste geoogst. Een keertje extra wassen en goed te eten.
 
 
Tip 3
Door de vele regen zijn de broccoli planten erg hard gegroeid en sommigen zakken wat naar een kant. Er werden( hergebruik van topinamboer) ) stokken om te steunen in de grond gestoken.
 
 
 
 
 
 
Tip 4
In de voortuin tussen de blommen staan overal groepjes groenten. Het eeuwig moes komt goed op en de raapsteeltjes, het komkommerkruid en de melde. Ook hier werd rekening gehouden met laag aan de voorkant tuin en hoog tegen de schutting ( achtergrond) Je zou gewoon zomaar kunnen beginnen met wat groente te telen in je blommentuintje. Boontjes tegen het hegje of wat sla zaaien langs het tuinpad. Gewoon proberen en weer uitbreiden elk jaar een beetje meer......
 
Tip 5
Zondags menuutje? Even meekijken?
Er werden twee nieuwe aardappels in de schil gekookt en een eitje mee gekookt en ondertussen....
 
 
De eerste glaskoolraapje uit eigen tuin vol van smaak die tijd kreeg om te groeien verwerkt tot rauwkost sla. De knol schillen en raspen. Het meer hardere stukje onderaan kan bewaard in de koeling om tussen wat aardappels tot puree te worden verwerkt later in de week. Meng de rauwkost met peper/zout ietsje olie/azijn maar heel weinig want de smaak is van zichzelf al zo goed. Er werd wat sla geoogst en eveneens met dressing verwerkt. De sla in een kom en de rauwkost koolraapje bovenop de sla gelegd met het ei en een goudsbloem. ( eetbaar)
De peultjes werden van puntjes ontdaan en beetgaar gekookt in weinig water en ietsje zout. Afgieten klontje boter erbij en wat nootmuskaat.
 
De aardappels beetgaar werden in plakken gesneden en gebakken in zonnebloemolie in de wok. Na het keren van de schijfjes werden de schijfjes  ruim bestrooid met naaldjes van de rozemarijn.
Kort meebakken en voilà het menu is compleet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tip 6
Vetplant alias bodembedekker doet het prima als camouflage bij lelijke muurtjes en moeilijk te onderhouden stukjes grond. ( Ik maakte een stapelmuurtje zonder cement) Geen omkijken meer naar. De vetplanten groeien er tussendoor en hechten. Je hoeft hem niet eens te kopen. Zoek een aardige kennis die de plant in haar/zijn tuin heeft en stek tijdens regentijden.
 
Tip 7
Waternood voor potplanten? De regenton binnenkort  leeg? Hang de slang van de wasmachine tijdens de laatste spoelgang in een grote emmer. Wel geen azijn of wasverzachter gebruiken. Dat allerlaatste beetje wasmiddel dat nog in het water zou zitten is niet noemenswaard om schade aan je blommen te geven………
 
Tip 8
Gisteren kwam de eerste BQ geur over de schutting gewaaid. Het seizoen begint..... Je koopt toch zeker niet al die saus/soorten in flesjes? Maak een basissaus van een halve liter magere kwark. Kost rond de 50 eurocent een lepel yoghurt erbij snuf zout wat fritessaus en iets suiker. Lekker alles omroeren. Knoflooksaus? Doe bij de basissaus een teentje knoflook en fijngeknipte bieslook. Kerriesaus? Basissaus en twee eetlepels kerrie erbij. Cocktailsaus? Basissaus met tomatenketchup en een scheut sherry. Gewoon een aparte dressing voor op de sla? Basissaus met een eetlepel piccalilly.Gewoon van alles een beetje maken en op is op. Zo blijven geen resten in dure flesjes staan die je later toch weer weg gooit…….
 
Tip 9
Wil je nog callabas of courget zaaien? Ik deed het als volgt: Gooi het zaad gewoon in een bodempje water in een emmer of zo….Twee dagen later is het zaad aan het kiemen in je emmer. Een geultje is snel gemaakt en spoelde het zaad met water en al in het geultje. Geultje dicht en zie……door voor te weken komen de plantjes tien dagen eerder boven de grond………
 
Mijn leventje....
Elk voorjaar als ik zaai en poot laat moeder natuur me in de waan dat ik het voor het zeggen heb. Alles groeit op plekjes waar ik wil totdat zij me weer een lesje wil leren en de oost Indische kers oprukt die de bonenhaag overwoekert. Ik tracht nog hier en daar een plantje uit en er lijken wel drie voor in de plaats te komen. Al enkele jaren gaat het zo en ik geeft het wederom op.  Okeeeee zij wint en de bonenhaag wordt oost Indische kers haag en ik verheug me al op de eetbare bloemen die ik wel eens vul met roomkaas. Blad bloem en zaad zijn eetbaar en de bladeren met peperachtige smaak kunnen in een bonte salade. Thee van de bladeren hebben een antibacteriële werking bij chronische blaasontsteking dus ma natuur heeft het weer helemaal goed gezien want die thee heb ik nodig en ja ik zal thee maken van de bladeren de zomer en herfst door. Ma natuur heeft gelijk wat moet ik met NOG meer bonen in de tuin.
 
Weekend zonnige zuiden en enkele maten stilte is ook muziek.... de zon droogde wasjes aan de lijn en er werd beperkt geschoffeld hier en daar maar vooral van de zon genoten met een boek. Mijn voortuin woekert dicht en het rotstuintje vergt nauwelijks onderhoud. Hier en daar steek ik met een vork uit de keukenlade een penwortel uit van onkruid en dat is het dan.... Op de open plekjes heb ik bonte bloemenzaad  gezaaid zo waar het terecht kwam om de bijensterfte tegen te gaan, er mag dus nergens geschoffeld worden. Ik geniet van meimaand groeimaand vooral met kijken. De klimbonen werden aangebonden en de kapucijners gesteund. Er zit al wat bloei in en ik volg de groei van bloem tot tuinboontje en van bloem tot peul of kapucijner........De kousenband boontjes zijn in de volle grond gezet aan klimstokken en we zullen zien wat het wordt.....
Alles in het klein maar helemaal voldoende in zelfvoorzienend leven voor dit mens.....
 
Annemiek.